Tradiție și modern la Stănești: Pensiunea GuestHouse

Tradiție și modern la Stănești: Pensiunea GuestHouse

16:18 14.10.2019
0

Indiferent dacă ești pasionat de cultură, artă, tradiție sau natură, județul Gorj, parte a regiunii istorice Oltenia de Nord, îți oferă o gamă largă de obiective turistice.

Să nu uităm că, la Târgu Jiu sunt expuse trei dintre cele mai importante creații ale marelui Constantin Brâncuși și la doar 25 de kilometri, la Hobița, se află Casa Memorială Constantin Brâncuși. De asemenea, Casa natală Ecaterina Teodoroiu te așteaptă cu porțile deschise, dacă ești dornic de istorie sau, dacă ești dornic de natură, Defileul Jiului te poartă prin adâncul munților către Petroșani pe renumita Valea Jiului.

Distribuie articol

După tumultul orașului, vine ca o mănușă, o perioadă de relaxare în mijlocul naturii. Exact așa mi-am început urcușul către Stănești pe Valea Șușiței. Am făcut un tur de o zi în care am vizitat Coloana Infinitului, Masa Tăcerii și Poarta Sărutului, Casa natală Ecaterina Teodoroiu, Biserica Sfinții Voievozi situată chiar în fața Mausoleului Ecaterina Teodoroiu. Aglomerația și zgomotul orașului m-au făcut să-mi doresc petrecerea restului zilei undeva, într-o zonă liniștită, plină de verdeață, nu prea departe de Târgu Jiu. Iată-mă deci, pornind pe Valea Șușiței către Vădei. La doar 10 kilometri de la ieșirea din Târgu Jiu am ajuns la poalele munților, în localitatea Stănești.

Mi-a atras atenția clădirea de la numărul 75. La stradă, o casă tradițională foarte bine întreținută și aranjată, iar în laterala ei, o clădire nouă, mai înaltă, oarecum izolată de restul caselor din localitate. Am decis să încerc și … am intrat în curte. Deasupra intrării clădirii tronează o pancartă mare, albastră, pe care scrie Pensiunea GuestHouse, pensiune agroturistică.

Am intrat cu încredere pentru că, în mod normal, aceasta înseamnă, printre altele, că produsele servite aici sunt din ferma proprie. Am intrat într-o încăpere spațioasă cu un mic birou pe partea stângă unde erau expuse toate certificatele care atestă faptul că, într-adevăr, mă aflu într-o pensiune agroturistică. De asemenea, o multitudine de pliante informative și ospitalitatea cu care am fost întâmpinat de domnul Alexandru Popescu, proprietarul Pensiunii GuestHouse m-au convins că am de a face cu oameni care știu ce înseamnă să facă turism, oameni dedicați în totalitate zonei și turistului.

Prima impresie, fără a vedea și restul Pensiunii GuestHouse a fost aceea de curățenie, bun gust și ospitaliate. Ulterior, prima impresie avea să fie întărită și după vizitarea celorlalte dependințe ale pensiunii.

Sala pentru servit masa, decorată în totalitate cu lemn și obiecte tradiționale, creează o stare de liniște și intimitate. Bucătăria complet utilată, pusă la dispoziția turiștilor, se află undeva în spate, un pic retrasă, pentru a nu deranja atmosfera din living.

Ceea ce m-a bucurat foarte tare a fost ospitalitatea. Fără să fiu întrebat, am fost poftit la masă. Un platou rece cu brânză, roșii, preparate tradiționale de porc, ceapă roșie, castraveți, măsline, una peste alta, un platou care poate sătura cu brio două guri, nu doar una.

După ce am savurat preparatele de la Pensiunea GuestHouse a venit și rândul camerelor. Altă supriză plăcută, camerele mari, aerisite sunt toate dotate cu baie proprie și balcon. De la balcon se pot admira munții din împrejurimi, dar și livada și grădina de zarzavaturi a Pensiunii GuestHouse.

Modul în care sunt decorate camerele, aranjamentul și bunul gust nu denotă alceva decât grija pentru detalii și atenția proprietarului pentru confortul turiștilor. Camerele au o căldură și o energie proprie care te îmbie la odihnă.

Pasionat de călătorie, natură și aventură, domnul Alexandru Popescu, proprietarul Pensiunii GuestHouse, este ghidul ideal pentru o plimbare pe Valea Șușiței, la Cascada Șușița Verde, în Cheile Țuțuroiului, la Cascada Vădei sau la Pietrele lui Dan. Pitorescul natural al Munților Vâlcan împreună cu aerul de aventură dat de traseul offroad și compania domnului Alexandru Popescu, toate combinate, fac un liant perfect pentru o vacanță de neuitat în mijlocul naturii.

Un lucru pot afirma cu certitudine, Pensiunea GuestHouse este unul dintre puținele locuri aflate în apropiere de orașele mari unde te poți simți mai bine ca acasă. Din punctul meu de vedere Pensiunea GuestHouse este locul ideal pentru petrecerea câtorva zile în mijlocul naturii alături de oameni minunați, ospitalieri, care păstrează cu sfințenie tradiția și cultura locului.


Sursa: Turist prin Romania
Sursa imagine: Pensiunea GuestHouse
Adrian Satmaru

Adrian Satmaru

Romania merita mai mult! Avem o tara absolut extraordinara care merita promovata si mediatizata. Din 1996 fac acest lucru si voi continua sa-l fac atat timp cat voi mai putea. Fac tot ce imi sta in putere sa promovez traditia, cultura, istoria si mestesugurile locale. Pana la urma, istoria si cultura definesc un popor.

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă