Scriitorul albanez Visar Zhiti, prezent la Craiova pentru lansarea unui nou roman

Scriitorul albanez Visar Zhiti, prezent la Craiova pentru lansarea unui nou roman

10:05 10.10.2023
0

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova a găzduit vineri, 6 octombrie 2023, lansarea unui nou roman al marelui scriitor albanez Visar Zhiti, în traducere românească. Autorul, stabilit actualmente în Statele Unite ale Americii, a fost, pentru câteva zile, oaspetele Asociației Liga Albanezilor din România, în Cetatea Băniei, iar cu acest prilej a fost lansat romanul „Iubirea și omul cu aripi”, în traducerea doamnei Cătălina Frâncu. Evenimentul a beneficiat și de sprijinul Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova, condusă de scriitorul Mihai Firică.

Alături de autor, în foaierul „Naționalului” craiovean au fost prezenți reprezentanții conducerii ALAR, respectiv președintele Dr. Radu-Cosmin Săvulescu, deputatul Bogdan-Stoica și Dr. Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural al organizației. În cadrul lansării, au luat cuvântul și invitații speciali, scriitorii Nicolae Coande (secretarul literar al Teatrului) și Constantin Pădureanu (redactorul-șef al revistei Noul Literator). De asemenea, actorul craiovean Ange Rababoc a susținut un recital din poezia lui Visar Zhiti și a lecturat un fragment din romanul proaspăt publicat.

Distribuie articol

Intervențiile au prezentat în termeni elogioși romanul Iubirea și omul cu aripi, dar s-au concentrat, în mod inevitabil, și pe întreaga operă a lui Visar Zhiti, precum și pe viața plină de încercări, dar și de mari realizări a scriitorului. A fost evocată atât perioada dificilă din temnițele Albaniei comuniste, cât și misiunea lui Visar Zhiti în slujba Albaniei libere, ca ministru, diplomat și promotor al culturii albaneze. Scriitorul, în alocuțiunea sa, a vorbit pe larg și despre Marin Sorescu, o mare personalitate a culturii române, bine cunoscută și publicului albanez. Visar Zhiti a evocat întâlnirile pe care le-a avut cu Sorescu și și-a exprimat emoția că lansarea traducerii românești a avut loc chiar în teatrul care poartă numele scriitorului oltean.

La eveniment a fost prezentă și o echipă a Televiziunii Române, iar toți participanții au primit câte un exemplar gratuit al romanului, cu autograful autorului. Un material mai amplu despre lansare, precum și despre vizita lui Visar Zhiti în România, va putea fi regăsit în paginile numărului pe luna octombrie al revistei Drita / Lumina. Romanul Iubirea și omul cu aripi a fost publicat la Editra Asdreni a ALAR, cu sprijinul financiar al Guvernului României, acordat organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, și se distribuie în mod gratuit de către ALAR, în cadrul târgurilor, saloanelor de carte și evenimentelor culturale.


Sursa: ALAR
Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

Conectare



Cont nou



Resetare parolă