În Cazanele Dunării a înflorit laleaua galbenă, unică în lume

În Cazanele Dunării a înflorit laleaua galbenă, unică în lume

14:13 03.04.2020
0

Laleaua de Cazane (Tulipa hungarica), începe să apară pe stâncile abrupte ale Cazanelor Mari și este la fel de spectaculoasă. Înflorește la sfârșitul lunii martie si o găsim până la mijlocul lunii aprilie în Rezervația Naturală Cazanele Mari într-un număr apreciabil de câteva mii de exemplare care se mențin de la an la an.

Distribuie articol

Directorul Parcului Natural Porţile de Fier, Marian Jiplea, spune că laleaua de Cazane înfloreşte de regulă în prima decadă a lunii aprilie, dar anul acesta datorită temperaturilor ridicate din ultima săptămână a făcut ca aceasta să înflorească mai devreme, motiv de bucurie pentru turiştii care ajung în zonă Laleaua galbenă poată fi admirată în toată spleondoarea ei pe versanţii abrupţi din vecinătatea Peşterii Veterani. Florile lalelei bănăţene (sau laleaua de cazane) sunt exclusiv de culoare galbenă, fără miros. Florile sunt dispuse în vârful unui lujer care creşte în mijlocul a 3-4 frunze mari.

Trebuie spus că laleaua galbenă este ocrotită de lege, pentru prima oară ea fiind menţionată în anul 1884 de botanistul ungar Vincze von Borbas în Foaia Asociaţiunii Transilvania. În prezent, specia este protejată de OUG 57/2007 şi de Convenţia de la Berna. Face parte din lista speciilor ocrotite, iar arealul său este integrat în teritoriul Parcului Natural Porţile de Fier, spaţiu de asemenea protejat. De aceea, amenda pentru cine ar îndrăzni să o rupă este foarte mare, de 10.000 de lei.


Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă