Deliciu în Oltenia de sub Munte, păstrăv cu mămăligă la Moara Viselor din Vaideeni

Deliciu în Oltenia de sub Munte, păstrăv cu mămăligă la Moara Viselor din Vaideeni

12:12 08.04.2021
0

Fără nici un fel de problemă, mi-a fost pus în mână minciogul și mi s-a spus : “Mergeți și alegeți-vă peștele!” Am trecut podețul peste micul pârâu din curtea pensiunii și m-am îndreptat către bazin.

Distribuie articol

Păstrăvul cu mămăligă și mujdei de usturoi este foarte bine cunoscut și se poate servi, cu precădere, în zonele de munte, cu ape repezi și reci, unde această specie de pește este în elementul său. În ultima vreme, multe locații de cazare, din zonele montane, au ales să-și construiască propriile păstrăvării pentru a putea delecta papilele gustative ale celor care le calcă pragul. Un astfel de exemplu este și Pensiunea Moara Viselor din Vaideeni, al cărei element de noutate este amenajarea unei păstrăvării. Am ajuns aici, la granița dintre iarnă și primăvară și am fost foarte plăcut surprins să constat că ospitalitatea gazdei și curățenia locului au rămas la loc de cinste.

Văzând păstrăvăria, este evident că am optat pentru un păstrăv cu mămăligă la masa de seară. Fără nici un fel de problemă, mi-a fost pus în mână minciogul și mi s-a spus : “Mergeți și alegeți-vă peștele!” Am trecut podețul peste micul pârâu din curtea pensiunii și m-am îndreptat către bazin. Având în vedere că temperatura de afară era destul de scăzută, a trebuit să încerc de câteva ori până când să prind un păstrăv, dar, până la urmă, încercarea a fost încununată de succes. Victorios, am dus păstrăvul în bucătărie și am așteptat cuminte prepararea lui.

Grătarul a fost încins bine și a fost pregătită o hârtie de copt unsă cu unt. Peștele, după ce a fost curățat, a fost puțin sărat și apoi asezonat cu lămâie, apoi invelit în hârtia de copt și pus pe grătar. Cât timp peștele sfârâia de mama focului, gazda mea a pus apă la fiert și a pregătit mălaiul pentru mămăligă, apoi, conștiincios, s-a apucat să curețe usturoiul pentru mujdei. Din când în când gazda a verificat gradul de coacere al peștelui și la momentul potrivit a întors păstrăvul pe grătar pentru a se prăji uniform.

Imediat după ce apa a început să fiarbă, a urmat “ploaia” de mălai în apa clocotită urmată de amestecatul continuu pentru ca mămăliga să nu facă cocoloașe. După câteva minute de fiert, pentru a fierbe bine, mămăliga a fost lăsată la foc mic și s-a trecut la prepararea propriu-zisă a mujdeiului. Usturoiul strivit cu puțină sare a fost scăldat în puțină apă și apoi așezat frumos în castron, numai bun pentru servit. În tot acest timp, păstrăvul s-a fript atât căt a trebuit și a fost scos cu grijă din hârtia de copt și așezat frumos pe platou. Mămăliga, fiartă și ea a fost frumos formată și așezată cu grijă pe platou, lângă păstrăv. Două felii de lămâie au completat plating-ul, iar păstrăvul la grătar în în hârtie de copt cu mujdei de usturoi și mămăligă a fost gata pentru a fi savurat.

Ideal ar fi ca acest preparat să fie servit afară, în curtea Pensiunii Moara Viselor din Vaideeni, aproape de malul râului Luncavăț, ascultând freamătul pădurii și cântecul păsărelelor, dar dacă vremea nu permite, vă sfătuiesc să încercați să îl serviți în foișorul acoperit care vă ferește fără probleme în caz de vreme mai puțin plăcută.

De asemenea, după masă, vă puteți face siesta într-unul din hamacurile dintre copaci sau savurând liniștea și aerul curat din zonă, Pensiunea Moara Viselor fiind situată departe de tumultul drumului și de aglomerație.

Poftă mare și odihnă plăcută la Pensiunea Moara Viselor din Vaideeni!


Sursa: Turist prin Romania
Sursa imagine: Păstrăv cu mămăligă la Moara Viselor din Vaideeni
Adrian Satmaru

Adrian Satmaru

Romania merita mai mult! Avem o tara absolut extraordinara care merita promovata si mediatizata. Din 1996 fac acest lucru si voi continua sa-l fac atat timp cat voi mai putea. Fac tot ce imi sta in putere sa promovez traditia, cultura, istoria si mestesugurile locale. Pana la urma, istoria si cultura definesc un popor.

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă