Un dulce de excepție din Maramureș, brownie (negresă) cu vișine și ciocolată albă de la Pensiunea Lido Moisei

Un dulce de excepție din Maramureș, brownie (negresă) cu vișine și ciocolată albă de la Pensiunea Lido Moisei

08:36 13.04.2022
0

Practic, negresa este o prăjitură care crește efectiv în cuptor și înglobează ingredientul principal, vișina, care datorită greutății rămâne pe loc. Astfel, vișinele presărate deasupra blatului întins în tavă se autoînglobează și rămân în mijlocul prăjiturii. Este un procedeu care necesită foarte multă atenție și respectarea cu sfințenie a gramajelor ingredientelor. Oricum, pentru un gust desăvârșit vă invit să faceți o incursiune la Pensiunea Lido din Moisei pentru a degusta cea mai bună negresă cu vișine pe care ați mancat-o până acum.

Distribuie articol

În nenumăratele mele vizite în Maramureș, un loc aparte, în sufletul meu, probabil și datorită experiențelor trăite aici, îl ocupă Moiseiul, o localitate plină, deopotrivă de istorie, tradiție și ospitalitate.

Îmi aduc aminte că prima dată când am ajuns la Moisei, acum mai bine de 8 ani, m-a fascinat istoia tumultoasă a acestei localități asupra căreia veghează neîncetat, falnicul Pietros al Rodnei. Această istorie este foarte bine reprezentată prin Monumentul Masacrului de la Moisei și de Casa Memorială, locul unde s-au petrecut evenimentele. Apoi, de fiecare dată, în fiecare an am revenit de câte cel puțin trei ori, și, de fiecare dată am descoperit ceva special deși, la fiecare revenire am stat cel puțin 7 zile. Așa se face că am avut ocazia să aprofundez foarte bine tradiția, ospitalitatea și frumusețile naturale ale zonei. De această dată am revenit pentru a cunoaște mai bine gastronomia dulce, dacă pot spune așa.

Pentru această revenire, piesa principală a fost negresa cu vișine și ciocolată albă, scena a fost Pensiunea Lido, iar în rolurile principale au fost Ileana Ștețco, proprietarul pensiunii, Delia Ștețco, fiica doamnei Ștețco și expertă în prepararea torturilor și a felurite dulciuri și doamna Lidia Coman, mâna dreaptă a Deliei când vine vorba de dulciuri.

Așadar, totul a început prin pregătirea ingredientelor: ouă de casă, zahăr, făină, cacao, vișine și ciocolată albă, în principal.

Doamna Lidia și Delia au pregătit cu grijă ingredientele, apoi s-au apucat de treabă. Practic, negresa este o prăjitură care crește efectiv în cuptor și înglobează ingredientul principal, vișina, care datorită greutății rămâne pe loc. Astfel, vișinele presărate deasupra blatului întins în tavă se autoînglobează și rămân în mijlocul prăjiturii. Este un procedeu care necesită foarte multă atenție și respectarea cu sfințenie a gramajelor ingredientelor. Oricum, pentru un gust desăvârșit vă invit să faceți o incursiune la Pensiunea Lido din Moisei pentru a degusta cea mai bună negresă cu vișine pe care ați mancat-o până acum.

Revenind la ingredientele nostre, doamna Lidia a mixat bine ouăle până când acestea au devenit ca o cremă destul de solidă, apoi, ușor ușor, a înglobat zahărul, făina și cacaua amestecând permanent pentru a menține crema aerată. Pe măsură ce amesteca, mirosurile au început să se împletească în aer, iar imaginația a început să prindă aripi. Odată terminat acest amestec, Delia a pregătit o tavă în care a pus hârtie de copt, apoi a întins cu grijă crema într-un strat uniform. Vișinele și ciocolata albă au acoperit din abundență crema.

După acest proces, tava a fost pusă la cuptor și, verificată din timp în timp pentru a vedea modul de creștere și consistența cremei. Trebuie să recunosc faptul că, pe măsură ce crema creștea și îngloba vișinele și ciocolata albă am început să salivez doar la gândul gustului. După ce crema a fost complet coaptă și vișinele s-au înglobat, Delia a scos tava din cuptor și a presărat deasupra zahăr pudră pentru a orna produsul final.

Primele felii au fost tăiate, iar prăjitura perefect aerată se lăsa ușor sub presiunea lamei. Tăietura cuțitului a scos la iveală o culoare incredibilă de vișină putredă și măiestria desăvârșită a patru mâini de aur care au creat un adevărat deliciu al cărui gust extraordinar îl poți simți doar la Pensiunea Lido din Moisei sau la Delice – Atelierul de Bunătăți din Borșa, proprietatea Deliei Ștețco.

Evident, degusarea a încununat efortul celor două și, nu în ultimul rând, dorința mea nestăvilită de a-mi satisface pofta din timpul procesului de fabricație a negresei cu vișine și ciocolată albă. Dacă v-am făcut poftă, cât de cât, fiți e fază pentru că umează prăjitura cu vișine și cremă mascarpone, un alt deliciu care poate fi savurat doar la Moisei.


Sursa: Turist prin Romania
Sursa imagine: Brownie (negresă) cu vișine și ciocolată albă
Adrian Satmaru

Adrian Satmaru

Romania merita mai mult! Avem o tara absolut extraordinara care merita promovata si mediatizata. Din 1996 fac acest lucru si voi continua sa-l fac atat timp cat voi mai putea. Fac tot ce imi sta in putere sa promovez traditia, cultura, istoria si mestesugurile locale. Pana la urma, istoria si cultura definesc un popor.

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

Conectare



Cont nou



Resetare parolă