Pasiunea cu care a fost pregătit preparatul, gustul murăturilor “de casă” și mămăliga bine fiartă au creat un preparat pe care este imposibil să nu îl apreciezi. Pentru a fi “tacâmul complet” am asezonat carnea la garniță cu mămăligă cu un roze de casă, o adevărată încântare pentru papilele gustative.
Distribuie articol
Poate vă aduceți aminte, când erați mici și mergeați la țară, la bunici, de acea minunată carne la garniță sau carne la borcan, sau carne în untură, depinde de zona în care se prepară. Carnea la garniță nu este altceva decât carne de porc friptă și apoi băgată în untura rezultată de la grăsimea porcului, dar gustul este absolut sublim, deși pentru unii ar părea o bombă pentru organism. Recunosc, nu este cel mai potrivit preparat pentru servit seara, înainte de culcare, dar este un preparat care te readuce în vremurile de demult apuse și care, de ce nu, îți aduce aminte de gustul copilăriei. Ideal este ca în untură să fie pusă și câte o bucată de cârnat afumat pentru a înnobila puțin gustul.
În traseele mele prin țară am avut ocazia să-mi aduc aminte de acest gust și să fiu părtaș la prepararea unei porții de carne la garniță cu mămăligă, într-un loc unic, în Oltenia de sub Munte, Pensiunea Cheile Oltețului din Polovragi.
Nerăbdător să degust acest preparat tradițional, am obținut acceptul pentru a vedea cum se prepară și am ajuns lângă doamna Cristina, în bucătăria Pensiunii Cheile Oltețului. “Garnița”, denumită uneori și borcan sau oală, a fost pusă pe foc la încălzit, iar alături o oală cu apă pentru mămăligă. Pe măsură ce trecea timpul și se încălzea untura, acea culoare albă opacă se estompa și făcea loc unei nuanțe gălbui din care începeau să iasă la suprafață bucățile de carne de porc friptă și bucăți generoase de cârnat afumat. Mirosul a umplut bucătăria și, doar gândul la gustul ce aveam să-l savurez m-a făcut să înghit în sec.
Între timp, în apa pusă la foc pentru mămăligă, doamna Cristina a adăugat progresiv mălaiul mestecând continuu până când mămăliga a început să prindă consistență. După ce mămăliga a fost fiartă și carnea bine încălzită a început și platingul, simplu, dar de efect. Câteva bucăți de carne și câteva bucăți de cârnat și-au făcut loc pe un platou branduit cu “Cheile Oltețului”, apoi mămăligă din abundență și, bineînțeles, acritura fără de care nu se poate servi un astfel de preparat, datorită conținutului mare de grăsime.
Pasiunea cu care a fost pregătit preparatul, gustul murăturilor “de casă” și mămăliga bine fiartă au creat un preparat pe care este imposibil să nu îl apreciezi. Pentru a fi “tacâmul complet” am asezonat carnea la garniță cu mămăligă cu un roze de casă, o adevărată încântare pentru papilele gustative.
Este de la sine înțeles că după o astfel de masă a fost necesară o plimbare, pentru digestie, așa că am ales, ca în pas de plimbare, să admir Cheile Oltețului aflate la doar câteva sute de metri distanță. Aerul curat, peisajul stâncos sălbatic și apele tumultoase ale Oltețului au completat perfect gustul sublim al preparatului abia servit.
La întoarcere nu am avut altceva de făcut decât să profit de îmbrățișarea pufoasă a așternuturilor albe ca spuma laptelui de la Pensiunea Cheile Oltețului și să adorm acompaniat de muzica monotonă a greierilor și de foșnetul molcom al pădurii.
Mulțumesc pe această cale tuturor celor de la Pensiunea Cheile Oltețului pentru ospitalitate, primire și pentru că mi-au dat ocazia să redescopăr gusturile copilăriei.
Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.