Corneliu Coposu, în 1991: Rusia, un pericol pentru români

Corneliu Coposu, în 1991: Rusia, un pericol pentru români

19:14 03.04.2022
0

Corneliu Coposu, (20 mai 1914 - 11 noiembrie 1995, președinte al PNȚCD între 1990-1995), a atras atenția asupra Rusiei expansioniste, agresive și fățarnice, dispusă să folosească ortodoxia pentru planurile sale imperialiste. Într-un interviu acordat la începutul anilor 90, comentând un așa-zis „coridor ortodox” la care Rusia spera la acea vreme, cel mai decent și demn politician pe care România l-a avut în ultimele trei decenii, liderul PNȚCD, regretatul Corneliu Coposu, caracteriza în termeni duri și realiști imperialismul și expansionismul rusesc. Seniorul spunea chiar „să ne ferească Dumnezeu de o încercare reușită de penetrare rusească cu drapelul panslavismului sau a panortodoxiei”,

Distribuie articol

Corneliu Coposu - De când există în proxima vecinătate Rusia, fie că a fost țaristă sau pravoslavnică, a reprezentat pentru noi același pericol. Nu a renunțat niciodată la imperialismul agrar caracteristic, în urma testamentului lui Petru cel Mare. Sigur că metodele de subjugare a popoarelor care îi stau în drumul expansiunii spre mările calde, spre Bosfor, suntem noi și alte țări mai mici.

Nu avem niciun interes să promovăm nici pe linia unui curent pravoslavnic imperialismul rusesc.

Ideea noastră de integrare a concepției de morală creștină în partidele europene nu are nicio contingență cu ideile manifestate sau ascunse ale imperialismului rusesc care, după opinia mea, fie că a fost vorba de o guvernare țaristă, de o guvernare comunistă sau acum, de o guvernare, să-i zicem, revoluționară, nu a renunțat la aceleași idei de expansiune agrară și de penetrare în Europa.

Să ne ferească Dumnezeu de o încercare reușită de penetrare rusească, cu drapelul panslavismului sau a panortodoxiei”


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă