Ateliere de lucru la Conacul Neamţu din Olari-Olt

Ateliere de lucru la Conacul Neamţu din Olari-Olt

10:04 16.08.2019
0

Perioada 16-21 iulie asociaţia Pro Patrimonio a dedicat-o serbărilor în comunitate. Atelierele și entuziasmul de peste an s-au adunat în câte 2 zile de Festival-Atelier în fiecare dintre cele 3 comunități din jurul Conacului Perticari-Davila din Izvoru, a Conacului Neamțu din Olari și a Vilei Golescu din Câmpulung Muscel.

Distribuie articol

Provocările de peste an din lumea patrimoniului au fost rememorate expozitiv, celebrate festiv și chiar completate cu câteva probe noi.

Programul celor 2 zile din fiecare comunitate a cuprins, cu personalizările aferente:

1- un maraton de MEȘTEȘUGURI CU 4 BANCURI DE LUCRU ce au explorat în mod creativ și util lumea decorațiilor interioare de la conace.

• Atelierul de linogravură – a pornit de la povestea pereților decorați cu tapet și a invitat copiii să-și creeze modele asemănătoare folosind tehnica linogravurii și imprimând la final traiste de luat la purtător

• Atelierul de stucaturi – după explorarea interioarelor decorate cu modele diverse de stucaturi, copiii și-au preparat din ipsos și matrițe propriile forme decorative, cărora le-au pregătit la final săculeți de protecție personalizați cu plante bătute, a căror culoare și textură a fost fixată cu sulfat de Fier.

• Atelierul de mozaic - pornind de la diverse modele clasice de portrete-medalion, copiii și-au creat propriile medalioane folosind piese de mozaic năstrușnice: boabe de fasole pictate

• Atelierul de hârtie – pereții pot primi decorații chiar și din hârtie manuală, motiv pentru care nu am ezitat să ne creem propriile modele de hârtie manuală reciclată cu decorații din lumea vegetală înconjurătoare

2- un atelier de ANIMAȚIE-FILM ce a pus în valoare, în funcție de specificul locului, poveștile sau locurile reprezentative pentru comunitate de la conace. Astfel că:

• Comunitățile de la Conacul Perticari-Davila și Conacul Neamțu au beneficiat de ghidajului specialistului în animație Andra Berilă pentru a realiza 2 animații cu poveștile locului. Originale, simpatice și nu puțin trudite, animațiile au urmat aproape toate etapele specialistului: identificarea poveștii, structurarea acesteia în cadre, realizarea fundalurilor, a persoanjelor și a elementelor componente, pregătirea și filmarea cadrelor.

• Comunitatea de la Vila Golescu se bucurase deja de exercițiul animației anul trecut, ajungând anul acesta, alături de specialistul Alin Iacob, la nivelul realizării unui scurt film de prezentare personală a vilei și a grădinii Golescu, ce a purtat micii cineaști prin etape cât se poate de reale ale design-ului și producției: familiarizarea tehnică cu aparatul de filmat, alegerea și argumentarea cadrelor ce urmează a fi filmate, stabilirea replicilor, încadrarea și filmarea propriu-zisă, înregistrare voce și apoi montaj în program dedicat.

3- o EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE cu ipostaze cât mai diverse din cele 3 destinații-atelier ce au adus împreună pentru toate comunitățile imaginea de anasamblu a inițiativelor Fundației la toate cele 3 conace

4-un CONCURS GASTRONOMIC adresat în primul rând mamelor copiilor, dar în egală măsură oricărui membru al comunității interesat, în urma căruia, prin degustări multiple și voturi sincere, câștigătorii au plecat acasă chiar cu un obiect electrocasnic: un mixer. Prăjiturile și mâncărurile sărate s-au întrecut în gusturi mai mult decât ne-am fi așteptat, încurajându-ne să credem că această inițiativă ar putea crește pe viitor susținând în mod plăcut și gustos activitățile educaționale de la conace.

5- o PROIECȚIE FILM în curtea conacelor, în compania simpaticei animații de lungmetraj ODDSOCKEATERS, difuzată în parteneriat cu FREEALIZE.

6- chiar O SEARĂ ÎN AER LIBER, ca de sfârșit de tabără, în curtea celor 3 conace, unde curajoșii și curioșii deopotrivă nu doar au învățat să monteze corturi, dar le-au și folosit pentru a petrece noaptea alături de echipă campând. Pentru cei mai mulți dintre copii dormitul la cort a fost o experiență nemaitrătă, care s-a dovedit a fi la sfârșitul aventurilor chiar punctul culminant al micului festival-atelier, ridicând la fileu foarte des întrebarea și provocarea: „când organizăm o tabără la conace?”.

Activitățile s-au succedat cu pauze de joacă, alergat, explorat locurile, picnicuri, gustări, vizite bucuroase ale părinților și profesorilor, mult entuziasm și rugăminți emoționante de a repeta experiența pentru copii și comunitate deopotrivă.

Ne-am bucurat de susținerea membrilor apropiați din comunitate, de ajutorul părinților, al profesorilor și mai ales al voluntarilor: Luiza Anna și Ana Maria Apostoiu pentru întregirea atmosferei de bine, dar cel mai mult de încrederea și entuziasmul primite din partea copiilor pentru a ne continua demersurile educaționale, după acest an, cu ștacheta ridicată mult mai sus.

Proiect cultural proiect cultural al Fundaţiei Pro Patrimonio co-finanţat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.


Elena Alexandru

Elena Alexandru

Profesia nu este deloc una ușoară, ci e chiar extrem de solicitantă, plină de dinamism ce aduce noi provocări în fiecare zi. Este însă foarte frumoasa. Recent am împlinit 19 ani de când profesez această minunată meserie.

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă