Mihai Firică: Alegerile anticipate, singura soluție

Mihai Firică: Alegerile anticipate, singura soluție

13:25 25.01.2020
0

Parlamentul României își vede spulberate până și ultimele resurse de credibilitate. Pericolul unei delegitimări totale a fost arătat de rezultatele alegerilor europarlamentare, de cele ale referendumului pentru justiție inițiat de Klaus Iohannis și, mai ales, de cele înregistrate la scrutinul prezidențial.

Distribuie articol

Românii nu mai au încredere în majoritatea stabilită de alegerile generale din 2016. PSD este la mai puțin de jumătate din scorul înregistrat atunci, coborând sub 20 de procente. Și așa destul de mult pentru câte prostii au făcut la guvernare și la conducerea Camerei Deputaților. Nici nu se putea întâmpla altfel după ce și-a debarcat doi premieri, Grindeanu și Tudose, cel de-al treilea fiind decapitat prin moțiune de cenzură votată și de câțiva parlamentari social-democrați. Soluția alegerilor anticipate devine evidentă. Dar este acceptată de politicienii care nu vor să renunțe la ciolan nici cu prețul afectării instituțiilor fundamentle ale statului? Cu siguranță nu, o altă dovadă fiind scandalul pensiilor speciale, unde pesediștii joacă la fel de murdar.

Alegerea primarilor în două tururi de scrutin oferă legitimitate și din perspectiva unor clarificări din perspectiva programului sau a cunoașterii biografiei candidaților. Cred că aici nimeni nu are vreun dubiu, în ciuda unor exerciții de imaginație folosite de câțiva rătăciți pentru a demonstra că o mare parte din electorat nu ar mai merge să voteze în turul secund din cauză nu s-ar mai regăsi în cei doi candidați rămași în cursă. Nu s-a întâmplat niciodată așa ceva, dovadă fiind chiar alegerile prezidențiale, la care se prezintă mai mulți electori în comparație cu primul tur.

Guvernarea PSD s-a rezumat la un lanț de încercări eșuate de subordonare a justiției, populisme duse la extrem, incompetenți împinși la vârf și personaje toxice dispuse la sacrificarea statului pentru atingerea scopurilor personale. Opoziția făcută de Ciolacu și trupa sa încropită se rezumă la o luptă surdă pentru putere în interiorul PSD, de unde mai răzbat critici la adresa guvernului.

Chiar din primele zile ale Guvernului Ludovic Orban a fost clar că dinspre resturile PSD din Parlament nu vin decât încercări disperate de sabotaj și de demagogie păguboasă. Iresponsabilitatea celor care au mărit pensii doar pe hârtie nu s-a oprit odată cu pierderea guvernării, ci s-a metamorfozat într-o uzină de fum. Impunerea dublării alocațiilor pentru copii fără a exista resurse bugetare arată la ce se pot aștepta românii. Oare de ce nu au triplat alocațiile sau chiar să le majoreze de zece ori în anii în care s-au aflat la guvernare? Dar să nu ne pierdem vremea în a găsi răspunsuri pe care le știu toți cei care au ales să trimită PSD și partidele aliate de conjunctură pe centura politicii.

În situația de față, a merge în fața alegătorilor este un act de normalitate. România are nevoie de o guvernare liberală, asigurată de o majoritate construită în jurul PNL, pentru viitorii opt ani. Nu ne mai putem permite să pierdem încă un an. Noul ciclu de finanțare europeană ne poate surprinde încă în orbecăiala unor alegeri din care să nu rezulte majorități stabile. PNL are datoria de a-și asuma un proiect riscant dar sănătos pentru România. Chiar dacă asumarea răspunderii guvernamentale pentru schimbarea legislației electorale se va solda cu adoptarea unei moțiuni de cenzură, foarte probabilă în urma declarațiilor UMDR și a lui Ponta, liberalii trebuie să meargă până la capăt: alegeri parlamentare anticipate și ordonanță de urgență pentru alegerea primarilor în două tururi.

Mihai Firică


Mihai Firică

Mihai Firică

director fondator PRO Oltenia - ziar online: Informaţia veritabilă te face mai puternic. Orice decizie iei, a fi la curent cu ultimele noutăţi din domeniul care te interesează este o condiţie a succesului. Viaţa de zi cu zi te-a învăţat, dragă cititorule, că a afla o informaţie în timp real, cu un pas înaintea celuilalt, deschide oportunităţi nebănuite.

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă