30 de ani de la întoarcerea Familiei Regale în țară. Evenimente de gală organizate de Casa Regală a României

30 de ani de la întoarcerea Familiei Regale în țară. Evenimente de gală organizate de Casa Regală a României

11:42 02.01.2020
0

Împlinirea a trei decenii de la sosirea în România a Principesei Margareta și începerea activităților dedicate dezvoltării societății românești vor fi marcate anul acesta printr-o serie de manifestări publice și private organizate de Casa Regală a României.

Un concert de gală va avea loc la Ateneul Român, în seara zilei de 18 ianuarie 2020, în prezența a 70 de personalități din străinătate, care au susținut Familia Regală din primele ore ale anului 1990. De asemenea, vor fi invitate 700 de personalități din România, reprezentanți ai tuturor domeniilor vieții românești, cu care Familia Regală a colaborat în acești 30 de ani.

Concertul va prilejui întâlnirea cu cinci mari nume ale muzicii românești de astăzi. Dirijorul Tiberiu Soare va conduce Camerata Regală și Corul Regal, iar alături de ei vor evolua violonistul Remus Azoiței, pianista Alexandra Dăriescu, soprana Valentina Nafornița, tenorul Teodor Ilincăi, iar ca invitată de onoare, soprana Nelly Miricioiu.

Vineri, 17 ianuarie 2020, la ora 18, va avea loc la Cărturești Carusel, o dublă lansare de carte. În prezența Majestății Sale Margareta Custodele Coroanei și a membrilor Familiei Regale vor fi lansate volumele “Margareta. Trei decenii ale Coroanei” de Sandra Gătejeanu-Gheorghe, apărut la Curtea Veche Publishing, și “Lumea Majestății Sale” de Alexandru Muraru și Daniel Șandru, apărut la Editura Corint.

Distribuie articol

Anul 2020 începe cu o sărbătoare importantă, pentru Casa Regală a României și pentru istoria recentă a țării noastre. La 18 ianuarie 1990, pășea pe pământ românesc primul membru al Familiei Regale după o întrerupere de patru decenii. Cu 42 de ani în urmă, în noaptea dinspre 3 spre 4 ianuarie 1948, Regele Mihai I părăsea țara, împreună cu Regina-Mamă Elena, sub presiunea dictaturii comuniste.

În ziua de joi, 18 ianuarie 1990, la ora 15, cursa Swiss Air de Geneva aducea la București pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, însoțită de sora sa, Alteța Sa Regală Principesa Sofia. Regele Mihai încredințase primei sale fiice misiunea de a-l reprezenta în țară, pentru prima oară de la plecarea, în zorii zilei de 4 ianuarie 1948, în exil.

La 18 ianuarie 2020, Custodele Coroanei sărbătorește, de asemenea, trei decenii de prezență și de activitate neîntreruptă, în țara sa.

Casa Majestății Sale organizează, cu prilejul sărbătoririi a trei decenii ale Coroanei în serviciul Națiunii, două evenimente publice.

Vorbind despre memorabila zi de 18 ianuarie 1990, Majestatea Sa Margareta declara astfel:

A fost cea mai importantă zi din viaţa mea, o experienţă emoţională puternică şi o călătorie care mi-a schimbat viaţa. Nu mai avusesem nicăieri o casă cu adevărat, căci România, deşi îmi fusese interzisă, era pentru mine acasă. Mă simţeam ca şi când ar fi fost o parte din tatăl meu care se întorcea din exil. Era o responsabilitate enormă şi, în acelaşi timp, o bucurie imensă.

Sub îndrumarea Regelui Mihai, Familia Regală a ridicat o construcţie socială, culturală şi educaţională, precum şi o respectată instituţie regală, într-o vreme care avea nevoie de modele, de iubire, de inspiraţie şi de exemplu personal.


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă