Este cunoscut faptul că medicii (merituoși) sunt categoria profesională cea mai apreciată, respectată și iubită de oamenii din întreaga lume. Grav este faptul că și în sistemul medical se constată cazuri (tot mai multe) de medici ipocriți, depravați și infractori. Chiar dacă asemenea medici l) sunt puțini (față de numărul total al medicilor), faptele acestora ajung uneori să fie dintre cele mai grave din cauză că un singur asemenea medic poate distruge sănătatea și chiar viața a zeci și a sute de persoane. Popularizarea faptelor acestor medici este benefică pe plan social prin aceea că: 1) îi mai frânează pe cei predispuși la asemenea fapte; 2) sensibilizează și conștientizează tot mai mult populația asupra faptului că, în special în cazul bolilor grave, niciodată un om nu trebuie să se lase în seama unui singur diagnostic deoarece, consultarea mai multor opinii medicale specializate, poate salva sănătatea și chiar viața multor oameni.
Distribuie articol
1. Precizări preliminare
Este un adevăr care nu mai trebuie demonstrat faptul că „Tot ceea ce este necesar, pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke) sau, altfel spus succesul oamenilor care fac rău provine și din tăcerea oamenilor de bine.
Fiecare om ar trebui să fie conștient de aceste adevăruri și să ia atitudine permanent împotriva răului, în special prin mediatizarea acestuia ca o cale eficientă spre stârpirea sa.
Acesta este și scopul pentru care am scris acest articol, pe o temă de interes pentru sănătatea și pentru viața fiecărui om (nu există om care, pe parcursul vieții sale, să nu ajungă cel puțin la un medic).
2. Medicii, categoria profesională
cea mai apreciată, respectată și iubită de oameni
Între categoriile profesionale existente în întreaga lume, medicii (merituoși) se bucură, pe bună dreptate, în toate țările lumii, de cea mai mare apreciere, prețuire și iubire din partea oamenilor.
Aceasta din mai multe motive, precum:
1) de modul în care sunt pregătiți și își desfășoară activitatea medicii depinde, în mare parte, sănătatea și viața oamenilor;
2) medicina este un domeniu care este însușit și exercitat de persoane cu o bogată zestre cerebrală, care mai au și o bună educație și un comportament decent.
Medicii a căror activitate este desfășurată printr-un înalt profesionalismul și printr-o corectitudine deplină, apar ca un miracol, ca adevăraţi apostoli în slujba sănătății și a vieții oamenilor, fapt pentru care toți cei care s-au bucurat de binefacerile acestora se roagă ca bunul Dumnezeu să reverse asupra lor cât mai multe din darurile Sale bogate, să le binecuvânteze din belșug strădaniile, să le înmulțească anii până la adânci bătrâneți, cu sănătate și cu vigoare sufletească și trupească, să fie cât mai mulți ani în slujba binelui public.
3. Medici care și-au dedicat întreaga viață
în slujba sănătății și a vieții oamenilor
Doctorul Nicolae Paulescu (1869 – 1931), care merită recunoştinţă eternă din partea întregii omeniri, fie și numai pentru faptul că este descoperitorul real al insulinei, a ținut să precizeze: „Medicul trebuie deci să fie, în același timp, un savant care iubește din tot sufletul știința medicală, adică știința omului; să fie o ființă care se jertfește pentru alții, până la moarte și, în sfârșit, să fie un învățător al omenirii sau mai bine zis, un apostol al moralei.”.
România a avut, și încă mai are, foarte mulți medici cu extraordinare calități: și profesioniștii autentici și plini de umanitate, dintre care unii și-au dedicat, efectiv și în mod real, întreaga viață în slujba sănătății și a vieții oamenilor.
Exemplele de asemenea medici sunt foarte multe și este greu de făcut o selecție.
Dintre aceștia, cu recunoaștere la nivel național, eu îl menționez aici numai (din lipsă de spațiu) pe Alexandru Pesamosca (n. 14 martie 1930, – d. 1 septembrie 2011), un fost chirurg pediatru din România. Timp de jumătate de secol, el a făcut circa 45 000 de operații, salvând de la infirmitate pe viață sau de la moarte mii de copii, inclusiv pe cei considerați fără speranță și inoperabili de către ceilalți medici. Profesorul Pesamosca, considerat „îngerul copiilor”, „duhovnicul cu bisturiu”, era genul (și geniul) de medic care nu se hrănea cu titluri şi cu distincţii, nu lua bani de la pacienţi, nu a avut nici o avere (case sau maşini), dar a dovedit un profesionalism și o umanitate cum rar se poate întâlni în breasla medicală. Când alții își ridicau mii de metri pătrați de vile, de policlinici, de spitale, „îngerul copiilor” Pesamosca a locuit într-o rezervă de 10 metri pătraţi a Spitalului „Budimex” (actualul „Marie Curie”) și a fost înmormântat lângă biserica pe care a ctitorit-o în incinta acestui spital.
Câtă diferență între „medicul-îngerul copiilor” Alexandru Pesamosca și medicii-exterminatori!!!
Mulți dintre medicii noștri, care sunt și plini de umanitate și profesioniști desăvârșiți, fie muncesc toată viața în anonimat, fie ne părăsesc țara din cauza conducătorilor malefici, ai lor (pe linie medicală) și ai țării.
Și pe plan local există autentice elite ale medicinii dar, datorită modestiei dumnealor și a faptului că nu au avut „abilitățile” să se descurce într-un sistem putred de corupt, în care nu mai funcționează criteriul valorii muncă, al meritului personal, ei au rămas la nivel local, desfășurând o activitate profesională ireproșabilă și în deplină corectitudine.
Aceștia au rămas și rămân în sufletul, în inima și în memoria oamenilor, bucurându-se, pentru tot restul vieții dumnealor (deci și după pensionare) de respect, de apreciere și de iubire sinceră.
Dintre acești numeroși medici din orașul Craiova, îmi este foarte greu să fac o selecție, dar totuși dau fie și numai următoarele exemple (în ordine alfabetică a numelui):
Ciovică Viorel, medic chirurg urologie.
Cherciu Nelly, medic primar oncologie.
Militaru Constantin, medic cardiolog, profesor universitar, cu cei doi fii ai dumnealui, respectiv Militaru Cristian, medic specialist în cardiologie intervențională și Militaru Sebastian, medic specialist în cardiologie, doctor în științe medicale, cadru didactic universitar.
Toți medicii care au desfășurat, desfășoară și vor desfășura o activitate ca adevărat apostolică în slujba sănătății și a vieții oamenilor merită, din partea întregului popor, omagiul de cinstire, de prețuire, de dragoste fierbinte și de recunoștință nețărmurită.
4. Medici ipocriți, depravați și infractori
Grav este faptul că și în sistemul medical se constată tot mai multe cazuri de medici ipocriți, depravați și infractori.
Chiar dacă asemenea medici degenerați (moral, spiritual și profesional) sunt puțini față de numărul total al medicilor, faptele acestora ajung uneori să fie dintre cele mai grave din cauză că un singur asemenea medic poate distruge sănătatea și viața a zeci și chiar a sute de persoane.
Un medic
1) care nu tratează corect pacienții, sau nu-i tratează deloc dacă nu primește șpagă și/sau
2) care diagnostichează, cu boli grave, în mod fals (cu boli pe care nu le au), cu bună știință, pacienți sănătoși, pentru a încasa bani și de pe urma acestora și din asigurările medicale,
un asemenea medic desfășoară o activitate de la infracțională până la criminală.
Cazul real, în care criminalul medic oncolog Farid Fata, din SUA, a diagnosticat cu cancer, în mod fals, cu bună știință, 553 de pacienți sănătoși, pentru a încasa 34 de milioane de dolari SUA numai din asigurările medicale a uimit și uimește lumea. A se vedea în acest sens: 1) articolele subsemnatului „Doctor criminal: 553 de pacienți sănătoși i-a diagnosticat cu cancer, în mod fals, cu bună știință, pentru a încasa 34 de milioane de dolari” și „Consultarea mai multor opinii medicale specializate poate salva sănătatea și chiar viața unor oameni”; 2) Site-urile de la 1 la 5 din bibliografie.
Nici noi românii nu suntem feriți de asemenea medici, mass-media prezentând frecvent cazuri de medici șpăgari, ipocriți, depravați, care săvârșesc fapte infracționale.
Popularizarea faptelor acestor medici este benefică pe plan social prin aceea că:
1) îi mai frânează pe medicii predispuși la asemenea fapte;
2) sensibilizează și conștientizează tot mai mult populația asupra faptului că, în special în cazul bolilor grave, niciodată un om nu trebuie să se lase în seama unui singur diagnostic deoarece, consultarea mai multor opinii medicale specializate, poate salva sănătatea și chiar viața unor oameni.
Ipocrizia, depravarea și infracționalitatea la unii medici se manifestă sub forme dintre cele mai diferite, precum (1) de la crime în forme agravante (precum diagnosticarea, cu bună știință, cu boli grave, pe care pacienții nu le au, pentru a încasa bani) și (2) până la forme degradante, care, uneori, sunt și forme amuzante, hazlii, precum în exemplul de mai jos.
Un medic din Târgu Jiu, care a luat 9 șpăgi în 10 zile (a se vedea în acest sens Site-urile 6 și 7 din bibliografie), a fost înregistrat de procurori (care i-au montat microfoane și camere de luat vederi în cabinet) când:
1) zilnic își făcea rugăciuni, pe care le spunea, cu voce tare, în general la începutul fiecărei ture, precum :
„Doamne dă-mi sănătate, bani mulţi, fereşte-mă de procurori!”
,,Doamne, Maica Domnului, dă-mi sănătate, bani mulţi, fereşte-mă de boală, fereşte-mă de procuror;
2) vorba singur în cabinet, așa după cum se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. „De pildă, în data de 11.06.2021, medicul N.G., după ce primeşte un plic cu bani de la un bărbat care părăseşte biroul, poartă cu voce tare următorul monolog: ‘… ce făcu… subţire de tot. 4… 5… 6…aaa, bun mă! Buuun! Mi-a dat 5 milioane, hai… păi da. Şase. Normal, trebuia să fie 6. Păi da… moşu, doar n-ai vrea moşu… moşu trăieşte… mă aşteptară 6… Mă aşteptară 6!”. În cadrul acestor „discuții cu el însuși” își mărturisea „propriul jurământ de credință” conform căruia „Dacă e speranţă de ceva bănuţi, internez! Dacă nu, nu internez!”.
Fostul director de spital județean de urgență, ulterior medic chirurg la acel spital, a fost reținut pentru 13 acuzații de luare de mită.
Martorii denunțători au afirmat că medicul ar fi refuzat să opereze dacă nu primea bani, indiferent de starea pacientului.
Procurorii îl acuză că, dacă suma dată de pacient era prea mică, operația era amânată la nesfârșit.
Acest fost director de spitalului judeţean a mai avut probleme cu legea și în trecut.
Spre exemplu, în anul 2005 a fost condamnat la închisoare cu suspendare şi obligat să plătească 80 de mii de lei daune unui pacient după ce l-a anesteziat în locul specialistului (pentru a încasa tot el șpaga ce se cuvenea anestezistului). Pacientul a rămas paralizat.
Să distrugi viața unui om, să-l lași paralizat pentru toată viața prin săvârșirea, deliberată, cu bună știință, a unei grave fapte medicale, interzisă de lege (medicul chirurg nu are voie să anestezieze în locul medicului anestezist), după care:
1) să primești închisoare cu suspendare (fără să fii afecta în exercitarea activității în continuare) şi să fii obligat să plătești 80 de mii de lei (venituri pe care le-a obținut în 2 – 3 luni) daune pacientului respectiv, și
2) să fii lăsat în continuare, și de justiție și de sistemul medical, să-ți exerciți activitatea recidivistă de mare șpăgar și de infractor,
spune totul și despre gravele nedreptăți care se fac, atât în sistemul de justiție, cât și în sistemul medical.
Spre exemplu, numai pentru „luarea de mită” Codul penal prevede clar, precis și la modul imperativ că această faptă se „pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta.”
O femeie l-a acuzat că a operat-o fără motiv. I-a spus că are o tumoare, dar investigațiile efectuate ulterior au infirmat problema.
Ca și odiosul medic oncolog Farid Fata, din SUA, și acesta a diagnosticat cu tumoare, în mod fals, cu bună știință, această femeie sănătoasă pentru a încasa tot el șpaga pe care aceasta urma să o dea anestezistului.
Omul degenerat și medic ipocrit, depravat și infractor, cu fapta era la Satan (de a lua șpagă), dar cu gândul era la Dumnezeu (pentru a nu fi prins de procurori).
Pentru că acest medic șpăgar este și un foarte bun exemplu de ipocrizie, consider că este bine să înțelegem cât mai bine modul în care se manifestă ipocrizia.
„Și diavolul invocă Sfânta Scriptură pentru ca să-și atingă scopul.” sau „Pentru a-şi atinge ţelul, până şi Diavolul citează din Sfânta Scriptură.”.
„Ipocrit: omul care şi-a ucis amândoi părinţii ... cerând milă pe motiv că este orfan”. (Abraham Lincoln).
„Ipocritul este acea persoană care, după ce a scris o carte ateistă, se roagă la Dumnezeu să aibă succes”. (Autor necunoscut).
Din alt punct de vedere, se ridică și următoarea problemă: cu asemenea medici ipocriți, depravați și infractori, aflați în funcțiile de conducere și de decizie ale sistemului public de sănătate (pe întreaga sa ierarhie), este ușor de înțeles că nici un medic, în special dintre cei tineri, cu o conduită morală ireproșabilă și cu pregătire profesională desăvârșită, nu are nici o șansă să fie angajat și/sau promovat.
Aceasta este una dintre principalele cauze pentru care (1) ne pleacă din țară foarte mulți medici, în special cei tineri, și (2) refuză să se întoarcă în țară fie și o parte mică dintre medicii români care lucrează în străinătate.
Acum cauza nu mai este problema salariilor (care sunt destul de mari), ci numeroasele și gravele inechități care îi fac pe aceștia să nu fie apreciați, valorificați și promovați în funcție de adevărata lor valoare.
Asemenea medici ipocriți, depravați și infractori, care ajung să distrugă sănătatea și chiar viața unor oameni, nu ar trebui să existe în sistemul medical.
Prin prevederi legale clare, precise și la modul imperativ ar trebui să se prevadă:
1) că medicii infractori recidiviști nu mai au dreptul de practică, nici în unitățile de stat și nici în cele private, respectiv să se prevadă „interzicerea exercitării dreptului de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta”, și
2) principiile şi regulile morale şi profesionale pentru medici, cât și sancțiunile severe pentru încălcarea acestora.
Dar, în cadrul unui sistem corupt, condus de ipocriți, de depravați și de infractori, nu se va ajunge niciodată 1) nici la emiterea unor asemenea prevederi legale, 2) nici la sancționarea corectă a acestora și 3) nici la încadrarea și la promovarea personalului după autenticele criterii ale valorii muncă, ale meritului personal.
Nu se poate scăpa de corupţie cât timp corupţii sunt la putere.
„Mita e-n stare să pătrundă orişiunde în ţara aceasta, pentru mită capetele cele mai de sus ale administraţiei vând sângele şi averea unei generaţii.” (Mihai Eminescu în ziarul „Timpul”, 18 aprilie 1879).
5. În loc de concluzii
De 30 de ani onestul cetățean constată că: „Schimbare politică. Alţi ciobani, alţi câini, aceleaşi oi” (Valeriu Butulescu). „Ţara întreagă aşteaptă să se facă ceva nou şi politicienii discută despre lucrurile pe care le-au făcut, şi le-au făcut rău.” (Nicolae Iorga). „Poporul meu, cârmuitorii tăi te duc în rătăcire, şi pustiesc calea pe care umbli!” (Biblia, Isaia 3:12).
Numeroasele neajunsuri cu care se confruntă populația sunt cauzate și de pasivitatea oamenilor de bine care uită că: „Tot ceea ce este necesar, pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke) sau, altfel spus, succesul oamenilor care fac rău provine și din tăcerea oamenilor de bine. „Lumea nu va fi distrusă de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervină.” (Albert Einstein). „Toţi suntem responsabili de prosperitatea prostiei” (Vasile Ghica). „Cine nu împiedică fapta rea, atunci când poate, acela îndeamnă la ea” (Seneca, Troades, 290).
„Ţineţi minte aceste lucruri şi fiţi oameni! Veniţi-vă în fire, păcătoşilor.” (Isaia 46:8) şi fiţi conştienţi de faptul că „Ticăloşia câtorva este o nenorocire pentru toţi”. (Syrus, 663).
„Cine are minte, să ia aminte!”. „Cine are urechi de auzit să audă”. (N.T., Luca, 8:3). Amin !!!
Bibliografie
1. https://incredibilia.ro/curiozitate/de-ce-a-diagnosticat-intentionat-un-medic-cu-cancer-sute-de-oameni-sanatosi/
2.https://www.eva.ro/sanatate/oncologie/doctorii-care-diagnosticheaza-oamenii-sanatosi-cu-cancer-pentru-a-face-bani-articol-169947.html
3.https://semneletimpului.ro/sanatate/boli/cancer/oncolog-care-a-prescris-sute-de-tratamente-nenecesare-audiat-pentru-frauda-de-milioane.html
4.https://www.manager.ro/articole/sanatate-21/un-oncolog-ar-fi-prescris-tratamente-inutile-de-chimioterapie-in-valoare-de-35-milioane-dolari-44595.html
5.https://en.wikipedia.org/wiki/Farid_Fata
6.https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/medicul-care-a-luat-9-spagi-in-10-zile-inregistrat-cand-se-ruga-zilnic-doamne-da-mi-sanatate-bani-multi-fereste-ma-de-procurori-1591121
7.https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/chirurg-retinut-pentru-mita-se-ruga-sa-nu-fie-prins-doamne-fereste-ma-de-boala-fereste-ma-de-procurori.html
Conf. univ. dr. N. Grigorie Lăcriţa
Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.