Anotimpurile se schimbă dar eleganța rămâne – Zabola Estate

Anotimpurile se schimbă dar eleganța rămâne – Zabola Estate

13:48 14.09.2020
0

În spatele unei porți de fier și traversând o alee largă mărginită de castani, se află, credem noi, una dintre cele mai frumoase și pitorești domenii din România, casa de oaspeți a familiei de nobili maghiari Mikes.

Distribuie articol

Am trecut de porțile grele și ruginite de la intrare, după ce ne-am anunțat venirea și, bineînțeles, mașina a fost observată prin camerele de vederi de la poartă. Ca prin minune sau magie, aleea de castani ce te însoțește cu crengile atârnânde ce nu îndrăznesc să mângâie omul sau mașina, te conduce către un vast și generos domeniu. Acest domeniu, în întregime, este la dispoziția vizitatorilor.

Despre Domeniul Zabola

Am aflat că Domeniul Zabola se întinde pe 500 de hectare, din care 50 sunt ocupate de parcul domeniului. Parcul oferă mici surprize și delicii pentru suflet și minte: drumuri și cărări prin pădure (numai bune pentru călărie, plimbări pe jos, cu bicicleta sau cu trăsura), mici lacuri, o saună în pădure, o căsuță, pavilioane sau terase, un pârâu și mult, mult verde. Colțuri magice, amenajate sau naturale, destinate pentru a crea oaze de inspirație, intimitate și liniște. Decorul se schimbă cu fiecare anotimp dar magia și atracția sa rămân.

Povestea familiei Mikes a fost trăită de mii de alte familii nobiliare din Transilvania. Venirea comuniștilor în România a adus, în anul 1949, confiscarea domeniului și a averilor. La vremea când contesa Katalina avea doar 4 ani, familia Mikes a fost alungată. 50 de ani mai târziu, familia a reușit recuperarea unei bune părți din terenuri, a castelulului din Zăbala și a clădirilor anexe. În prezent, domeniul Zabola are trei case de oaspeți și Vechile Grajduri, spațiu amenajat pentru petreceri private sau corporate.

Casa Motorului – The Machine House – a fost restaurată, păstrându-se aerului de pe vremuri. Are look-ul unui mic boutique-hotel cu nouă camere: Red Room, Orange Room, Blue Room, Green Room, Yellow Room, Garden Room, Brick Room, Beam Room, Hunter’s Room. Pe vremuri, pe la 1900, când în România principala sursă de lumină era lampa cu gaz, casa motorului genera curent electric pentru castel și pentru 4 sate din împrejurimi.

Aflată la intrarea pe domeniu, într-o clădire separată, este The Old Saddlehouse. Pe vremea bunicilor moștenitorilor de la Zăbala, aici se fabricau șeile pentru cai și hainele pentru călărie ale membrilor familiei. În acele vremuri, o herghelie cu sute de cai crescuți pentru armată se afla în proprietatea familiei Mikes. Acum, în această căsuță amenajată pentru a primi turiști, este un apartament cu 4 dormitoare ((3 duble și un twin) și un living generos.

Fosta reședință a grădinarului, The Garden House, a devenit o încântătoare căsuță pentru o familie, putând caza până la cinci persoane. Are o cameră dublă, a cameră twin și o cameră single pentru copii.

Indiferent de camera sau căsuța aleasă, fii sigur că vei avea parte de confort și eleganță. Camerele sunt spațioase și sunt dotate cu tot mobilierul necesar confortului. Wifi gratuit de calitate în toate camerele dar … nicăieri, niciunde televizor. Ceea ce reprezintă marca eleganței este simplitatea și unicitatea decorului fiecărei camere. Sunt fascinante dușumelele din lemn, candelabrele, draperiile grele și culorile contrastante ale pereților. Astfel, într-un colț de cameră un fotoliu shabby chic, un sfeșnic vechi sau un radio retro, mic mobilier din lemn sculptat, lumina difuză din alt colț de cameră.

Ce poți face la Zabola Estate

Spuneam mai devreme despre aleea cu castani care te introduce în domeniu. Ei bine, dincolo de alee se deschide o pajiște uriașă. Veverițele ce se zbenguiesc prin brazi, căprioarele care coboară din pădure , mini-cascadele create de apele firave ale păraielor ce se rostogolesc printre pietre creează un tablou romantic, pictat cu grija de a nu deranja natura, firescul. Tabloul este completat de altul ce se deschide în fața fostelor grajduri: un lac de toată frumusețea, fie vară, așa cum este acum, când suntem noi aici și o bărcuță se clatină romantic (cum altfel) pe luciul apei, fie iarnă, când înghețat fiind, devine un patinoar natural. Aici, la Zabola Estate natura este lăsată să își expună frumusețea. O senzație de libertate și liniște ne-a cuprins atunci când vântul cânta aceeași melodie cu pădurea. Satul este aproape și se pot face plimbări cu trăsura pentru a-ți completa tabloul cu frumusețea locului.

Este clară intenția administratorilor domeniului de a păstra decorul cât mai ntural posibil. Acest loc a fost binecuvântat cu o bogăție de viețuitoare sălbatice care trăiesc în apropiere. Astfel, pe domeniu și în pădurea de lângă acesta pot fi văzute rațe sălbatice, berze și bâtlani cenușii, dar și urși, cerbi, căprioare, porci mistreți, lupi, lincși, lilieci, veverițe, vulturi sau tot soiul de animale mici. Este de remarcat strădania lor ca acest colț sălbatic să îl facă cunoscut și vizitatorilor domeniului, în condiții de siguranță.

Încerc să nu mă repet dar iată ce se mai poate face aici, la castelul Mikes: vara plimbări cu barca pe lac, plimbări prin sat, cu trăsura trasă de cai, plimbări cu bicicletele prin pădure, leneviri prelungi la picnic sau la soare, pe șezlongurile din curte; iarna, patinaj pe lacul (dacă este) înghețat, plimbări cu sania trasă de cai, leneviri prelungi la sauna din pădure sau în jurul focului de tabără, cu o cană-două de vin fiert.

Vara se lenevește la un ceai de după-amiază în grădina englezească, se fac picnicuri pe terasă sau se vizionează filme în aer liber, în curtea castelului Mikes.

Pentru cei ce doresc să facă vacanța cu copiii aici, să stiți că există serviciu de baby-sitting și posibilități pentru joaca celor mici în aer liber: trambulină, o căsuță cu tobogan, balansoar, groapă cu nisip și, bineînțeles, au la dispoziție spațiu verde cât cuprinde pentru o zbenguială strașnică.

V-aș mai spune multe despre Zabola Estate, domeniul nobiliar unde trăiești cu adevărat o poveste frumoasă, dar … las restul pentru articol și sfatul nostru este:

Trăiește-ți propria poveste! Povestea nobiliară de la Zăbala.


Sursa: Turist prin Romania
Sursa imagine: Zabola Estate
Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă