Lecția de istorie: UMBO DE SCUT

Lecția de istorie: UMBO DE SCUT

10:42 08.05.2020
0

Adela Gabriela Dumitru, expert restaurator metal, oferă câteva detalii despre un obict deținut de Muzeul de Arheologie şi Etnografie din Corabia, judeţul Olt.

Datează din al doilea şi al treilea sfert al secolului al IV-lea. Ce este un UMBO DE SCUT?

Scutul a fost utilizat din vremuri preistorice şi a ramăs în folosinţă până în prezent dar a suferit numeroase transformări de-a lungul timpului, contracarând modificările în stilul de luptă şi în armamentul folosit.

În mijloc, scutul avea o proemineţă numită umbo confecţionată din metal, care pe lângă rolul de a devia lovituri sau proiectile, mai servea şi ca armă ofensivă, având de multe ori montat un pinten metalic în centru.

Distribuie articol

Piesa - umbo de scut a fost descoperită la Sucidava - oraşul Corabia, judeţul Olt în anul 2007, rupt în mai multe fragmente.

Umbo-ul este confecţionat din fier, are diametrul maxim de 19 cm, înălţimea de 6 cm, greutate de 340 g şi este lipsit de orice decor. El este alcătuit dintr-o proeminenţă centrală circulară, cu aspectul unei calote, şi o bordură dispusă în jurul acesteia. Proeminenţa centrală, cu diametrul de circa 13 cm, prezintă un aspect conicizat. Partea sa dinspre bază se aseamănă cu un trunchi de con ai cărui pereţi tind uşor a se apropia de verticală, în vreme ce în registrul superior capătă forma unui con puţin înalt, cu laturile mult mai înclinate. Bordura circulară, situată de jur împrejur, are o lăţime ce oscilează între 2,80-3,00 cm şi o grosime de 0,45 cm. Ea nu este plată, ci evazată.

Ca datare umbo se încadrează între al doilea şi al treilea sfert al secolului al IV-lea.

Piesa a fost adusă în laboratorul de restaurare în 2011 în stare fragmentară, deşi după decopertare fragmentele fuseseră lipite folosindu-se poliacetat de vinil, fragmentele păstrând încă urme de adeziv.

Prezenta coroziune generalizată, profundă, cu subţierea miezului metalic, cu formarea unor straturi suprapuse de compuşi de coroziune specifici fierului şi depuneri de sol de durităţi diferite dispuse neuniform şi pierderi de material din suprafaţa originală - în special în zona mediană a calotei.

Fixarea umbo-ului pe placa de lemn care constituia scutul se făcea prin intermediul a 3 sau 4 nituri din care nu se mai observa niciunul, acestea fiind complet transformate în compuşi de coroziune şi făcând corp comun cu piesa.

Pentru restaurarea acestei piese am optat pentru curăţire mecanică pentru îndepărtarea depunerilor grosiere utilizând instrumentar specific, limitele degroşării fiind estimate în funcţie de rezistenţa mecanică a piesei. Urmele de poliacetat de vinil au fost îndepărtate mecanic prin încălzire cu suflanta cu aer cald. Această operaţie a fost urmată de degresare cu alcool etilic şi de taninare, deoarece compuşii de coroziune nu au putut fi îndepărtaţi în totalitate din structura piesei. După taninare rezistenţa mecanică a fragmentelor a fost mult îmbunătăţită, fapt care a permis asamblarea lor cu răşină epoxidică bicomponentă, urmată de completarea lacunelor cu acelaşi material dar întărit cu fibră de sticlă. Surplusul de răşină a fost îndepărtat mecanic. Ultima etapă a constat în integrarea cromatică a zonei completate și conservarea piesei prin peliculizare cu răşină acrilică.


Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă