Rareș Bogdan: Transformarea Sfintei Sofia în moschee este o ofensă

Rareș Bogdan: Transformarea Sfintei Sofia în moschee este o ofensă

18:51 12.07.2020
0

Europarlamentarul Rareș Bogdan, primvicepreședintele PNL, reacționează în scandalul internațional declanșat de decizia președintelui Turciei de a transforma Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul în moscheie. Liberalul cere ca un simbol al creștinătății să nu fie transformat, riscând ca un simbol definitoriu al culturii bizantine să își piardă semnificația.

Distribuie articol

Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL: În linie cu mai mulți lideri europeni consider că transformarea muzeului Bazilicii Sf. Sofia în moschee este o decizie care preocupă și ne îndreptățește la o serie de întrebări.

S-ar părea că politica părintelui și vizionarului om politic turc Mustafa Kemal Ataturk (părintele Turciei moderne), riscă să devină cel mult o pagină glorioasă de istorie. Printr multe alte decizii luminate Ataturk a decis ca Hagia Sofia să fie transformată din moschee în muzeu, transmițând astfel un semn de reconciliere cu istoria și prietenii creștini, devenind un spațiu de întâlnire al tuturor indiferent de crez. Turcia reprezintă un partener solid pentru noi, iar decizia autorităților de la Ankara este una suverană. Tocmai pentru că este bine să se evite orice echivoc, preocuparea mea vine de la faptul că hotărârea este interpretată de mulți mai degrabă un regres în armonizarea conviețuirii globale și europene, iar pentru unii pare a fi chiar o provocare care îngrijorează și produce o stare de încordare.

Un simbol ca Sfânta Sofia, care aduce în conștiința noastră întreaga cultură creștină bizantină și în același timp evocă o serie de evenimente triste sau mărețe din istorie, are nevoie de acel spațiu de autonomie (respiro) laică pe care primul președinte al Turciei, Ataturk l-a intuit, astfel încât să fie domolite asperitățile dintre creștini și musulmani, recunoscând deopotrivă că identitățile culturale ale Europei sunt patrimoniu ale umanității, sunt o valoare spirituală comună. Pentru lumea creștină, pentru Civilizația europeană, pentru cei care cred într-un stat laic și în buna conviețuire, transformarea Sfintei Sofia în moschee este o ofensă.


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă