Ion Parhon și Julien Caragea, laureații Festivalului de Poezie și Dramaturgie Patrel Berceanu - ediția a IV-a

Ion Parhon și Julien Caragea, laureații Festivalului de Poezie și Dramaturgie Patrel Berceanu - ediția a IV-a

16:19 18.04.2024
0

În organizarea Teatrului Național „Marin Sorescu” și a Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România s-a desfășurat pe 17 aprilie cea de-a IV-a ediție a Festivalului de Poezie și Dramaturgie „Patrel Berceanu”. Partener, Pen Club România.

Programul acestei ediții a debutat cu dezbaterea cu tema „Teatrologie și critică de teatru – noi paradigme ale istoriei teatrale”. Invitați speciali: Ion Parhon, critic de teatru, Mariana Ciolan, Radio România Cultural. Prietenii poetului au lansat ediția a II-a a volumului semnat de Patrel Berceanu, „Teatrul în dialog cu veacul”, studii teatrale, Editura Revers, Craiova. Volumul apare în colecția Biblioteca revistei „SpectActor”.

Premiul pentru Dramaturgie al acestei ediții a fost acordat criticului de teatru Ion Parhon, promotor neobosit al valorilor scenei naționale și internaționale, prieten de cursă lungă al Teatrului Național „Marin Sorescu\". Premiul pentru Poezie „Patrel Berceanu” a fost acordat poetului Julien Caragea, membru al filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor, „pentru arta combinatorie a cuvintelor care deschid o fereastră în real poeziei sale inovatoare”.

În parte a a doua a zilei, poeții prezenți au adus un tribut memoriei poetului citind din creația lor.

Distribuie articol

Criticul literar Mircea A. Diaconu a susținut conferința „Caragiale. Mașinăria care ne înghite”, în cadrul Întâlnirilor SpectActor programate special pentru acest eveniment dedicat teatrologului Patrel Berceanu.

Inițiatorii și coordonatorii festivalului sunt scriitorii Nicolae Coande și Mihai Firică.

În onoarea scriitorului, la prima ediție a festivalului (2019) a fost instituit Premiul pentru Poezie „Patrel Berceanu”. Laureații primelor ediții au fost poeții Marian Drăghici (2019), respectiv Vasile Baghiu (2022). De la ediția a III-a fost instituit și Premiul pentru Dramaturgie „Patrel Berceanu”, acordat Doinei Papp, critic de teatru (2023).

Proiectul este inclus în programul Mnemosyne – Muze@Poezie – al Teatrului Național „Marin Sorescu”.


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă