Turnătoria de clopote din Vâlcea.  Clopotele ajung în  Serbia, Germania, Taiwan sau Slovenia

Turnătoria de clopote din Vâlcea. Clopotele ajung în Serbia, Germania, Taiwan sau Slovenia

08:53 12.07.2019
0

Una dintre puţinele turnătorii de clopote care mai există în ţară se află în Vâlcea. Angajaţii de aici au livrat sute de clopote pentru biserici din România, iar multe au mers şi la export în alte ţări din Europa, Asia şi America de Sud.

Distribuie articol

Fabrica de clopote și alte obiecte bisericești este deținută de familia Botoran din Vâlcea. Aceştia povestesc că începutul a fost dificil: după 1989, Gheorghe Botoran a salvat fabrica de la faliment, a preluat tot personalul, a salvat sute de locuri de muncă și acum are o afacere de succes, care reprezinta România la nivel regional, cu fruntea sus, pe aceasta nișă .Firma are acum o cifră de afaceri de un milion de euro pe an și e cea mai mare turnătorie de clopote din țară și pe locul 4 în regiune. Produsele fin lucrate au depășit granițele țării, fiind exportate în țări precum Serbia, Germania, Taiwan sau Slovenia. 

Este o facere de familie cu 25 de ani experientă în turnarea bronzului. Peste 350 de clopote vândute în România şi în diaspora", se prezintă proprietarii fabricii pe pagina de socializare a turnătoriei.

De la an la an au venit comenzi de la biserici din toată ţara dar şi din străinătate.

Până a fi livrate, clopotele trec şi testul acustic care este strâns legat de procesul de producţie. Acurateţea sunetului depinde de aliajul şi geametria clopotului care trebuie să fie perfecte.

Un clopot este chiar un instrument care emană nu una şi până la 7 note pe care le emană la percuţie, a explicat George Botoran, responsabil marketing.

Turnătoria din Vâlcea lucrează totodată şi alte obiecte bisericeşti candelabre din bronz precum şi obiecte de artă. Clopotele sunt însă punctul forte al firmei şi sunt cautate şi pentru preţul de aproape 100 de lei pe kilogram.


Elena Alexandru

Elena Alexandru

Profesia nu este deloc una ușoară, ci e chiar extrem de solicitantă, plină de dinamism ce aduce noi provocări în fiecare zi. Este însă foarte frumoasa. Recent am împlinit 19 ani de când profesez această minunată meserie.

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă