Tabăra de pictură religioasă „Lumină din lumină”

Tabăra de pictură religioasă „Lumină din lumină”

18:10 24.06.2019
0

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj organizează în perioada 26-28 iunie 2019, la Măceşu, la Muzeul Crucilor, a VIII-a ediție a Taberei de pictură religioasă „Lumină din lumină”.

Distribuie articol

La realizarea crucilor de pomenire care se vor face anul acesta participă profesorii Pompiliu Ciolacu, Cristina Ciolacu, Georgiana Brandt şi Florin Berculescu, alături de doi elevi, care urmează cursurile Palatului Copiilor din municipiul Târgu Jiu. Etnologul Pompiliu Ciolacu spune că „timp de două zile, cât durează tabăra, se vor realiza cruci de pomenire pentru oameni de cultură, artă și politicieni ai României. Cei patru profesori vor încerca în cele două zile să facă o cruce cu răstignirea lui Iisus de dimensiuni reale, doi metri, doi metri și jumătate. Aceeași echipă va încerca pe viitor să facă și cea mai înaltă cruce din țară”.

La muzeul de la Măceșu se pot vizita cruci de pomenire care au o vechime și de 130 de ani. Tot în cadrul muzeului se mai găsesc și crucile de căpătăi. Acestea se pun la capul mortului, iar cele de pomenire sunt făcute pentru iertarea păcatelor persoanei decedate. Crucile de jurământ sunt destinate iertării păcatelor, iar crucile de iertare a păcatelor erau puse în partea de răsărit atunci când murea cineva, ca să treacă purificat în lumea celor drepți. Pompiliu Ciolacu mai spune că la muzeul de la Măceșu se găsesc și crucile de izvoare. Acestea erau amplasate lângă o sursă de apă bună de băut, pentru a potoli setea celui care ajunge în acel loc. Pe unele dintre crucile de pomenire sunt scrise replici sau citate celebre care au aparținut celor pomeniți.


Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă