Experimentul lui Eratostene, la Colegiul Naţional Militar - Tudor Vladimirescu Craiova

Experimentul lui Eratostene, la Colegiul Naţional Militar - Tudor Vladimirescu Craiova

18:49 02.10.2019
0

Experimentul lui Eratostene, prin care matematicianul, poetul şi geograful grec a calculat, în urmă cu peste 2.000 de ani, circumferinţa Pământului, a fost reeditat de elevii claselor a XI-a B, a XI-a C, a XI-a D și a XII-a A, coordonaţi de profesorii Nicolae Dragomir, Otilia Grigorie și Gabriela Truță. Activitatea face parte dintr-un proiect desfășurat la nivel mondial.

Distribuie articol

Scopul proiectului este să demonstreze elevilor că geometria, trigonometria sau astronomia nu sunt ştiinţe abstracte, ci instrumente cu care realitatea înconjurătoare poate fi mai bine înţeleasă.

Prima etapă a activității a reprezentat-o prezentarea experimentului printr-un film, după care a urmat a doua etapă, cea a măsurătorilor.

Pentru a determina circumferinţa Pământului după ,,modelul\" lui Eratostene, elevii au măsurat umbra lăsată pe sol de un băţ vertical la ora 13h20min, atunci când Soarele ajunge la culminaţia superioară. Elevii au fost interesați de măsura unghiului de la vârful triunghiului dreptunghic determinat de lungimea bățului şi a umbrei. Practic, acel unghi reprezintă unghiul de la centrul Pământului care subîntinde arcul de cerc delimitat de punctul de observaţie (curtea şcolii) şi Ecuator, măsurat pe meridian. Astfel, cunoscând distanţa de la Colegiul Național Militar ,,Tudor Vladimirescu” la Ecuator (determinată cu Google Earth), de 4909,35 kilometri, elevii au calculat prin regula de trei simplă circumferința Pământului.

Etapa a treia a constat în efectuarea calculelor și postarea acestora pe platforma proiectului internațional.

Experimente similare au avut loc, în preajma echinocţiului de toamnă, în peste 200 de şcoli din România, Grecia, Bulgaria, Estonia şi Finlanda.

După finalizarea experimentului, elevii vladimirești vor schimba măsurătorile cu elevi din alte şcoli participante - de pe acelaşi meridian - pentru a-şi confrunta rezultatele.

Este un proiect care oferă elevilor și posibilitatea de a intra în contact cu colegi de-ai lor din alte şcoli din ţară sau din străinătate.


Elena Alexandru

Elena Alexandru

Profesia nu este deloc una ușoară, ci e chiar extrem de solicitantă, plină de dinamism ce aduce noi provocări în fiecare zi. Este însă foarte frumoasa. Recent am împlinit 19 ani de când profesez această minunată meserie.

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă