Revista ALBANICA a ajuns la numărul 8

Revista ALBANICA a ajuns la numărul 8

15:47 15.12.2020
0

Revista cultural-științifică „Albanica”, editată de către Asociația Liga Albanezilor din România, a ajuns la numărul 8, acoperind astfel doi ani de apariții. Și în acest număr, apărut la finalul lunii noiembrie 2020, cititorii vor putea găsi în paginile revistei texte clasice și actuale, aparținând atât unor personalități ale albanologiei și culturii albaneze, cât și unor cercetători și autori contemporani.

„Avem bucuria și onoarea ca în acest număr al revistei Albanica să regăsim nume precum profesorul Aurel Candrea, scriitorii Ismail Kadare și Ernesto Sabato, eruditul ieromonah arbăreș Nilo Borgia, dar autori contemporani, precum Dorian Koçi, Stoica Lascu, Manuela Nevaci, Besnik Mustafaj, Marius Chelaru sau Liviu Lungu. Desigur, sunt prezente și texte ale membrilor colegiului nostru de redacție, precum și un dossier dedicat actorului albanez de renume european, Aleksandër Moisiu. Suntem convinși că și acest număr se va ridica la standardele cu care ne-am obișnuit cititorii”, a declarat redactorul-șef al revistei, Dr. Luan Topciu.

Cel de-al 8-lea număr al revistei Albanica are peste 250 de pagini și este ilustrat color cu lucrări ale artistului albanez Guri (Petraq) Madhi (1921-1988), al cărui nume este purtat astăzi de Galeria de Artă din Korça. Printre celelalte ilustrații care împodobesc revista se numără lucrări ale artiștilor plastici Aurel Acasandrei, Agron Bregu, Gheorghe Iliescu-Călinești, Tudor Meiloiu, Valentina Dinu, Traian Brădean, Nicolae Ionescu, Ion Murariu și Ion Nedelcu. Multe dintre lucrări au fost puse la dispoziția redacției prin bunăvoința domnului Nicolae Ionescu.

Revista Albanica este distribuită în mod gratuit către cele mai importante instituții de învățământ, cercetare și cultură din România, Albania și Kosovo, precum și către profesori și cercetători de renume. De asemenea, revista ajunge și pe rafturile bibliotecilor județene și universitare din România.

Distribuie articol

Albanica – nr. 8

CUPRINS

Luan Topciu, Paradigmele exilului

Stoica Lascu, N. Iorga și albanezii în anii de înfăptuire a shtetit shqiptar (1912-1915)

Dorian Koçi, Edward Lear în teritoriile Albaniei de astăzi, la mijlocul secolului al XIX-lea

Liviu Lungu, Schițe de rememorare: o pagină și mai multe de istorie albaneză

Dossier – Aleksandër Moisiu

Prof. Dr. Ion Aurel Candrea, Limba albaneză în raporturile ei cu limba română

Manuela Nevaci, O cercetare sociolingvistică asupra dialectului aromân (ASAR)

Cezar Ivănescu – Viorel Ilișoi, Kagemusha. Șapte zile cu Cezar Ivănescu

Nilo Borgia, Pericopă evanghelică în limba albaneză din secolul al XIV-lea, dintr-un manuscris grec de la Biblioteca Ambroziană

Radu-Cosmin Săvulescu, Creștinismul albanez între Orient și Occident. Regnum Albaniae (Mbretëria e Arbërisë)

Ernesto Sabato, Vizita în Albania

Medalion Nichita Stănescu, Poezii

Ismail Kadare, Noaptea sfinxului

Besnik Mustafaj, Vară fără întoarcere

Luan Topciu, Morfologia sufletului, introducere

Marius Chelaru, O privire asupra Albaniei


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă