Revista Albanica a ajuns la numărul 6

Revista Albanica a ajuns la numărul 6

17:12 21.06.2020
0

Asociația Liga Albanezilor din România a publicat cel de-al șaselea număr al revistei trimestriale cultural-științifice „Albanica”. Urmând tradiția numerelor precedente,„Albanica” include materiale clasice și contemporane din sfera albanologiei, dar și a relațiiloristorice și culturale româno-albaneze.

În cele peste 240 de pagini ale acestui număr, cititorii pot regăsi un dossier dedicatfotografului albanez de renume mondial, Gjon Milli, care și-a petrecut adolescența București,unde a și urmat cursurile Liceului „Gheorghe Lazăr”. Ilustrațiile numărului 6 aparțin unornume importante ale artei românești și albaneze, precum Abdurrahim Buza, Petru Aruștei,Dan Erceanu și Vangjo Vasili.

Distribuie articol

Regăsim, în paginile acestui număr, texte aparținând atât unor exponenți ai lumii academice,precum Prof. Dr. Stoica Lascu, Dr. Ina Arapi sau regretatul Robert Elsie, cât și unor scriitoriromâni și albanezi, așa cum sunt Ismail Kadare, Bardhyl Londo sau Liviu Lungu. Nu lipsesc nici materialele semnate de Dr. Radu Săvulescu și Dr. Luan Topciu, directorul și, respectiv, redactorul-șef al revistei. De asemenea, cititorii vor putea regăsi și două dialoguri extrem deinteresante: unul purtat între scriitorul Cezar Ivănescu și Clara T. Vâslan, iar celălalt avându-i ca protagoniști pe scriitorul și diplomatul Agim Isaku și pe scriitorul și criticul literar Marius Chelaru.

Directorul executiv al ALAR, Dr. Radu Săvulescu, și-a exprimat speranța că revista „Albanica” își va putea relua cât de curând periplul prin țară, întrerupt din pricina pandemiei: „Din păcate, am fost nevoiți să anulăm evenimentele de prezentare a revistei, așa cum a trebuit să procedăm și în cazul celorlalte acțiuni culturale. Lansarea numărului 5, programată la Timișoara, a fost anulată în ultimul moment, în luna martie, iar situația curentă nu ne-a permis să ne întâlnim cu publicul nici pentru lansarea acestui nou număr. Cu toate acestea, am reușit mutarea acestor evenimente în mediul online, astfel încât păstram un canal de comunicare cu cititorii și cu prietenii comunității albaneze din România. Desigur, nimic nu poate înlocui întâlnirea directă, așa că sperăm ca, pe măsura diminuării riscurilor, să neputem întâlni cu cititorii în marile orașe ale țării”.

Revista „Albanica” se distribuie în mod gratuit de Asociația Liga Albanezilor din Româniacătre biblioteci, universități și instituții de cultură din România și din străinătate, precum șicătre specialiștii și pasionații de albanologie. Mai multe informații se găsesc pe pagina de internet a organizației, www.alar.roAlbanica, nr. 6 –

Cuprins - Luan Topciu, Nimeni nu se poate salva de unul singur Prof. Dr. Stoica Lascu, Nicolae Iorga și albanezii în anii de înfăptuire a shte!t shqiptar (1912-1915) Dr. Ina Arapi, Despre istoria traducerilor biblice în limba albanezăQemal Agaj, Gjon Milli: fotograf de notorietate mondialăGjon Milli, File de jurnal, Bucureștiul

Dr. Radu-Cosmin Săvulescu, Viața creș!nă în teritoriile albaneze în perioada primului țarat bulgar Cezar Ivănescu – Clara T. Vâslan, Scurtă privire asupra morții și a învieriiAgim Isaku – Marius Chelaru, Literatura trebuie evaluată pentru valorile sale auten!ceIsmail Kadare, Construirea Piramidei lui Keops Liviu Lungu, Fragment din proza „Facerea” Bardhyl Londo, Medalion poeziiRobert Elsie, Savantul vienez care aproape a devenit rege al Albaniei: baronul Franz Nopcsași contribuția sa la studiile albanezeDr. Luan Topciu, Proza albaneză – Kadare


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă