Momordica charantia sau insulina verde, o plantă rară cultivată la S.C.D.C.P.N. Dăbuleni

Momordica charantia sau insulina verde, o plantă rară cultivată la S.C.D.C.P.N. Dăbuleni

11:51 31.07.2020
0

Cercetătorii de la Staţiunea din Dăbuleni-Dolj au cultivat acum Momordica charantia, o plantă rară şi testează şi curmalul chinezesc.

Distribuie articol

Momordica charantia este originară din America de Sud, Asia, Australia. Este numită și castravetele amar și face parte din familia Cucurbitaceae. Planta este cățărătoare și poate depăși 2 metri înălțime, fruzele sunt verzi, asemănătoare viței-de-vie, cu flori galbene si parfumate. Fructele sunt alungite, de culoare verde iar la maturitate portocalii. Gustul lor este ușor amar dar delicios.

Momordica este considerată o plantă miracol care produce ,,insulina vegetală”, cu acțiune în scăderea glicemiei și tratamentul diabetului. Poate fi un bun remediu în tratamentul infecțiilor gastrointestinale, proceselor inflamatorii, hepatitei, hipertensiunii arteriale, scăderea nivelului de colesterol din sânge.

Curmalul chinezesc se comportă bine la Dăbuleni.

În cadrul sectorului pomicol al SCDCPN Dăbuleni, în primăvara anului 2019 au fost luate în studiu 4 soiuri de curmal chinezesc (Ziziphus jujuba Mill.): Lii, Lang, Tigertooth și L5.

inând cont de episoadele climatice nefavorabile din primăvara acestui an, cu precipitații sub formă de zăpadă și chiar cu formarea de gheață pe ramuri, curmalul chinezesc a dezmugurit la sfârșitul lunii aprilie. Plantele au început să înflorească în prima decadă a lunii iunie, în momentul de față pe plante întâlnindu-se atât fructe legate cât și flori.


Elena Alexandru

Elena Alexandru

Profesia nu este deloc una ușoară, ci e chiar extrem de solicitantă, plină de dinamism ce aduce noi provocări în fiecare zi. Este însă foarte frumoasa. Recent am împlinit 19 ani de când profesez această minunată meserie.

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă