Mihai Firică: Mă bucur că am putut contribui la construirea unei punți culturale între România și Kazahstan!

Mihai Firică: Mă bucur că am putut contribui la construirea unei punți culturale între România și Kazahstan!

10:23 14.09.2021
0

10 septembrie 2021, București - Nur-Sultan - ca parte a celebrării celor 30 de ani de Independență a Republicii Kazahstan, au avut loc, în același timp, online, ceremoniile de deschidere a pieței „Kazahstan” din orașul București și a Bustului Marelui Poet Român, Mihai Eminescu din orașul Nur-Sultan, a informat Ambasa Kazahstan la București. Cu această ocazie, ministrul Culturii din Kazahstan, doamna Aktotka Raymkulova, i-a oferit fostului secretar de stat Mihai Firică o Scrisoare de gratitudine pentru contribuția avută la promovare culturii celor două țări și aportul substanțial la organizarea evenimentului de dezvelire a bustului poetului Abai Kunanbaev la București în 2020.

Distribuie articol

Am avut bucuria de a participa, la invitația Excelenței Sale, domnul Nurbakh Rustemov, ambasador al Republicii Kazahstan la București, la un eveniment unic, desfășurat pe două continente, simultan: inaugurarea Pieței Kazahstan din București și dezvelirea bustului poetului Mihai Eminescu în Piața București din Nur-Sultan, capitala Kazahstan. Evenimentele s-au desfășurat în același timp și au fost transmise online. Kazahstan marchează 30 de ani de la declararea independenței. Două țări cu popoare atât de diferite, aflate la mare distanță geografică, dar cu economii în plină ascensiune, s-au reunit sub semnul creației nepieritoare a poeților Eminescu și Abai, simbolurile culturii din cele două țări.

Anul trecut, într-o perioadă marcată de pandemie, în data de 10 septembrie, am participat în calitate de secretar de stat la dezvelirea bustului poetului Abai Kunambaiev în spațiul care, de vinerea trecută, poartă denumirea țării prietene. La eveniment desfășurat vineri 10 septembrie a.c., au participat numeroși diplomați, oameni de cultură, reprezentanți ai Parlamentului și Guvernului României, fiind remarcată în special prezența domnului Emil Constantinescu, primul președinte al României care a vizitat tânărul stat independent Kazahstan. Mă bucur că am putut avea o contribuție la reușita celor două evenimente și că, în câteva rânduri, mi-am adus aportul la ridicarea unei punți culturale între cele două țări. Sper că stajarii plantați cu ocazia ceremoniei și muzica artiștilor kazahi, Serzhan Musayin și Yerlan Zhandarbay vor rămâne în amintirea celor prezenți ca simboluri puternice ale prieteniei născute sub patronajul poeților Abai și Eminescu.

La ceremonia dezvelirii bustului lui Mihai Eminescu în orașul Nur-Sultan, au participat Ministrul Culturii Aktotka Raymkulova, Ministrul Energiei Magzum Mirzagaliyev, Ministrul adjunct al Afacerilor Externe Yerlan Alibaeva, conducerea Akimatului din Nur-Sultan, rectorul Universității Naționale Eurasiatice numite după M. LN Gumilyov Yerlan Sydykov, Președintele Uniunii Scriitorilor din Nur-Sultan Dauletkerei Kapuly, precum și reprezentanți ai societății culturale românești „Dacia” și ai corpului diplomatic.

Mihai Firică


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă