8 mai - Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial

8 mai - Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial

09:39 08.05.2021
0

Astăzi, 8 mai 2021, România sărbătorește victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial. Încă o pagină de istorie mistificată de propaganda comunistă a fost înlăturată în urma unei decizii a Parlamentului României. Senatorii au adoptat, anul trecut, proiectul iniţiat de deputatul PNL Ovidiu Raeţchi privind consacrarea zilei de 8 mai ca Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, în coordonare cu aliaţii din cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Camera Deputaților, for decizional asupra acestei inițiative, urmează să dea un vot final după ce comisiile de Cultură și de Apărare vor da, probabil, un vot favorabil.

Distribuie articol

Ziua Victoriei în Europa este ținută în Statele Unite, Marea Britanie și majoritatea Europei de Vest. Este sărbătorită Ziua Victoriei în al doilea război mondial: la 7 mai la 02:40 (CET ) generalul german Alfred Jodl a semnat actul de predare al Germaniei naziste. Actul de predare a fost semnat: din partea Uniunii Sovietice de generalul-maior Ivan Susloparov (reprezentant al lui Stalin la Comandamentul Aliat) și din partea SUA de Generalul Beddel Smith. Capitularea Germaniei naziste a intrat în vigoare la 8 mai, ora 23:01 (CET).

În această zi, 8 mai 1945, în mai multe orașe europene au avut loc festivități de mare amploare. În Londra, un număr foarte mare de persoane s-au adunat în Piața Trafalgar și lângă Palatul Buckingham, unde regele George al VI-lea, regina Elisabeta și Winston Churchill au mers la balcon și au salutat mulțimea de oameni. În Statele Unite, președintele Harry Truman a \"dedicat\" victoria memoriei predecesorului său, care a murit cu mai puțin de o lună înainte de victoria lui Franklin D. Roosevelt , care, a spus el, a fost dedicat cauzei de câștigare a războiului. Steagurile din Statele Unite au rămas în bernă până 12 mai , atunci când perioada de doliu în onoarea lui Roosevelt s-a încheiat.

Predarea oficială a ultimelor forțele germane de ocupație a avut loc în Insulele Canalului la 9 mai 1945. (wikipedia)

Ovidiu Raețchi, inițiatorul legii prin care la data de 8 mai se sărbătorește Ziua Victoriei: Iniţiativa rectifică ambiguitatea istorică care a încurajat în perioada comunistă sărbătorirea la data de 9 mai, potrivit modelului sovietic. La data de 7 mai 1945, Germania a semnat actul de capitulare necondiţionată la sediul Cartierului General Suprem al Forţelor Aliate din Franţa, Reims. În conformitate cu acest act, ostilităţile s-au încheiat oficial la data de 8 mai 1945, ora 23,01. Din momentul schimbării regimului, regăsindu-se în sfera de influenţă sovietică, RSR a recunoscut data de 9 mai drept Ziua Victoriei, însă data ce marchează cu adevărat ziua victoriei pentru statul nostru este 8 mai 1945


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă