Mihai Firică: Crimele din 13-15 iunie 1990 nu pot fi uitate. Făptașii sunt liberi și încearcă să revină la putere

Mihai Firică: Crimele din 13-15 iunie 1990 nu pot fi uitate. Făptașii sunt liberi și încearcă să revină la putere

17:55 14.06.2020
0

Violențele extreme din perioada 13-15 iunie 1990 au fost provocate de președintele de la acea vreme Ion Iliescu și acoliții săi, actualul președinte de onoare al PSD fiind trimis în judecată într-un proces în care sunt aduse acuzații grave. Mineriada din 13-15 iunie 1990 a fost precedată de aproape două luni de proteste neîntrerupte împotriva regimului Ion Iliescu, care preluase conducerea după căderea lui Nicolae Ceaușescu. După o serie de mitinguri și marșuri în Capitală, protestatarii s-au strâns pe 22 aprilie la Universitate, locul de comemorare a Revoluției, iar din acel moment piața nu a mai fost goală. Ion Iliescu a ordonat minerilor din Valea Jiului să vină la București pentru a ocupa Piața Universității și de a-i pedepsi pe protestatari. Scriitorul și jurnalitul craiovean Mihai Firică a scris un mesaj la adresa acelora care se fac vinovați de violențele împotriva oamenilor liberi și la adresa justiției, neputincioasă în lupta pentru adevăr și dreptate.

Distribuie articol

Scriitorul Mihai Firică a scris pe pagina sa de facebook despre împlinirea a 30 de ani de la evenimentele care au însângerat Piața Universității: Evenimentele sângeroase din 13-15 iunie 1990 au avut un efect devastator asupra dezvoltării României pe numeroase planuri.

Iliescu și ceilalți continuatori ai comunismului au folosit brutal forțele de ordine și detașamente de mineri pentru a lovi în demonstranții de Piața Universității, în opoziția politică, în presa liberă și în intelectualii care luptau pentru democrație. Libertatea a fost pusă între paranteze. Lumea liberă a privit România ca un lagăr controlat de bolșevici. Președintele de onoare al PSD încă nu a fost pedepsit pentru declanșarea acelor fapte criminale.

Mii de nevinovați au fost bătuți, arestați și condamnați pentru fapte imaginare. Zeci de mii de intelectuali au părăsit țara, înțelegând că vor trece mulți ani până la democratizarea României. Au avut dreptate, din nefericire. Mineriadele care au urmat și brutalitatea jandarmeriei din luna august 2018 au arătat că în subteranele politicii Românesti se ascund monștri.

Au trecut 30 de ani dar crimele din 13-15 iunie 1990 nu pot fi uitate. Făptașii sunt liberi și încearcă să revină la putere.


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă