Mihai Firică: Craiovenii trebuie să simtă că orașul le aparține, că sunt acasă

Mihai Firică: Craiovenii trebuie să simtă că orașul le aparține, că sunt acasă

09:42 17.02.2020
0

Aud tot mai des că la observațiile formulate de cetățeni sau chiar la anumite întebări ale jurnaliștilor răspund oficialii din Primăria Craiova că, dacă nu le convine cum merg lucrurile în oraș, să se mute în Cluj sau la Oradea. E o preluare de la celebra Firea care, scandalizată de informațiile prezentate de ministrul Mediului, i-a cerut să se mute din București. Ritos, primarul și consilierii săi spun același lucru, semn că moștenirea Olguței se preia fără discernământ, păstrând o agresivitate de tip PRM. O atitudine care, probabil, este potrivită pentru un conclav al discipolilor lui CV Tudor sau Funar, regrupați în structurile PSD. Nu ar fi normal ca aceste personaje să ne lase, eventual să meargă în excursie în orașele despre care au o părere așa de proastă când sunt indicate drept exemple de urmat?

Distribuie articol

De ce este necesar să ne raportăm în permanență la ritmul de dezvoltare al altor municipii când vorbim despre Craiova? Ceea ce mi îmi pare firesc, căutând sincronizarea cu direcția și parcursul administrativ urmat de acele orașe care au constituit Alianța Vestului, unora li se pare o jignire la administrația PSD a Craiovei. Primar, viceprimari, consilieri sau trepăduși de pe lângă Genoiu își scuipă în sân când aud de Boc, Falcă sau Bolojan. Ghinionul lor este că toate comparațiile între performanțele administrației orașelor din Alianța Vestului sunt defavorabile celei din Craiova. Iar ghinionul nostru este că, prin vot, ne-am prins destinele în menghina pesedistă.

Am promovat și am comentat un articol despre modul în care un oraș este redat cetățenilor și despre ceea ce putem face împreună. Fie că vorbim de Boston sau de Oradea, viziunea este cea de punere a cetățeanului în prim-plan, de a pune administrația în slujba sa și nu invers. Da, la noi încă e invers! Craiova trebuie să revină pe calea dezvoltării și a modernizării printr-o schimbare radicală a administrației - partenerul real al cetățenilor. O comunitate are nevoie de lideri puternici, de o echipă construită în jurul unui lider cu experiență și hotărâre demonstrate în timp.

Craiova poate ieși din stagnare nu prin experimente, ci prin abordarea unor proiecte de anvergură în educație, transport, deschiderea către mediul economic privat, siguranța locuitorilor și investiții în confortul urban. Din Craiova ritmul în care se pleacă este tot în creștere, în timp ce alte municipii devin poli de creștere. Avem nevoie să schimbăm această realitate.

Craiovenii au nevoie de redescoperirea fundamentul liberal al orașului lor, să simtă că le aparține și că sunt acasă.


Mihai Firică

Mihai Firică

director fondator PRO Oltenia - ziar online: Informaţia veritabilă te face mai puternic. Orice decizie iei, a fi la curent cu ultimele noutăţi din domeniul care te interesează este o condiţie a succesului. Viaţa de zi cu zi te-a învăţat, dragă cititorule, că a afla o informaţie în timp real, cu un pas înaintea celuilalt, deschide oportunităţi nebănuite.

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă