Efectul de sinergie

Efectul de sinergie

12:27 07.06.2022
0

Înțelegerea esenței „efectului de sinergie” este o problemă foarte importantă pentru fiecare persoană pentru ca, pe cât posibil, să-l aibă permanent în vedere spre aplicare, acolo unde este posibil, în scopul maximizării efectelor benefice. Fenomenul (1) de maximizare a efectelor pozitive și/sau (2) de minimalizare (de diminua, de reduce la minimum) a efectelor negative este explicat de ştiinţa numită „sinergetică”. Altfel spus, „ştiinţa sinergetică” este știința combinării, a cooperării, a interdependenţelor, a conexiunilor dintre componentele unui sistem în scopul maximizării efectelor pozitive și/sau a minimalizării efectelor negative.

Conf. univ. dr. N. Grigorie Lăcrița

Distribuie articol

Cuvântul „sinergie” exprimă faptul că, prin acţiunea simultană a două elemente, se obţine un efect mai mare decât suma efectelor produse de fiecare dintre cele două elemente, după „formula sinergică” 1 + 1 = 3 sau mai mult de 3.

Altfel spus, în „sinergie”, „efectul/puterea acţiunii simultane a două elemente” nu este egal cu suma celor două „efecte” care s-au asociat/combinat, ci este mult mai mare, după „formula sinergică” 1 + 1 = 3 sau mai mult de 3.

Deciziile care se iau în scopul obținerii unor „combinări optime” urmăresc obţinerea unor efecte pozitive amplificate în urma acţiunii simultane a mai multor factori, astfel încât efectul obţinut să fie mai mare decât suma efectelor produse de fiecare factor în parte.

În activitățile umane, nici un efect de sinergie nu este posibilă fără idei creative.

Sinergia nu se produce automat.

Obținerea unor „efecte de sinergie” este o activitate foarte complexă, la care se pot ajunge numai prin „combinarea optimă” a funcţiilor, a elementelor sau a efectelor individuale ale fiecărei componente ale unui ansamblu, pentru a obţine efecte mai mari decât suma efectelor componentelor.

Obținerea unui „efect de sinergie” este o problemă deosebit de complexă fie și numai prin știința cunoașterii:

1) elementelor care sunt compatibile sinergic (nu oarecum);

2) integrării optime a elementelor componentelor;

3) relaţiilor și reacțiilor dintre acestea;

4) momentului optim (a) de integrare și de combinare a elementelor componentelor și (b) de „reacție” și de producere a efectelor favorabile posibile;

4) efectelor care se obțin, care sunt mai mari decât simpla însumare a acestora;

5) evoluția, dinamica, atât în combinarea elementelor, cât și a efectului acestora.

Spre exemplu, crizele economico, sociale şi/sau politice, generează efecte de sinergie negative pentru marea majoritate a populației, în timp ce unele dintre marile companii (care poate chiar au contribuit la declanșarea acestora) obțin efecte de sinergie pozitive (pe seama lor)

Natura şi amploarea sinergiei depinde foarte mult de activitatea creativă, de cunoştinţele, de aptitudinile şi de puterea de decizie a celor implicaţi în realizarea obiectivelor urmărite a se obține.

„Efecte de sinergie” nu sunt numai pozitive, ele sunt și negative.

Efecte de sinergie negative se constată destul de des, atât la nivel individual, cât și la nivel de colectivitate și de societate.

Cu toate că efectele de sinergie negative sunt deosebit de importante, acestea sunt foarte puțin studiate, atât la nivel individual, cât și la nivel de colectivitate și de societate.

Orice persoană fizică și (mai ales) juridică își dorește să desfășoare activități „cu efecte de sinergie”, adică să-și maximizeze veniturile, profiturile, rentabilitatea, eficienţa, productivitatea etc., respectiv să-și minimizeze costurile, cheltuielile, pierderile etc.

Un element foarte important, chiar decisiv, în obținerea oricărui „efect de sinergie” îl constituie „factorul timp” și aceasta deoarece există un „moment optim”:

(a) de integrare, de combinare a elementelor componente,

(b) de reacție și de producere a efectelor favorabile posibile,

c) de valorificare a efectelor în care se declanşează nivelul maxim de sinergie.

Sunt cazuri în care, dacă s-a pierdut „momentul optim” de valorificare a nivelul maxim în care se produce „efectul de sinergie”, se pierde totul.

Este precum, spre exemplu, la o floare care înflorește numai o singură zi dintr-un an.

Cei doi factori care intervin, pentru a valorifica la maximum floarea respectivă (prin recoltare, filmare, fotografiere etc.), sunt:

1) „momentul potrivit”, care este acea „o singură zi dintr-un an” și

2) „omul potrivit” la „momentul potrivit”.

Dacă „omul” nu a fost de față în singura zi din an când a înflorit floarea respectivă, acesta a pierdut „momentul potrivit” și nu-i mai rămâne decât să o ia de la început, să aștepte (încă un an) să înflorească și … dacă tot pierde „momentul potrivit”, de „o zi dintr-un an”, poate să o țină tot așa ani de zile; aceasta din cauză că nu știe să valorifice „factorul timp” în obținerea efectului maxim, de sinergie.

Efectele de sinergie se pot produce:

1) fie direct, (1.1) într-un anumit interval de timp, bine determinat, și (1.2) într-o mărime cuantificabilă,

(2) fie indirect, (2.1) prin efecte propagate și/sau (2.2) prin efecte de antrenare, care pot să fie și acestea deosebit de mari și de benefice.

Efectele de sinergie indirecte nu se produc

(a) nici într-un anumit interval de timp, bine determinat și

(b) nici într-o mărime cuantificabilă.

Unele efectele de sinergie sunt pe termen scurt (chiar imediat în unele cazuri), precum un tratament/o injecție, prin care un om a fost salvat de la moarte, în timp ce altele sunt pe termen lung, chiar pe zeci de ani, precum vaccinurile, tratamentele profilactice, tratamentele în cazul unor boli etc.

În tot mai multe țări se acordă o atenție sporită „dezvoltării cercetărilor științifice în vederea obținerii efectelor de sinergie” în numeroase domenii de activitate, pe primul loc situându-se tratamentele medicale, lucru normal deoarece privește sănătatea și viața oamenilor (despre cele militare, care sunt la „secret de stat” nu se vorbește).

„Tratamentele medicale” și „inteligența artificială” sunt numai două exemple, dintre numeroase altele care se pot da, despre la ceea ce s-a putut ajunge prin „efectele de sinergie”, abordarea lor fiind foarte complicată, fapt pentru care nu constituie subiect de discuție în acest articol.

Formula câștigătoare a sinergiei ar trebui avută în vedere și de fiecare persoană în parte în tot ceea ce face, spre a fi aplicată peste tot acolo unde este posibil și dă rezultate.

„Efectele de sinergie” au fost cunoscute de mii de ani, dar erau redate prin diferite expresii populare „pline de înțelepciune”, precum „Doi pot duce de trei ori mai mult ca unul” și aceasta ca urmare a „efectului de sinergie”.

Din vechime și în gândirea înțeleaptă a poporului român sunt numeroase expresii prin care, în cuvinte simple, s-a exprimat ceea ce acum noi numim „efectul de sinergie”, precum în versurile:

„Unde-i unul nu-i putere

La nevoi și la durere

Unde-s doi puterea crește

Și dușmanul nu sporește!” ca urmare a „efectului de sinergie”.

Din lumea politică este destul de cunoscut următorul „efect de sinergie” (bazat pe un exemplu care reflectă cazuri frecvente din lumea reală):

1) partidul politic „P1”, candidând singur obține 1% din totalul voturilor;

2) partidul politic „P2”, candidând tot singur obține 2% din totalul voturilor;

3) ambele partide, candidând separat, obțin 1% + 2% = 3% din totalul voturilor, cu mult sub pragul de 5% pentru a intra în Parlament;

4) fiind conștiente de acest lucru, respectivele partide hotărăsc și candidează împreună, obținând 6% din totalul voturilor, peste pragul de 5%, intrând astfel în Parlament și aceasta deoarece au avut capacitatea de a valorifica „efectul de sinergie”, unde s-a ajuns ca 1% + 2% = 6%.

Din cauză că exprimarea legilor matematice în cazul sinergiei este o problemă complexă și controversată, nu-mi permit o abordare pe această temă.

Am prezentat esența „efectului de sinergie” pentru ca fiecare persoană să-l înțeleagă și, pe cât posibil, să-l aibă permanent în vedere spre aplicare, acolo unde este posibil, în scopul maximizării efectelor benefice.

Fiind vorba de sănătatea și de viața oamenilor, se impune ca fiecare să rețină că, prin a lua împreună, în același timp, mai multe medicamente, se obțin efecte de sinergie:

1) pozitive, dacă se respectă prescripția (rețeta) medicală, care salvează viața unor oameni, și

2) negative, dacă NU se respectă prescripția (rețeta) medicală, care pot produce chiar și moartea, în special la un moment nepotrivit.

Deci, este foarte periculos să luăm mai multe medicamente daca nu le cunoaștem efectele de sinergie care au loc prin asocierea acestora.

Bibliografie

Leonica Popescu. Reperele efectului de sinergie, în http://www.europeea.ro/main.php?afiseaza_continuare=1&articol_id=87&pagina_afisata=1&categorie=economie

Sorin Ionescu. Crearea sinergiei în management, pe file:///C:/Users/Zen/AppData/Local/Temp/eea-60-2-2012-118-EN-lp-000.pdf.pdf

Conf. univ. dr. N. Grigorie Lăcrița


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă