Miel cu sos de mentă, mâncarea tradițională din Cipru

Miel cu sos de mentă, mâncarea tradițională din Cipru

14:06 17.04.2020
0

Tradiţia spune că de Paşte se mănâncă preparate din carne de miel, ciorba, friptura şi drobul fiind garnitura pe care o găsim în mai toate bucătăriile românilor. Pentru a sparge monotonia culinară, un experimentat bucătar buzoian ne propune o reţetă pe bază de miel, exotică, din zona mediteraneană.

Numele preparatului este Lamb Kleftiko şi are la bază o reţetă tradiţională de miel pe care o gătesc de Paşte toate femeile din Cipru.

Distribuie articol

Mod de preparare:

Avem nevoie de patru bucăţi de miel cu os (pulpă , spate, etc) în greutate de aproximativ 350 grame – 450 grame fiecare. Le vom unge cu sos de mentă (câte o lingură plină pentru fiecare bucată de carne), apoi peste ele presărăm oregano uscat din belşug (o linguriţă rasă pentru fiecare bucată), sare şi piper măcinat proaspăt, după gust.

Punem bucăţile de carne într-o tavă adâncă, alături de patru roşii sănătoase tăiate în patru, adăugăm câteva foi de dafin, două cepe mari, tăiate precum roşiile, tot în patru, pe care o să le împrăştiem pe deasupra bucăţilor de miel, apoi luăm patru cartofi mari şi sănătoşi, îi spălăm foarte bine de impurităţi şi îi punem cu tot cu coajă lângă porţiile de miel.

Tava trebuie acoperită foarte bine cu folie de aluminiu, iar cel mai indicat ar fi să punem două straturi, pentru a fi siguri ca va fi inchisă etanş.

Vom avea două etape de gătit acest preparat. La început, tava va fi introdusă în cuptorul setat în prealabil pe foc mic. În prima parte avem nevoie cam de 140 grade Celsius şi avem de aşteptat între patru şi cinci ore, în funcţie de cuptorul fiecăruia. Carnea va fi atât de fragedă, încât va cădea de pe os.

În a doua parte, cu zece minute înainte de terminarea procesului de coacere, vom verifica preparatul dacă este gata, adică să aibă frăgezimea corespunzătoare, apoi înlăturăm folia de aluminiu, dăm cuptorul la temperatura maximă şi punem tava încă o dată la cuptor, pentru a-i da aspectul rumen, unde o ţinem aproximativ zece minute.

Cum preparăm sosul de mentă:

Putem adăuga în aceste zece minute, pentru plăcerea papilelor gustative, şi câteva felii de branză Cypriota Haloumi. Va ieşi senzaţională!

Pentru că la noi nu prea se găseşte în comerţ sosul de mentă, chef Cristi Dobre ne recomandă propria sa reţetă, care se prepară foarte uşor.

– o legătură de mentă proaspătă, pe care o spălăm bine şi o tocăm fin;

– 150 ml. de oţet alb;

– 60 ml. apă;

– 25 de grame de zahăr pudră;

– câteva frunze de coriandru proaspăt (nu este absolut necesar).

Ingredientele se freacă într-un bol până rezultă o compoziţie vâscoasă ori se amestecă într-un blender.


Sursa: Gazeta Românească
Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă