Metodă inedită pentru culturi productive şi bio! Polenizarea cu bondari

Metodă inedită pentru culturi productive şi bio! Polenizarea cu bondari

06:53 26.05.2020
0

Fermierii din Dolj au găsit o metodă inedită pentru culturile de legume productive dar şi bio. Polenizarea cu bondari. Această metodă este la îndemâna legumicultorilor care doresc să obțină producții bune în sere sau solarii. De mai mulți ani, firmele de specialitate importă acești bondari în cutii speciale, din care insectele își iau zborul și polenizează atât culturile timpurii, cât și pe cele târzii.

Distribuie articol

Este şi cazul tânărului fermier Cosmin Dragu care deţine mai multe solarii cu tomate care acum sunt polenizate cu ajutorul bondarilor. A cumpărat un stup din Olanda, special adus şi care îşi fac treaba şi 12 ore pe zi în solarii.

„Cel mai mult ne ajută la polenizarea fructului pentru că altfel ar fi trebuit oameni, iar ei lucrează până la 12 ore, chiar 14 ore pe zi neîncetatm polenizează florile şi altfel se formează fructul”, spune Cosmin Dragu, fermier din Şimnic.

Polenizarea biologică poate fi cu până la 50 la sută mai ieftină, pentru că nu mai este nevoie de angajaţi care să ia fiecare floare în mână pentru a o poleniza, aşa cum se proceda înainte, când se foloseau substanţe chimice.

Bondarul (Bombus) este o insectă asemănătoare cu albina, dar mai mare și având un corp păros, cu dungi negre și galbene, ușor de recunoscut. Este o insectă colonială, prezentând un polimorfism asemănător cu al albinelor, cu femelele ca lucrătoare. În mediul natural, își organizează colonii de până la 300 sau chiar 400 de indivizi, în pământ, preferabil în cuiburile unor mamifere (orbete, cârtiță, șoarece etc.) sau în golurile de la baza copacilor bătrâni. În aceste colonii se construiesc faguri în care se depun ouă și o miere dulce-amăruie, specifică.

Adulții se hrănesc mai ales cu polen și nectar, rezervele de miere fiind folosite foarte rar în perioada de activitate. În toamnă majoritatea membrilor coloniei mor. Rămân doar femelele fecundate, care încep primăvara construirea unui nou cuib. Ele realizează câteva celule din ceară pe care le umplu cu polen și în care depun ouă. Larvele apărute sunt îngrijite până la maturitate, când preiau toată munca, devenind lucrătoare.

„Albina nu poate să polenizeze la fel de bine ca bondarii. Ei au trompa mai mare şi lungă şi pot să polenizeze mult mai eficient cultura din solarii. Sunt tot mai mulţi fermieri care testează”, spune Ştefan Anuţa, apicultor.

Un stup cu 20 de bondari ajunge la 250 de lei. Fermierii cu experiență se arată mulțumiți de treaba bondarilor, pe care îi mai eficienți decât albinele, mai ales că pot fi achiziționați tot timpul anului, rezistă la temperaturi mai scăzute, la vânt și vreme cu nori.


Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă