Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România a decernat Premiile pentru volumele publicate în 2022

Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România a decernat Premiile pentru volumele publicate în 2022

19:15 24.11.2023
0

Sala Oglinzilor a Muzeului de Artă din Craiova a găzduit, vineri 24 noiembrie 2023, prima ediție a Galei scriitorilor din Oltenia, eveniment în cadrul căruia au fost decernate Premiile anuale pentru volumele publicate în 2022. Amfitrionul evenimentului a fost poetul Mihai Firică, președintele Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, care a prezentat inițiativa organizării Galei scriitorilor din Oltenia și a făcut un scurt bilanț a activității din acest an. Primăria Municipiului Craiova, Consiliul Local Craiova și Consiliul Județean Dolj au oferit sprijin material evenimentului în calitate de parteneri. Premiile oferite scriitorilor au fost însoțite de lucrări de artă achiziționate de la Uniunea Artiștilor Plastici din Craiova, fiind expuse la Muzeul de Artă – Palatul Jean Mihail într-o expoziție care a prefațat evenimentul.

Distribuie articol

În conformitate cu Statutul USR, juriul a acordat premii anuale scriitorilor: George Popescu - Cartea anului, critică literară - pentru volumul Radiografii critice în oglinzi retrovizoare (Editura Autograf MJM), Marius Ghica - Cartea anului, traduceri literare - Paul Valéry CAIETE fragmente (Editura Humanitas) și Toma Grigorie - Premiul Opera Omnia. Comitetul de Conducere al Filialei Craiova a USR a conferit Premii pentru volume publicate în 2022 scriitorilor Lorena-Gabriela Vasile – Debut - pentru volumul De ce plânge lumina (Editura Hoffman), Tony Paraschiv – Debut - pentru volumul Opifex (Editura Prier), Gela Enea – Critică literară – pentru volumul Cartea de identitate critică (Editura Neuma), Ionel Bușe – Premiul Jean Băileșteanu – proză – pentru volumul Femei de iasomnie (Editura Litera) și Titu Dinuț – Poezie – pentru volumul Patimile după Rembrandt (Editura Hoffman). Ca și în alți ani, Premiul pentru poezie Mihai Duțescu a fost acordat scriitorului Dan Anghelescu, prentru volumul Cămașa de forță a clipei (Editura Aius), având suportul financiar al familiei Duțescu. Activitatea deosebită a slujitorilor cuvântului scris a fost recompensată prin decernarea Premiului special pentru poezie scriitorului Constantin Preda, Premiul special pentru promovarea literaturii române prozatorului și poetului Ion Deaconescu, iar prozatorului Mircea Pospai i s-a conferit Premiul pentru promovarea între breslele creatorilor. Programele și proiectele de colaborare culturală au fost extinse în acest an, fapt marcat prin acordarea a două distincții pentru domeniul interpretării muzicale rapsodului Ion Crețeanu și violoncelistul Mircea Suchici, ambii fiind distinși cu Diploma de excelență. Cu o organizare complexă, prin care s-a dorit reflectarea colaborării cu instituții reprezentative din Cetatea Băniei, Gala scriitorilor din Oltenia a beneficiat de momente muzicale oferite de interpreți ai Filarmonicii Oltenia din Craiova.

Cel mai important eveniment dedicat slujitorilor culturii scrise din Oltenia a prilejuit și semnarea acordului de constituire a Filialei Dolj a Alianței Naționale a Uniunilor de Creatori din România A.N.U.C., documentul fiind semnat de către Pavel Popescu (Uniunea Arhitecților din România), Mihai Firică (Uniunea Scriitorilor din România Filiala Craiova) și Emil Bănuți (Uniunea Artiștilor Plastici). Reprezentanții A.N.U.C. Filiala Dolj au stabilit ca, pe baza unui statut, să se realizeze o colaborare reală în vederea realizării unor obiective comune prin contacte funcționale, benefice tuturor componentelor, ca un mijloc/cadru pentru dialog, informare reciprocă și acțiune a uniunilor membre.

Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România


Sursa: Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România
Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă