Festivalul Tocanului se va desfăşura, pe 6 octombrie, la Novaci, în Gorj

Festivalul Tocanului se va desfăşura, pe 6 octombrie, la Novaci, în Gorj

08:23 26.09.2019
0

FESTIVALUL TOCANULUI este așteptat a deveni brand, înregistrat la OSIM - demersurile fiind iniţiate de Primăria oraşului Novaci - în semn de apreciere faţă de crescătorii de oi novăceni și din dorința de a oferi tuturor novăcenilor prilejul de a reveni la tradiție cu respect față de trecutul localitatii a carei istorie este legata de convietuirea de sute de ani a locuitorilor care trăiesc în Novacii Români şi cei din Novacii Străini.

Distribuie articol

În data de 6 octombrie, la Novaci, judeţul Gorj are loc FESTIVALUL TOCANULUI, ediţia a II-a, manifestație artistică cu program variat, având un caracter ocazional, exact asa cum scrie ~la carte~.

Acest eveniment se va organiza în fiecare an, în luna octombrie, înainte de sărbătoarea religioasă VINEREA MARE, exact în perioada adevăratului coborât al oilor de la munte. Este momentul în care ciobanii fac selecţia oilor pe care le păstrează pentru reproducere sau pentru comerţul ”la viu”.

Pentru prepararea tocanului ciobanii opresc doar oile grase și sănătoase în functie de cerintele familiei şi de timpul necesar pentru sacrificare. Oile care nu corespund prepararii acestui produs culinar, care este nelipsit de pe masa fiecăruia iau drumul abatoarelor. Numărul lor nu este mare deoarece iubitorii de animale au grijă să fie cât mai putine rebuturi.

Tradiția milenară a oieritului trebuie păstrată. Este pata de culoare pe harta Novaciului, unde trăiesc în pace și armonie toţi membrii comunitătii. Păstrarea tradiţiei este cartea de vizită a acestui eveniment, începând de la tocan, vestimentaţie, muzică, dans și terminând cu talentaţii meşteri populari, invitaţi la Novaci.


Elena Alexandru

Elena Alexandru

Profesia nu este deloc una ușoară, ci e chiar extrem de solicitantă, plină de dinamism ce aduce noi provocări în fiecare zi. Este însă foarte frumoasa. Recent am împlinit 19 ani de când profesez această minunată meserie.

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă