Cui datorăm Cabernetul de Sâmburești?

Cui datorăm Cabernetul de Sâmburești?

09:05 16.07.2019
0

Istoricul Aurelia Grosu: În jurul anului 1780 moșia Sâmburești intră în proprietatea familiei Brătianu, la sf. sec. XIX fiind administrată de frații Vintilă Brătianu și Pia Brătianu, căsătorită cu Alexandru Alimănișteanu din Alimănești Olt. Pe moșia de la Sâmburești construiesc un conac (aflat azi în ruină) și contribuie la dezvoltarea localității.

Distribuie articol

Pentru a reface viile distruse de filoxeră, Vintilă Brătianu aduce în anul 1906 la Sâmburești pe renumitul oenolog francez August Joseph Ville, stabilit în România din anul 1896. Acesta îi propune o soluție îndrăzneață, aproape sinucigașă: defrișarea viilor și înlocuirea cu soiuri nobile franțuzești: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot. Vintilă Brătianu mizează pe fler, iar succesul nu întârzie să apară; la Expoziția Mondială de la Paris din 1926 vinurile sale sunt distinse cu medalia de aur pentru culoarea rubinie și gustul de ienupăr.

Cabernet-ul de Sâmburești a fost un brand în toate regimurile și a înscris localitatea pe harta oenologică exclusivistă a lumii.


Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

Conectare



Cont nou



Resetare parolă