Cristian Păun: Ne îndepărtăm de lumea civilizată! România înregistrează lună de lună deficit comercial imens

Cristian Păun: Ne îndepărtăm de lumea civilizată! România înregistrează lună de lună deficit comercial imens

22:24 10.07.2019
0

Deficitul comercial nu ar trebui să fie o problemă atunci când în spatele mijlocului de schimb avem aur: dacă exporturile sunt mai mici ca importurile (deficit), crește cerea de aur (monedă) pentru a plăti importurile -> scade prețul în aur al tuturor bunurilor pe piața locală (aurul e mai rar) -> producătorii locali vor căuta piețe externe în compensație pentru piața internă unde prețul în aur al bunurilor scade (cresc exporturile) în timp ce producătorii străini vor fi mai puțin interesați să își vândă produsele pe piața respectivă unde prețurile în aur a bunurilor sunt în scădere (scad importurile) (Sursa: David Hume, automatismul balanței de plăți externe).

Distribuie articol

Atunci când aurul a devenit o \"relicvă barbară\", grație keynesiștilor, automatismul balanței de plăți externe a dispărut complet. Locul pieței a fost luat de banca centrală și regimul valutar. Iluzia keynesiștilor, dovedită ulterior a fi falsă, că pot deprecia cursul de schimb pentru a stimula exporturile domină astăzi intervenționismul monetar. Eficiența utilizării cursului de schimb în echilibarea balanței de plăți externe s-a lovit de problema elasticităților bunurilor implicate în comerțul exterior (atât pe partea de cerere cât și, ulterorior, pe partea ofertei), de problema numită \"curba J\" sau de ponderea bunurilor de piață (tradables) în total bunuri.

România înregistrează lună de lună deficit comercial imens. Cu fiecare lună dezechilibrul importuri - exporturi este tot mai mare. Orice încercare de creștere a exporturilor este însoțită de o creștere a importurilor (semn că exporturile sunt, în bună măsură, lohn cu valoare adăugată limitată).

Presiunea pe piața valutară ar trebui să fie semnificativă. Teoria spune că, în aceste condiții, cursul de schimb ar trebui să crească de la lună la lună atunci când dinamica importurilor e dublă dinamicii exporturilor (deprecierea leului ar trebui să fie semnificativă). Cursul e relativ stabil astăzi (sigur, după o depreciere pe început de an).

De ce?

Pentru că guvernul se împrumută masiv. Miliarde de euro, mai exact, 10 miliarde de euro de la început de an. Cu care inundă piața cu valută, el având nevoie de lei pentru a plăti salarii și pensii. Împrumutând bani de pe extern, amână și amplifică problema deprecierii pe mai târziu, când vor trebui returnați acei bani cu dobândă. În plus, serviciul datoriei externe devine tot mai important. Momentul deprecierii va fi mai aproape decât înclinăm să credem. Nu știu cine (mai) sfătuiește acest guvern dar le se joacă cu focul. Chiar dacă datoria (mai ales cea publică în PIB) pare a nu fi periculoasă, ea este. Pentru că echilibrăm balanța externă exclusiv prin datorie externă și nu prin investiții străine atrase (care nu trebuie returnate). Pentru că umflăm PIB prin datorie și nu prin investiții (inclusiv străine).

Zilele astea guvernul a mai împrumutat 2 miliarde Euro. Cică din cota de anul viitor. E doar o chestiune de timp până când toate aceste mizerii se vor întoarce împotriva noastră!

Cu fiecare miliard adăugat de guvern la datoria publică externă pentru a plăti venituri care merg preponderent în importuri ne îndepărtăm de Euro. Ne îndepărtăm de lumea civilizată!

Sursa: datoria.ro (în poză datoria publică externă în lei, evoluția ei în timp)

LE: Grație acestui guvern, de la începutul anului acesta doar, o familie de doi adulți și doi copii e mai \"îndatorată\" cu 400 de Euro. Și anul nu s-a terminat!


Sursa: Cristian Păun facebook
Sursa imagine: datoria.ro
Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă