Compensațiile privind șomajul tehnic se vor acorda firmelor cu mai mult de 25 la sută scădere sau care își întrerup activitatea

Compensațiile privind șomajul tehnic se vor acorda firmelor cu mai mult de 25 la sută scădere sau care își întrerup activitatea

11:07 23.03.2020
0

Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a oferit saptamana aceasta clarificari cu privire la sprijinul de la stat pentru somajul tehnic. In primul rand, aceasta finantare se va acorda companiilor afectate direct de implementarea ordonantei militare, care a inchis activitatile in restaurante, baruri, cafenele. Totodata, va fi acordat sprijin de la stat si celor cu incasari scazute cu cel putin 25 la sută.

\"Pentru a beneficia de somaj tehnic, exista doua categorii de companii care beneficiaza: una care a fost afectata direct de implementarea decretului, acea ordonanta militara care a inchis activitatile in restaurante, baruri, cafenele si asa mai departe. (...) A doua categorie este una foarte larga, o categorie de firme afectate si ele la randul lor de aceasta epidemie. Am considerat ca este foarte larg daca vom pune o cifra de incasari scazuta de minimum 25%. Acest lucru se va face pe baza unei declaratii pe proprie raspundere, nu va mai fi vorba de o chestie birocratica\", a mentionat Virgil Popescu intr-o interventie telefonica in cadrul unei emisiuni televizate, informeaza Agerpres.

Distribuie articol

Virgil Popescu: Companiile afectate direct de ordonanta militara trebuie sa aiba un certificat pentru situatii de urgenta pe care Ministerul Economiei il va pune la dispozitia firmelor în mod online începând de săptămâna viitoare. Certificatul va atesta ca firmele in cauza si-au inchis activitatea.

La inceputul lunii aprilie, cand se pot face platile pentru luna martie, pentru somaj tehnic, angajatorul se duce cu lista de angajati si va beneficia, prin Agentia Nationala de Somaj, prin agentiile judetene, de plata acestor bani.

S-a suspendat plata penalitatilor pentru declaratiile nedepuse de catre companii in termenul de 25 ale lunii. Nu se mai fac executari, ati vazut ca ANAF nu mai pleaca in teritoriu sa faca executari... Vom avea si alte actiuni aditionale. La astea lucram in continuare, suntem intr-un grup de lucru. Impreuna cu primul ministru lucram si ne gandim si la un val doi, poate si la un val trei, in asa fel incat economia va trebui sa o repornim dupa aceasta criza\", a mai spus Virgil Popescu.

\"La inceputul lunii aprilie, cand se pot face platile pentru luna martie, pentru somaj tehnic, angajatorul se duce cu lista de angajati si va beneficia, prin Agentia Nationala de Somaj, prin agentiile judetene, de plata acestor bani\", a adaugat ministrul Economiei.

In plus, trebuie subliniat faptul ca certificatul de situatie de urgenta emis de Ministerul Economiei va fi necesar companiilor incepand din luna aprilie 2020, deoarece starea de urgenta a fost decretata in luna martie, conform unui anunt facut de ministrul Virgil Popescu pe pagina sa online.

\"Foarte important de stiut: certificatul starii de urgenta va fi necesar incepand cu luna aprilie 2020, intrucat starea de urgenta a fost decretata in luna martie. Da, facem tot ce este posibil sa ne adaptam provocarilor pe care ni le aduce aceasta criza, pentru ca economia trebuie sa mearga inainte\", a precizat Popescu.

Totodata, ministrul Economiei a anuntat ca ordinul care va reglementa obtinerea acestui certificat de situatie de urgenta va fi gata in curand, iar toate informatiile utile in aceasta privinta vor putea fi consultate online, impreuna cu documentul necesar.

La jumatatea saptamanii, in ce priveste noile masuri fiscale adoptate, premierul Ludovic Orban a declarat:

“Am decis prin OUG sa majoram plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri. Am putut sa o facem cu 5 miliarde in prima faza. Suntem pregatiti sa il majoram cu inca 5 miliarde si ne putem duce pana la 15 miliarde.

Practic garantam credite pentru investitii si pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobanda e subventionata 100%. Garantia va fi de 90% din credite pentru cele pana intr-un milion si de 80% peste un milion”.

Totodata, au fost incluse si masuri care privesc rambursarea TVA, in afara de cele care vizeaza somajul tehnic.


Sursa: Agerpres
Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă