Dintre măncărurile specificie în Oltenia la loc de cinste în preferințele gurmanzilor este ciorba de raci. Nu vă duceți cu gândul la vietățile din baltă, ci vorbim de ardei. Pe cât de simplă este de pregătit, pe atât de rar se mai pune pe masă, gospodinele preferând feluri de mâncare sofisticată.
Distribuie articol
INGREDIENTE
16 bucati ardei raci de cca. 4-6cm lungime
500 g praz sau ceapa galbena
300 g faina
dupa nevoie 50-100ml apa
2 morcovi potriviti
1 pastarnac
500 ml zeama de varza (plus inca 1 litru chiar, pentru dres/umplut dupa gust)
ulei de floarea soarelui
bulion dupa gust (am pus doua linguri)
100 ml pasta de rosii
sare, piper, marar, cimbru, patrunjel
PREPARARE
1. Intr-o cratita pui 1/2 apa la clocotit in care vei opari pentru cateva minute racii uscati ca sa ii decupezi mai usor. Poti sa ii dai cateva clocote daca sunt prea crocanti si se sparg la taiere, dar nici prea moi sa nu fie. In nici un caz nu trebuie sa se inmoaie, ca sa poata fi umpluti.
Ciorba de raci oltenesti
Scoti cotorul si cureti semintele sub jet de apa. Le crestezi varful ca sa nu se sparga la fiert (o mica fanta, nu le tai varful) si ii pui cu gura in jos la scurs.
Ciorba de raci oltenesti
2. Taie ceapa (sau partea alba a prazului) marunt.
Ciorba de raci oltenesti
O calesti intr-o tigaie mare in 3 linguri de ulei incins. Cand prazul / ceapa devine sticloasa, tragi tigaia deoparte si scoti intr-o farfurie echivalentul unei cepe ca sa o pui in zeama.
3. Pune sare, piper, pasta de rosii si amesteci pentru omogenizare.
4. Adaugi faina toata, amesteci si daca este prea uscat (depinde cat de hidratate sunt legumele) picuri apa rece pana obtii un amestec consistent cu care vei umple racii. Gusta de sare. Este extem de delicios deja.
5. Umpli ardeii cu compozitia de mai sus, dar nu la refuz pentru ca un pic se mai umfla compozitia. Unii ii sigileaza in acest capat cu faina pentru evita ca umplutura sa iasa din ardei, dar nu functioneaza asta tot timpul. Eu n-am sigilat.
6. Intr-o oala, se pune la fiert zeama de varza + 1.5 sau 2 litri apa.
7. Taie morcovii rondele, pastarnacul cubulete.
8. Cand apa clocoteste, pui morcovul, pastarnacul si ceapa calita oprita in farfurie.
9. Dupa cateva clocote, pui bulionul (am pus doua linguri) si alta zeama de varza sau apa, vezi ca zeama sa nu fie prea sarata/acra.
Tragi oala de pe foc alaturi si asezi racii cu grija (cu paleta cu gauri pentru spumuit). Lasi sa fiarba la foc mic, ca sa nu se sparga, cam 30 de minute.
1. Adaugi verdeata si mai dai un clocot.
POFTĂ BUNĂ!
Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.