Ciorbă de raci oltenești

Ciorbă de raci oltenești

17:35 09.07.2019
0

Dintre măncărurile specificie în Oltenia la loc de cinste în preferințele gurmanzilor este ciorba de raci. Nu vă duceți cu gândul la vietățile din baltă, ci vorbim de ardei. Pe cât de simplă este de pregătit, pe atât de rar se mai pune pe masă, gospodinele preferând feluri de mâncare sofisticată.

Distribuie articol

INGREDIENTE

16 bucati ardei raci de cca. 4-6cm lungime

500 g praz sau ceapa galbena

300 g faina

dupa nevoie 50-100ml apa

2 morcovi potriviti

1 pastarnac

500 ml zeama de varza (plus inca 1 litru chiar, pentru dres/umplut dupa gust)

ulei de floarea soarelui

bulion dupa gust (am pus doua linguri)

100 ml pasta de rosii

sare, piper, marar, cimbru, patrunjel

PREPARARE

1. Intr-o cratita pui 1/2 apa la clocotit in care vei opari pentru cateva minute racii uscati ca sa ii decupezi mai usor. Poti sa ii dai cateva clocote daca sunt prea crocanti si se sparg la taiere, dar nici prea moi sa nu fie. In nici un caz nu trebuie sa se inmoaie, ca sa poata fi umpluti.

Ciorba de raci oltenesti

Scoti cotorul si cureti semintele sub jet de apa. Le crestezi varful ca sa nu se sparga la fiert (o mica fanta, nu le tai varful) si ii pui cu gura in jos la scurs.

Ciorba de raci oltenesti

2. Taie ceapa (sau partea alba a prazului) marunt.

Ciorba de raci oltenesti

O calesti intr-o tigaie mare in 3 linguri de ulei incins. Cand prazul / ceapa devine sticloasa, tragi tigaia deoparte si scoti intr-o farfurie echivalentul unei cepe ca sa o pui in zeama.

3. Pune sare, piper, pasta de rosii si amesteci pentru omogenizare.

4. Adaugi faina toata, amesteci si daca este prea uscat (depinde cat de hidratate sunt legumele) picuri apa rece pana obtii un amestec consistent cu care vei umple racii. Gusta de sare. Este extem de delicios deja.

5. Umpli ardeii cu compozitia de mai sus, dar nu la refuz pentru ca un pic se mai umfla compozitia. Unii ii sigileaza in acest capat cu faina pentru evita ca umplutura sa iasa din ardei, dar nu functioneaza asta tot timpul. Eu n-am sigilat.

6. Intr-o oala, se pune la fiert zeama de varza + 1.5 sau 2 litri apa.

7. Taie morcovii rondele, pastarnacul cubulete.

8. Cand apa clocoteste, pui morcovul, pastarnacul si ceapa calita oprita in farfurie.

9. Dupa cateva clocote, pui bulionul (am pus doua linguri) si alta zeama de varza sau apa, vezi ca zeama sa nu fie prea sarata/acra.

Tragi oala de pe foc alaturi si asezi racii cu grija (cu paleta cu gauri pentru spumuit). Lasi sa fiarba la foc mic, ca sa nu se sparga, cam 30 de minute.

1. Adaugi verdeata si mai dai un clocot.

POFTĂ BUNĂ!


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

Conectare



Cont nou



Resetare parolă