Casa de Vinuri Vrânceană, un exemplu de afacere în vini-viticultura și enoturismului din Vrancea

Casa de Vinuri Vrânceană, un exemplu de afacere în vini-viticultura și enoturismului din Vrancea

20:20 19.03.2024
0

Aici, la Casa de Vinuri Vrânceană am descoperit un vin grozav și, așa cum spunea Dali, am întâlnit „nebunul” și „înțeleptul” care crește și îngrijește vița de vie dar și „poetul lucid” care face vinul.

Distribuie articol

Povestea vinului din Vrancea se scrie cu fiecare vin produs, cu fiecare soi de struguri ce produce ciorchini bogați și gustoși, dar și cu fiecare întreprinzător care, an de an, anotimp de anotimp, este supus provocărilor acestei industrii încă necunoscută publicului.

Salvador Dali spunea că:

\"Un vin grozav are nevoie de un nebun care să crească vița de vie, de un înțelept care să o vegheze, de un poet lucid care să facă vinul și de un îndrăgostit care să îl bea.\"

Aici, la Casa de Vinuri Vrânceană am întâlnit o familie îndrăgostită de povestea bobului de strugure ce devine licoarea mult apreciată, sorbită la sărbători, cu prietenii sau familia sau în solitudine, cu o carte bună companion.

Aici, la Casa de Vinuri Vrânceană am descoperit un vin grozav și, așa cum spunea Dali, am întâlnit „nebunul” și „înțeleptul” care crește și îngrijește vița de vie dar și „poetul lucid” care face vinul.

Casa de Vinuri Vrânceană – terroir și soiuri cultivate

Satul Dălhăuți aparține de comuna Cârligele și se află în Podgoria Cotești, la mai puțin de 2 kilometri de orașul Odobești. În plantația Casei de Vinuri Vrânceană, conform cercetărilor specialiștilor, se identifică în majoritate tipul molisolurilor de silvostepă. Astfel, se găsesc soluri cenușii și cernoziomuri cambice și argiloiluviale.

Făcând parte din podgoria Cotești, o zonă cu adevărat privilegiată pentru obținerea vinurilor de o calitate superioară, climatul în care se situează plantația Casei de Vinuri Vrânceană are caractere intermediare climatului moderat și excesiv continental.

În plantația Casei de Vinuri Vrânceană se găsesc soiuri de viță de vie internaționale, dar și autohtone: Fetească Albă, Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Muscat Ottonel, Fetească Neagră și Merlot.

Casa de Vinuri Vrânceană – povestea brandului Crama Horhocea

Casa de Vinuri Vrânceană este o afacere de familie care a pornit de la achiziția în anul 2007, în satul Dălhăuți, a companiei care consta dintr-o suprafață cultivată cu viță de vie și o cramă de vinificație și păstrare a vinului. Ajuns în zonă, domnul Ion Horhocea a rămas pentru totdeauna îndrăgostit de panorama oferită de dealurile molcome ale Dălhăuților asupra câmpiei. De acolo, din via domnului Horhocea poți vedea ca în palmă Focșaniul, Odobeștiul și hăt cât duce privirea de departe.

Așa a început povestea Casei de Vinuri Vrânceană și munca de creare a ceea ce există astăzi. Plantația, cu o suprafață de 22 de hectare, a fost înlocuită cu vie tânără și an de an, cu munca și truda familiei, aceasta a început să rodească.

În timp, domnul Horhocea a primit pe rând ajutorul fiului, domnul Dragoș Horhocea, și mai apoi a nepotului, domnul Andrei Bărbieru.

Crama de vinificație și păstrare a vinului a fost modernizată în mai multe etape. Astfel, câțiva ani, la fel ca mulți vinificatori vrânceni, familia a vândut vinul vrac. În urma ultimelor investiții și modernizări în echipamente și utilaje pentru vinificaţie, Casa de Vinuri Vrânceană a trecut la producţia de vinuri îmbuteliate şi mărirea de 3,5 ori a capacității, ajungând la o producţie de 140.000 de litri de vin pe an.

Astfel, a devenit deja cunoscut brandul Crama Horhocea care a fost lansat în patru variante de soiuri Muscat Otonel, Fetească Neagră, Sauvignon Blanc și Roze Demisec. Vinul produs aici poate fi regăsit ambalat și bag-in-box, păstrându-se aceeași calitate deosebită a vinului.

Din același brand Crama Horhocea, trebuie să recunoaștem meritele pentru unul dintre cele mai elegante vinuri, Elevate, un vin aristocratic ce se remarcă prin delicateţe și o aromă intensă ce aduce a prune uscate și o culoare puternică de roşu intens un gust armonios, o adevărată Fetească Regală.

Casa de Vinuri Vrânceană – descrierea cramei de vinificație și păstrare a vinului

În crama de vinificație și păstrare a vinului acesta este stocat în cisterne de inox. Strugurii sunt presați atent în presele pneumatice și este asigurată o extracție lentă și calitativă a mustului. Pentru asigurarea unei fermentații sigure și obținerea unui vin de calitate superioară, cisternele au sisteme de temperatură controlată. Crama de vinificație este supusă unui regim de igienă controlat.

Viziunea familiei Horhocea de integrare a cramei și produsului finit, vinul, în circuitul enoturistic a prins contur amenajând o superbă pensiune pentru cazarea turiștilor îndrăgostiți de natură și pasionați de degustările de vin.

Date de contact Casa de Vinuri Vrânceană

Adresă Fundătura Livezii, Dălhăuți, 627068, județul Vrancea

Telefon cramă 0770 108 170 | http://www.crama-horhocea.ro


Sursa: Turist prin Romania
Sursa imagine: Casa de vinuri Vrânceană
Adrian Satmaru

Adrian Satmaru

Romania merita mai mult! Avem o tara absolut extraordinara care merita promovata si mediatizata. Din 1996 fac acest lucru si voi continua sa-l fac atat timp cat voi mai putea. Fac tot ce imi sta in putere sa promovez traditia, cultura, istoria si mestesugurile locale. Pana la urma, istoria si cultura definesc un popor.

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă