„Anul Cezar Ivănescu” la Asociația Liga Albanezilor din România

„Anul Cezar Ivănescu” la Asociația Liga Albanezilor din România

17:24 10.06.2021
0

Anul acesta se împlinesc 80 de ani de la nașterea marelui scriitor român de origine albaneză Cezar Ivănescu (1941-2008). Poet, dramaturg și traducător, Cezar Ivănescu a fost una dintre cele mai importante figuri ale literaturii române în ultimele decenii ale veacului trecut și în prima decadă a secolului al XXI-lea. Autor al unei opere poetice de geniu, scriitorul a rămas, atât în perioada comunistă, cât și după 1989, o voce gravă și în plan social, fără a face compromisuri cu puternicii zilei. Mereu vertical, critic și adesea aspru în judecățile sale, Cezar Ivănescu a vorbit în dese rânduri despre originile sale albaneze, mama lui, Xantipa (născută Naum), fiind născută în sudul Albaniei.

Distribuie articol

Asociația Liga Albanezilor din România (ALAR) a declarat anul 2021 drept „Anul Cezar Ivănescu”, iar deschiderea manifestărilor dedicate scriitorului s-a petrecut vineri, 4 iunie, la București, chiar în curtea casei în care a locuit poetul în ultima parte a vieții. În această curte a fost înregistrată o emisiune în formatul deja consacrat – ALAR ONLINE TV –, găzduită de Clara Aruștei, fiica lui Cezar Ivănescu. Au luat parte deputatul Bogdan-Alin Stoica, reprezentantul minorității naționale albaneze în Parlamentul României, Dr. Radu Săvulescu, directorul executiv al ALAR, Dr. Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural Albanez din cadrul ALAR, și Miron Manega, purtătorul de cuvânt al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Emisiunea și-a propus să evoce personalitatea și opera lui Cezar Ivănescu și, în mod particular, să amintească de vizita scriitorului în Albania, în anul 2008, cu prilejul lansării unui volum bilingv de versuri, român-albanez, traduse chiar de Luan Topciu. Materialul video a fost difuzat pe paginile de internet ale ALAR și a fost vizionat de zeci de mii de iubitori de cultură din România.

„Anul Cezar Ivănescu” va continua la Asociația Liga Albanezilor din România cu noi producții video, evenimente literare și artistice dedicate memoriei lui Cezar Ivănescu, precum și cu o gală în cadrul căreia ALAR va acorda „Premiul Cezar Ivănescu” unui scriitor de limbă română, aparținând minorităților naționale. Nu în ultimul rând, către finalul anului 2021, la Editura Asdreni a asociației va fi publicată o antologie de versuri în format bilingv, română/albaneză, sub îngrijirea lui Luan Topciu.


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă