Mihai FIRICĂ: Am proiecte pentru dezvoltarea Craiovei culturale, în special pentru tineri

Mihai FIRICĂ: Am proiecte pentru dezvoltarea Craiovei culturale, în special pentru tineri

13:09 28.07.2019
0

Craiova are un potențial de dezvoltare culturală spectaculos, cu valențe de exprimare pe care putițe orașe din România le au și cu numeroși creatori dinamici. Sunt de un optimism realist, fără să mă las amăgit de capacitatea instituțională de a absorbi energia oamenilor de cultură sau a asociațiilor de creatori.

Distribuie articol

Am avut suficiente dezamăgiri și proba faptului că politizarea sau nepotismul provoacă anchilozarea structurilor, blocarea inițiativelor, perpetuarea în funcție a unor manageri mediocri sau scheme de personal stufoase, încărcate excesiv cu oportuniști fără valoare. Știu toate problemele acestea care atârnă ca o piatră de moară de gâtul Craiovei culturale. Foarte puțini dintre cei care au condus instituții în Craiova înțeleg actul cultural. De sprijinit, nici atât, că a aloca sume infima pentru creatorii independenți și a toca bugetele instituțiilor de cultură prin indivizi susținuți politic nu e decât o mare minciună. Forme fără fond și management găunos.

Am fost rugat să răspund, în cadrul unui interviu, la întrebarea privind șansa tinerilor craioveni de a se afirma în domeniul cultural. Cred că am reușit să sintetizez un răspuns valabil pentru toți cei care iubesc orașul și cred în potențialul cultural al Craiovei: Tinerii găsesc în Craiova numeroase posibilităţi de a se afirma în plan cultural. Toate domeniile culturale sunt reprezentate la nivel instituţional, chiar dacă unele sunt mai puternic dezvoltate iar altele doar simbolic. Având un centru universitar puternic, Craiova culturală a devenit un centru prin forţa de atracţie şi polarizarea cratorilor din Oltenia. Un punct slab este infrastrutura, lipsind săli moderne de spectacole sau sedii pentru uniunile de creaţie, în timp ce anumite instituţii suferă de din cauza finanţării sau a politizării managementului.

Craiova are nevoie de noi manageri la instituțiile de cultură, de o relansare a activităților și proiecte de anvergură, prin care să fie implicați în număr cât mai mare cetățenii, în special a tinerilor. Cred că scopul a fost ignorat de cei săltați pe valul populist al administrației de stânga, ruptă de tradiția și valorile Craiovei. Este necesară o schimbare profundă și realizarea unor obiective esențiale, cum ar fi un Palat al culturii, un muzeul al Craiovei și un punct muzeal al Parcului Romanescu, un program de finanțare al proiectelor uniunilor de creație și centre de informare în marile cartiere ale municipiului. Știu că aceste lucruri sunt posibile și se vor realiza printr-o schimbare profundă a administrației Craiovei.


Mihai Firică

Mihai Firică

director fondator PRO Oltenia - ziar online: Informaţia veritabilă te face mai puternic. Orice decizie iei, a fi la curent cu ultimele noutăţi din domeniul care te interesează este o condiţie a succesului. Viaţa de zi cu zi te-a învăţat, dragă cititorule, că a afla o informaţie în timp real, cu un pas înaintea celuilalt, deschide oportunităţi nebănuite.

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă