Tradiția sărbătorilor de iarnă, ilustrată perfect la Agropensiunea Crăița din Negreni

Tradiția sărbătorilor de iarnă, ilustrată perfect la Agropensiunea Crăița din Negreni

20:57 15.12.2019
0

Oriunde îți întorci privirea ai parte de un peisaj unic, fie că te uiți către munții Meseș, Plopiș sau către pantele domoale ale Vlădesei. O completare absolut extraordinară a peisajului o aduce Crișul Repede care își croiește cu greu drumul printre stâncăriile dure. Am ales să stau la Agropensiunea Crăița.

Distribuie articol

Am ales în mod special o zonă tradițională pentru sărbătorile de iarnă, o zonă unde tradiția s-a păstrat aproape nealterată, unde oamenii merg la biserică duminică de duminică, unde sărbătoarea Crăciunului este sacră și păstrată cu sfințenie. Așa se face că, la mijloc de decembrie, am pornit către extremitatea nordică a Munților Apuseni, mai precis, puțin după Huedin către Oradea, la jumătatea drumului dintre Cluj Napoca și Oradea, în localitatea Negreni.

Localitatea Negreni se află foarte aproape de granițele a trei județe, Cluj, Sălaj și Bihor, motiv pentru care tradiția și influențele culturale se împletesc armonios și natural, însă punctul culminant este ospitalitatea și omenia localnicilor. Oriunde îți întorci privirea ai parte de un peisaj unic, fie că te uiți către munții Meseș, Plopiș sau către pantele domoale ale Vlădesei. O completare absolut extraordinară a peisajului o aduce Crișul Repede care își croiește cu greu drumul printre stâncăriile dure.

Am ales să stau la Agropensiunea Crăița, o pensiune deschisă de curând, mai precis în august 2019. Am ajuns puțin după lăsarea întunericului, pe o vreme de toamnă târzie, așa că nu am putut admira peisajul. Imediat cum am parcat (parcarea se face în curtea pensiunii), am fost întâmpinat de familia Duneș, mi s-a urat bun venit și am fost poftit în cameră să mă acomodez, apoi la masă.

Am pășit într-o cameră spațioasă, curată, cu vedere către munți. Camera este mobilată cu tot ce este necesar turistului ce își dorește un concediu de calitate. Patul cu așternuturile lui de un alb impecabil mă chema la somn.

La cât eram e obosit, căldura m-a toropit aproape imediat, dar am mai găsit ceva energie și am coborât la masă. Ca în Ardeal, am fost servit cu o supă de perișoare cu smântână, palincă sau horincă, iar la felul, doi cârnați de casă cu piure de cartofi și vin de casă. Un deliciu în adevăratul sens al cuvântului. Ospitalitatea familiei Duneș am simțit-o și în bunătățile din farfurie. Bine ghiftuit, obosit și dornic de odihnă, dar și fericit că am descoperit familia aceasta minunată, m-am cufundat în așternuturile albe și primitoare din cameră.

A doua zi dimineață mi-am băut cafeaua și am ieșit afară să admir peisajul. Am ieșit pe terasă și m-a întâmpinat rece și puternic ozonat aerul tare de munte. Până la urmă, să nu uităm că suntem la jumătatea lui decembrie.

Am fost poftit la masă și am servit ouă ochiuri cu slană (clisă), tobă, caltaboș, brânză de oaie și alte produse tradiționale, toate făcute în casă. Prânzul a fost încununat cu împodobirea bradului urmat de un ceaun de porc și pui cu legume marca Agropensiunea Crăița. O bunătate!

Agropensiunea Crăița pune la dispoziția turiștilor 4 camere duble cu posibilitate de pat suplimentar, o terasă în fața pensiunii, foișor prevăzut cu loc pentru grătar și ceaun, ciubăr cu apă încălzită și un vast loc de joacă.

Sala pentru servit masa are o capacitate de 20 de locuri și funcționează în regim de circuit închis, adică doar pentru cei cazați la Agropensiunea Crăița.

De la Agropensiunea Crăița se pot face numeroase excursii în zonă, cele mai cunoscute obiective turistice fiind Mănăstirea Ioan Iacob Hozevitul (Mănăstirea Piatra Craiului), Cetatea de la Bologa la 16 kilometri, Moara de apă de la Bologa la 17 kilometri, Casa Memorială Octavian Goga, Mănăstirea Ciucea.

Turist prin Romania recomandă Agropensiunea Crăița pentru ospitalitatea proverbială a familiei Duneș, pentru curățenia desăvârșită și camerele spațioase, pentru excelenta mâncare tradițională și, nu în ultimul rând, pentru serviciile și facilitățile puse la dispoziția turiștilor.


Sursa: Turist prin Romania
Sursa imagine: Impodobirea bradului la Agropensiunea Craita
Adrian Satmaru

Adrian Satmaru

Romania merita mai mult! Avem o tara absolut extraordinara care merita promovata si mediatizata. Din 1996 fac acest lucru si voi continua sa-l fac atat timp cat voi mai putea. Fac tot ce imi sta in putere sa promovez traditia, cultura, istoria si mestesugurile locale. Pana la urma, istoria si cultura definesc un popor.

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă