Târg murdar între UDMR și PSD: româna nu mai este singura limbă oficială în comunitățile cu peste 20 de procente de minoritari etnici

Târg murdar între UDMR și PSD: româna nu mai este singura limbă oficială în comunitățile cu peste 20 de procente de minoritari etnici

10:43 02.05.2020
0

Adoptarea tacită de către Camera Deputaților a legii prin care așa-zisul Ținut Secuiesc devine regiune autonomă, proiect respins în Senat, nu a fost deloc întâmplător. Intervenția președintelui Iohannis a obligat majoritatea parlamentară să bată în retragere. Însă înțelegerile murdare încheiate de PSD cu UDMR ies la suprafață din cauza adoptării pe furiș, fără dezbatere și asumare prin vot. Recent, un proiect de lege care vizează obligativitatea folosirii limbilor minorităților în administrația publică locală în regiunile administrativ teritoriale unde procentul acestora este de peste 20 la sută arată că proiectul autonomiei are susținerea PSD.

Proiectul, asumat de toţi parlamentarii UDMR, care vizează modificarea Codului Administrativ, a fost înregistrat la Senat în toamna anului trecut. În Senat, PSD are majoritate simplă, fără a mai fi nevoit să apeleze la diverși aliați, ceea ce arată cine face jocurile. Articolul 94 din proiectul legislativ e dedicat folosirii limbii minorităţilor naţionale.

În Senatul României, tocmai în Comisia juridică dominată de PSD și condusă de Șerban Nicolae a fost votat proiectul de lege inițiat de toți parlamentarii UDMR. Practic, statutul de limbă oficială nu mai este doar al limbii române ci, după cum se poate înțelege din interesul inițiatorilor, limba maghiară capătă statutul de limbă oficială. Legea prevede folosirea însemnelor minorităților în instituțiile publice, ceea ce ar duce la folosirea celebrului steag secuiesc în mod legal pe primăriile din așa-zisul Ținut Secuiesc. Mai mult decât atât, pentru a încerca să nu stârnească reacția firească a majorității populației, s-a recurs tot la strategia adoptării tacite, adică proiectul legii a fost considerat ca fiind adoptt fără vot în plenul Senatului după expirarea perioadei în care ar fi trebuit să fie adoptat sau respins. Așadar, cu largul concurs al PSD, care conduce atât Senatul, cât și Comisia juridică, controversata lege a fost trimisă la Camera Deputaților, acolo unde știm că Marcel Ciolacu și liderii UDMR au o agendă toxică.

Distribuie articol

Proiectul, asumat de toţi parlamentarii UDMR, vizează modificarea Codului Administrativ şi a fost înregistrat în toamna anului 2019 în Senat, acolo unde PSD deţine singur majoritatea. Având în vedere că maghiarii sunt minoritatea naţionala cea mai numeroasă, e lesne de înţeles că legea în cauză vizează, de fapt, impunerea limbii maghiare în Transilvania.

Comisia Juridică, condusă de Şerban Nicolae, a dat aviz pozitiv, în ciuda faptului că a fost respins de către Consiliul Economic și Social. Dar dacă trocul PSD cu UDMR trebuie pus înaintea intereselor românilor nu se ține cont de opiniile specialiștilor.

Pe 4.03.2020 a primit aviz NEGATIV de la Comisia de Muncă. Pe 30.03.2020, în plină pandemie de coronavirus, proiectul a primit aviz POZITIV şi de la Comisia Juridică a Senatului, condusă de Şerban Nicolae şi dominată de PSD. Pe 8.04.2020 a fost adoptat tacit de Senat, unde PSD are singur majoritate.


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă