Stelian Tănase, lansare de succes la Palatul Jean Mihail din Craiova. Romanul Marele incendiator a cucerit publicul

Stelian Tănase, lansare de succes la Palatul Jean Mihail din Craiova. Romanul Marele incendiator a cucerit publicul

23:32 12.10.2019
0

Cel mai recent roman al scriitorului Stelian Tănase a fost lansat vineri la Sala oglinzilor a Muzeului de Artă din Craiova, numărul mare de cititori indicând succesul cert al "Marelui incendiator. Cronica unui fapt divers". Romanul lui Stelian Tănase a apărut la Editura Corint și promite să fie un nou best-seller după volumul Conversații cu Regele Mihai I, carte care a fost lansată în primăvară tot la Palatul Jean Mihail.

Amfitrionul întâlnirii a fost scriitorul Mihai Firică, reprezentant al Uniunii Scriitorilor din România Filiala Craiova, care a semnalat cuvintele lui Gheorghe Crăciun – unul dintre scriitorii marcanți ai ultimelor decenii – și-a exprimat admirație pentru Stelian Tănase, citat preluat și pe ultima copertă a romanului lansat la Craiova: ”Generația mea cuprinde doi prozatori excepționali, Ștefan Agopian și Mircea Cărtărescu, și un singur romancier în adevăratul sens al cuvântului, Stelian Tănase”.

Romanul a fost prezentat de prof. Carmen Teodora Făgețeanu, traducător și cronicar literar. „Marele incendiator. Cronica unui fapt divers” este, în primul rând, o poveste de dragoste. Eroii romanului sunt Zoe, jurnalistă interesată de faptul divers, și Vivi, un fotograf cunoscut.

Pe fundalul acestei povești există un cronicar care narează neutru epopeea câinilor maidanezi și apariția în viața orașului a unui incendiator misterios pe care Poliția nu reușește să-l prindă, spre hazul și enervarea locuitorilor.

Un al treilea plan al poveștii prezintă personajele organizându-se pe simpatii, grupuri pro și contra, care se întâlnesc pe facebook. Trec la acțiune. Idolul lor este Marele Incendiator, un personaj mitic, un fel de haiduc din folclor în care toți își pun nădejdea.

Pe scurt este un “love story” clasic, cu toate ingredientele specifice. O iubire adevărată care, din cauza limitelor epocii, nu se poate împlini.

Distribuie articol

Stelian Tănase a fost încântat de publicul din Craiova, care l-a primit cu mare intres și de această dată: Vineri, 11 octombrie a urmat întîlnirea cu cititorii din CRAIOVA. Gazda – un splendid palat – Jean Mihail, astăzi muzeu de artă (f. bun, cu Brâncuși, Țuculescu, etc.) . Ne-am strîns în Sala oglinzilor, arhiplină. Au urmat două ceasuri agreabile. Toate exemplarele s-au vîndut. Dacă librarul mai avea 100 s-ar fi dat – destui au rămas fără exemplarul dorit. Aceștia să afle că se găsesc la librărie, vizavi. Nici aici nu am scăpat de jurnaliști – radio, presă scrisă, teve. Am ajuns la București acasă la Astor, Mutzu, Utzica, Elena pe întuneric, la 20, 00. Placasem tot pe intuneric dis de dimineața. O zi plină și bună.

Romanul va fi lansat la Târgoviște pe 18 octombrie a.c. și în alte orașe (Iași, Constanța, Ploiești, Brașov, Cluj, Suceava) după cum a scris Stelian Tănase pe blogul său despre turneul de promovare al ,,Marelui incendiator,,.

DESPRE ROMANUL MARELE INCENDIATOR

Potrivit editurii, romanul atrage cititorul încă de la primele pagini. Lectura lui este cu totul captivantă. Nu trebuie să dai pagini în față ca să vezi ce se mai întâmplă. Soluțiile găsite de autor nu sunt deloc cele obișnuite, nici previzibile. Povestea pare ușor neverosimilă prin raportare la superficialitatea mentalului nostru comun, dar cu atât mai reală. Cei doi îndrăgostiți se pierd, pier tragic, ca în orice istorie gen “Romeo si Julieta”. Ei sunt sacrificați de o societate care nu caută adevărul. Acesta este rolul cronicarului omniscient care ne redă în roman o versiune a faptelor. Dar este oare cea adevărată?


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă