Sănătatea craiovenilor, pusă în pericol de Salubritate Craiova! Se cere reținerea directorului Butari

Sănătatea craiovenilor, pusă în pericol de Salubritate Craiova! Se cere reținerea directorului Butari

22:02 03.04.2020
0

Caz de o gravitate extremă în Craiova, unde Direcția de Sănătate Publică Dolj a stopat utilizarea în mod nepotrivit pentru dezinfecția blocurilor de către SC Salubritatea SA. substanța Aldezin. Activitatea de dezinfecție a scărilor de bloc din municipiul Craiova, demarată în data de 31.03.2020 la solicitarea Primăriei Municipiului Craiova, a fost suspendată după ce inspectorul-șef din cadrul Serviciului Control al Direcției de Sănătate Publică Dolj a interzis folosirea produsului biocid Aldezin, utilizat de SC Salubritate Craiova SRL în procesul de dezinfecție a scărilor de bloc din municipiul Craiova. SC Salubritatea Craiova SRL este condusă de Vlad Mihai Butari, omul de casă al clanului politic Manda-Olguța Vasilescu, implicat în mai multe scnadaluri privind scurgerea banului public în buzunare de partid. Cel care a sesizat pericolul folosirii unei substanțe toxice, pe care reprezentanții SC Salubritatea nu au vrut s-o comunicae, este Petru Becheru, președintele asociației de proprietari Romarta, cel care a reclamat-o la DNA pe Lia Olguța Vasilescu în Dosarul Fațada. Motivele sesizării lui Becheru au fost întemeiate, dovadă fiind faptul că DSP a amendat drastic SC Salubritate Craiova SRL. Becheru a cerut reținerea lui Butari și anchetarea directorului pentru că a dispus utlilizarea substanței Aldezin în spații închise, neventilare, periculos pentru oameni și animale.

În 03.04.2020, DSP Dolj a sancționat contravențional operatorul cu o amendă între 5000-10.000 lei pentru nerespectarea domeniului de utilizare și ariei de aplicare a substanței, expuse în avizul emis de Comisia Națională pentru Produse Biocide.

Distribuie articol

Într-un comunicat stupid, fără a recunoaște faptul că dezinfectantul toxic nu trebuia folosit în dezinfectarea scărilor de bloc, SC Salubritatea SRL abordează un ton agresiv și sfidător, așa cum făcuse directorul Butari și în raport cu Petru becheru, preedintele asociației de proprietari Romarta. Reprezentanții SC Salubritatea SRL precizează faptul că, anterior demarării procesului de dezinfecție a spațiilor comune din condominii, SC Salubritate Craiova SRL, în calitate de operator autorizat pentru prestarea serviciului de dezinfecție în municipiul Craiova, a solicitat în scris acordul Direcției de Sănătate Publică Dolj pentru utilizarea acestui produs, acord pe care l-a primit în data de 25.03.2020 prin adresa cu numărul 5649/25.03.2020. De altfel, în baza acestui răspuns, operatorul a procedat la achiziția produsului, singurul disponibil identificat pe piață.

Ceea ce nu spune Butari e că produsul Aldezin nu se folosește pentru scările de bloc!

Prin urmare, SC Salubritate Craiova SRL a fost sancționată contravențional în data de 3 aprilie 2020 de către aceeași instituție care și-a dat acordul pentru utilizarea produsului în data de 25 martie 2020?, spun cei de la SC Salubritatea SRL.

În comunicatul buclucaș se mai spune că, până la suspendarea activității, echipajele societății au efectuat dezinfecția într-un număr de aproape 500 de scări de bloc din municipiul Craiova, situate în zona centrală și în cartierul Craiovița Nouă. În timpul intervenției, lucrătorii au constatat că, în cazul unor asociații din Craiovița Nouă, dezinfecția avusese deja loc și fusese executată de către operatori privați care au folosit produsul Aldezin.

Menționăm că Aldezin, biocid cu efect bactericid, fungicid și virulicid, cu aviz valabil până în anul 2024, a fost utilizat în această perioadă pentru dezinfecția scărilor de bloc în mai multe unități administrativ-teritoriale din țară, printre care se numără București (în sectorul 2) - n. red.: tot administrație PSD!. Aldezin este un produs comercializat și utilizat, sub alte denumiri, și în alte țări din Uniunea Europeană.

ADEVĂRUL A IEȘIT LA IVEALĂ!

În urma reacției nepotrivite a SC Salubritatea SRL, Petru Becheru a postat documentul care culpabilizează conducerea societății craiovene. Produsul a fost utilizat cu încălcarea normelor, fapt care a pus în pericol sănătatea oamenilor și a animalelor:

Petre Becheru: Minciuna iese la iveală: Salubritatea a avut autorizație de dezinfecție pentru cocină de porci sau incinte libere

Salubritate Craiova NU a avut aviz să dea pe casa scărilor (spatiu ventilat prost și utilizat de oameni) cu substanța veterinară toxică și periculoasă, care afectează fertilitatea femeilor, ci în hale de animale, de unde animalele au fost scoase, iar ulterior trebuie aerisit și spălat și abia apoi pot fi reintroduse animalele.

Cine plăteste amenda dată firmei primăriei? Solicităm imputarea costurilor către numitul Butari Mihai Vlad, administratorul Salubrității.

Tip de produs 4: Dezinfectante pentru industria alimentara şi industria de preparare a furajelor

Produsele utilizate pentru dezinfecţia echipamentului, recipientelor, ustensilelor de consum, suprafeţelor sau conductelor aferente producţiei, transportului, depozitarii sau consumului de alimente, furaje sau băuturi (inclusiv apa potabilă) pentru oameni şi animale.

UP-DATE:

„Salubritatea Craiova a fost amendata, dar nu de DSP Dolj, ci de Inspectia Sanitara de Stat. Este vorba de o structura in cadrul DSP, aflata sub coordonarea directa a Inspectiei Sanitare de Stat de la Ministerul Sanatatii. La data de 1 aprilie au avut o actiune tematica de verificare a utilizarii substantelor biocide si atunci au constatat ca produsele utilizate nu aveau indicatie pentru folosirea lor ca dezinfectie in spatii inchise. Aceste produse biocide sunt inregistrate intr-un registru al biocidelor, un registru national care este public, iar substanta utilizata nu avea aceasta indicatie. Produsul utilizat nu era avizat pentru dezinfectia suprafetelor si spatiilor inchise. El este avizat pentru spatii inchise, cu care oamenii nu vin in contact”, a declarat Dr. Stefan Popescu , Purtatorul de cuvant al DSP Dolj.

DSP Dolj: „Nu trebuia sa dea acordul pentru solutie. Oricine foloseste aceste substante trebuie sa consulte Registrul cu Biocide care este public si care spune clar indicatiile pe care le are fiecare biocid care este inregistrat si aprobat acolo. In acest caz, avizarea nu o da DSP, ci Agentia Nationala care are publicat acest registru”.


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă