S-a încheiat cea de-a treia ediție a Zilelor Culturii Albaneze

S-a încheiat cea de-a treia ediție a Zilelor Culturii Albaneze

18:13 01.11.2021
0

La finalul lunii octombrie, Asociația Liga Albanezilor din România a desfășurat cea de-a treia ediție a „Zilelor Culturii Albaneze”, acțiune culturală de mare anvergură, menită să concentreze manifestări literare, comunitare și artistice. În acest an, „Zilele Culturii Albaneze” s-au desfășurat la București și Constanța, în perioada 26-30 octombrie, în condițiile restrictive determinate de pandemia de Covid-19. Chiar și așa, profitând de mediul online, acțiunile s-au bucurat de atenția publicului din România, dar și din Albania și Diaspora albaneză.

Distribuie articol

„Zilele Culturii Albaneze” au debutat marți, 26 octombrie, la Universitatea Națională de Muzică București, cu un recital extraordinar de lied-uri, cuprinzând lucrările premiate la Concursul internațional de compoziție „George Ștephănescu”, organizat de ALAR, în parteneriat cu Asociația Arefu și Editura Muzicală Grafoart. Pe scenă au urcat artiști români și albanezi, precum Claudia Codreanu, Camelia Pavlenco, Bianca-Diana Popa, Ștefania Boloș, Milița Pantin, Cristian Ruja, Gjergji Gaqi, Verona Maier, Inna Oncescu și Piro Gaqi. Programul recitalului a inclus, pe lângă lucrările premiate, și o serie de lieduri ale marelui compozitor George Ștephănescu, fondatorul Operei Române din București. Evenimentul s-a desfășurat cu participarea limitată a publicului, conform reglementărilor în vigoare.

Moment poetic la Constanța

Miercuri, 27 octombrie, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a fost gazda unui moment poetic, în cadrul căruia Lavinia Dumitrașcu și Nicoleta Mivu au recitat o serie de poeme ale unor scriitori albanezi contemporani, precum Ismail Kadare, Visar Zhiti, Fatos Arapi, Martin Camaj sau Ali Podrimja. Traducerea în limba română a poeziilor este semnată de Luan Topciu și Renata Melonashi. De asemenea, Dr. Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural Albanez, a vorbit despre particularitățile poeziei albaneze postbelice, ilustrată prin operele recitate, dar și despre poezie ca element revelator al identității, al sufletului națiunii albaneze. Selecțiuni din recitalul poetic au fost difuzat pe canalele media online ale ALAR.

„Istoria literaturii albaneze”, de Dr. Luan Topciu, în centrul atenției

Joi, 28 octombrie, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța a avut loc o amplă prezentare a monumentalei lucrări „Istoria literaturii albaneze: de la origini până în prezent”, de Dr. Luan Topciu. Publicul a putut urmări online evenimentul la care au luat parte, alături de autor, deputatul Bogdan-Alin Stoica, secretarul-general al ALAR, scriitorul și profesorul universitar Angelo Mitchievici, directorul Bibliotecii, și scriitorul de origine albaneză, Liviu Lungu. Profesorul Mitchievici a vorbit pe larg despre lucrare, despre locul și rolul ei în contextul albanez, românesc și european. Deputatul Bogdan-Alin Stoica, reprezentantul minorității naționale albaneze în Parlamentul României, care a mulțumit Bibliotecii pentru găzduire, precum și Guvernului României pentru sprijinul permanent acordat Asociației Liga Albanezilor din România.

Instalație a unor tineri artiști, la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța

La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța a fost amplasată o instalație artistică aparținând tinerilor artiști locali, Anastasia Lungu și Ștefan Simion. Anastasia provine dintr-o familie cu origini albaneze, tatăl său fiind scriitorul Liviu Lungu, secretarul-general al redacției revistei „Albanica” a Asociației Liga Albanezilor din România. Despre lucrarea intitulată „ANOTHER [OO]OBJECT DEVELOPMENT” au vorbit Dr. Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural Albanez al ALAR, Marieta Besu, artist plastic, precum și cei doi tineri artiști expozanți, materialul video fiind difuzat pe canalele online ale ALAR. Instalația poate fi vizionată la parterul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, cu respectarea regulilor în vigoare privind accesul în instituțiile publice de cultură.

Ibrahim Themo (1865-1945), un erou al românilor și albanezilor

O delegație a ALAR condusă de deputatul Bogdan-Alin Stoica s-a deplasat la Medgidia, acolo unde a depus o jerbă de flori la statuia medicul Ibrahim Themo, personalitate de origine albaneză care a rămas în memoria locuitorilor Dobrogei atât pentru activitatea medicală, cât și pentru implicarea socială și chiar politică. Oftalmolog și igienist de renume, Ibrahim Themo a fost un patriot activ în lupta pentru emanciparea națională a Albaniei, dar și senator de Caliacra în Parlamentul României. Iubit de români și albanezi deopotrivă, Ibrahim Themo dă numele unei străzi din Medgidia și are un bust amplasat în oraș, prin efortul Asociației Liga Albanezilor din România.


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă