Proiectul Primarii liberali ai Craiovei debutează la Casa Universitarilor: Nicolae Romanescu – primarul vizionar

Proiectul Primarii liberali ai Craiovei debutează la Casa Universitarilor: Nicolae Romanescu – primarul vizionar

16:25 28.08.2019
0

Personalitățile politice din istoria liberalismului din Craiova vor fi evocate printr-un proiect al PNL Dolj, prima figură marcantă fiind cea primarului de legendă Nicolae Romanescu. Partidul Național Liberal - Filiala Dolj va organiza o Evocare „Nicolae Romanescu – primarul vizionar“, eveniment care se va desfășura sâmbătă 31 august 2019, de la ora 10.00, la Casa Universitarilor (Casa Romanescu) din Craiova.

În cadrul manifestării se va prezenta volumul „Către alegătorii craioveni. Cum mi-am îndeplinit mandatul de deputat“ de Nicolae Romanescu, într-o ediție îngrijită de istoricul Mihai Ghițulescu. Personalitatea celui mai cunoscut primar al Craiovei va fi evocată de către istorici, scriitori și lideri liberali.

Evenimentul este susținut de către Comisia de Cultură, Culte și Minorități și de Comisia de Educație, Cercetare, Educație și Sport din PNL Dolj, în cadrul proiectului „Primarii liberali ai Craiovei“.

De la ora 13.00, liberalii doljeni și invitații la eveniment se vor deplasa în Parcul Nicolae Romanescu pentru a depune flori la Domul Belvedere, loc în care odihnește vizionarul primar al Craiovei, cel care a pus bazele unuia dintre cele mai frumoase parcuri publice din Europa și a avut o contribuție determinantă la modernizarea municipiului.

Distribuie articol

NICOLAE P. ROMANESCU (18 febr. 1853 - 31 aug. 1931)

Fiul lui Petrache Romanescu. Face clasele primare la Craiova, apoi Liceul Louis le Grand, continuat la Aix-enProvence; studii de sociologie, literatură şi drept la Paris şi Liège. În 1875 s-a întors în Craiova, unde a început activități economice în agricultură și s-a implicat în politica liberală. A fost consilier comunal al oraşului Craiova (1883), deputat al Colegiului III Dolj (1884-1921), senator. Din 1922 a devenit senator de drept şi vicepreşedinte al Senatului. A contribuit la adoptarea unui nou tarif vamal şi la reorganizarea şcolilor primare. Primar al Craiovei în 1898, 1901-1905, 1914-1916, 1929; a contribuit la modernizarea oraşului prin lucrări edilitar-gospodăreşti.

În 1885 a întemeiat o Şcoală de menaj la Craiova, iar în 1901 a introdus cel dintâi atelier-şcoală din ţară. A ctitorit parcul din Craiova, proiectat de arhitectul peisagist francez E. Redont. Proiectul a primit Medalia de Aur la Expoziţia Mondială de la Paris din 1900. Parcul a fost inaugurat în 1903 în prezenţa Regelui României, Carol I, a principelui Ferdinand, a primului ministru Dimitrie Sturza, a prefectului de Dolj, Iulian C. Vrăbiescu şi a mii de craioveni.

Din lucrările edilitare făcute în vremea sa, ca primar, amintim: aducerea apei potabile, iluminatul public, pavarea străzilor, amenajarea pieţii centrale şi extinderea abatorului.

A fost director politic şi proprietar al ziarelor Opiniunea şi Acţiunea liberală (1887-1893). A fost membru al Oficiului Internaţional pentru protecţia legală a muncitorilor din Basel. A donat Fundaţiei Alexandru şi Aristia Aman, cu un an înaintea morţii, impresionanta sa bibliotecă şi colecţia sa de artă. A donat cărţi şi Bibliotecii Baroului Dolj. Colecţia sa de artă a cuprins tablouri din şcoala italiană şi olandeză, secolele XVI-XVII; tablouri ale unor pictori români; piese de artă decorativă străină: mobilier, poţelanuri, tapiserii, panouri şi frescă de la biserica din Creţeşti-Dolj. Bibliofil, a colecţionat cărţi valoroase din secolele XVI-XVIII, de la editori vestiţi (Elzevir, Aldus Manutius, Estienne, Didot); cărţi româneşti vechi; două ediţii de lux, în tiraj limitat, bibliofile; cu însemnări; cu ex-librisurile româneşti şi străine.

Nicolae Romanescu s-a stins din viață în 31 august 1931 și a fost înmormântt în cimitirul Ungureni din Craiova. În 1978, cu acordul familiei, osemintele au fost așeyate în Domul Belvedere de pe înălțimea Carmen Sylva din parcul Nicolae Romanescu. Cu puțin timp înainte de deces și-a exprimat dorința de a fi înmormântat vertical, „în picioare“, pentru a putea să privească orașul său iubit. Și-a mai exprimat dorința ca trupul să fie dus cu un car de boi, însoțit de tineri în costume populare, care să-i așeze flori violet.

Nicolae Romanescu: „Am iubit Craiova ca pe o mamă, și aș putea zice ca pe o iubită, ca pe o promisă, pe care am dori să o vedem cât mai fericită, să o ridicăm cât mai sus. Să ne ajute Dumnezeu ca, în unire și armonie, să muncim pentru binele orașului nostru“.


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă