Primarul din Shkodra (Albania), în vizita la Timișoara, la invitația Ligii Albanezilor din România

Primarul din Shkodra (Albania), în vizita la Timișoara, la invitația Ligii Albanezilor din România

11:52 13.12.2022
0

În perioada 8-9 decembrie 2022, la invitația ALAR și a deputatului Bogdan-Alin Stoica, a vizitat Timișoara domnul Bardh Spahia, primarul orașului Shkodra, centrul cultural al Albaniei nordice și o localitate de importanță istorică și contemporană majoră. Alături de domnul Spahia, la Timișoara s-au mai aflat domnii Fahri Balliu (gazetar și scriitor), Leonard Hymeti (antreprenor) și Bekim Mema (expert în cadrul Primăriei Shkodra).

Delegația din Albania a fost întâmpinată în Banat de către conducerea Asociației Liga Albanezilor din România, respectiv domnul deputat Bogdan-Alin Stoica, domnul președinte Dr. Radu-Cosmin Săvulescu și domnul Dr. Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural al Albanezilor din România. Scopul principal al vizitei a fost consolidarea relațiilor româno-albaneze, prin accentuarea rolului central al Timișoarei și Shkodrei în lupta pentru eliberarea popoarelor român, respectiv albanez, de sub regimul comunist.

Distribuie articol

În data de 8 decembrie, delegația româno-albaneză a fost primită la Instituția Prefectului Județului Timiș, unde au fost purtate discuții cu subprefectul Sorin Ionescu, pe marginea legăturilor româno-albaneze și a posibilităților de colaborare. Ulterior, delegația a ajuns la Primăria Municipiului Timișoara, unde a fost întâmpinată de primarul Dominic Fritz. Aici, discuțiile au vizat și colaborarea concretă dintre Timișoara și Shkodra, precum și implicarea ALAR în realizarea unor proiecte culturale româno-albaneze. Ziua s-a încheiat cu o vizită la Memorialul Revoluției din Timișoara, acolo unde directorul Gino Rado a făcut o amplă prezentare a muzeului, iar oaspeții albanezi au remarcat similitudinile evidente între Timișoara și Shkodra, în ceea ce privește rezistența și lupta anticomunistă.

Ziua de 9 decembrie a debutat cu o vizită la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat” al Județului Timiș. Inspectorul-șef, domnul Col. ing. Lucian-Vasile Mihoc a prezentat delegației româno-albaneze principalele direcții de acțiune ale ISU Timiș, iar ulterior au fost prezentate și mijloacele de intervenție ale Inspectoratului. Vizita a fost extrem de utilă pentru oaspeții albanezi, domnul primar Bardh Spahia fiind medic de profesie și fost secretar de stat în Ministerul Sănătății din Albania. Către orele prânzului, delegația a fost primită la Consiliul Județean Timiș de către domnul președinte Alin Nica. Discuțiile purtate au fost unele ample, pornind de la relațiile istorice româno-albaneze și terminând cu provocările actuale ale celor două state și cu particularitățile sistemelor adminsistrative.

În cea de-a doua parte a zilei de vineri, 9 decembrie, delegația a vizitat mai multe obiective importante din Municipiul Timișoara, printre care piețele principale și Catedrala Ortodoxă din oraș.


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă