Porcii din Gostavăţu - Olt au fost ucişi din cauza pestei porcine

Porcii din Gostavăţu - Olt au fost ucişi din cauza pestei porcine

14:25 31.07.2019
0

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt a anunţat noi focare de pestă porcină africană la porci domestici din exploataţii nonprofesionale, după cum urmează pentru localitatea Drăgăneşti Olt - 1 focar, pentru localitatea Slăveni (Gostavăţu) - 1 focar, localitatea Stoeneşti - 1 focare şi localitatea Sprîncenata - 1 focar.

Distribuie articol

Potrivit unui comunicat de presă, la acestă dată, pesta porcină africană evoluează în 8 localităţi şi sunt confirmate 26 de focare ( Cilieni-7 focare, extravilanul localităţii Ianca-2 focare, Dăneasa-1 focar, Sprîncenata-2 focare, Slăveni (Gostavăţu)- 6 focare, Stoeneşti-5 focare, Drăgăneşti Olt-2 focare, Văleni-1 focar).

Astăzi, la Instituţia Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) şi au fost aprobate Planurile de măsuri privind combaterea PPA în exploataţiile nonprofesionale din localităţile Drăgăneşti Olt, Sprîncenata, Slăveni (Gostavăţu) şi Stoeneşti. A fost aprobat şi planul de măsuri privind combaterea PPA pentru localitatea Slăveni, Gostavăţu. Urmează să fie emis Ordinul Prefectului pentru aplicarea măsurii de ucidere preventivă a tuturor porcilor din localitatea Slăveni(Gostavăţu).

Pentru a preveni răspândirea bolii, conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Olt au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare din și către curțile și localităţile afectate, eliminarea din focare a porcilor vii, ecarisarea cadavrelor, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, instituirea filtrelor rutiere.

Începând de mâine, 01.08.2019, se pune în aplicare măsura de ucidere preventivă a tuturor porcilor din localitatea Slăveni (Gostavăţu) .

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

DSVSA Olt reia apelul către toți cetățenii din zonele afectate, dar și din restul județului să anunțe fără întârziere, fie medicul veterinar din localitate sau direct Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, fie autoritățile publice locale asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbătici de care au cunoștință.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Olt va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii, respectiv măsurile ce se impun în scopul combaterii acesteia.


Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă