Personalitățile culturii române au strălucit la Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu 2022

Personalitățile culturii române au strălucit la Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu 2022

15:54 28.11.2022
0

Cea de-a lX-a ediție a Galei Premiilor Constantin Brâncoveanu, a fost un eveniment spectaculos, în cadrul căruia am celebrat valorile culturii și științei române care s-au distins prin realizări de excepție anul acesta sau cariere remarcabile în domeniile: literatură, teatru, film, arte plastice, muzică, istorie și arhitectură. Prezentarea galei derulată la Ateneul Român a aparținut strălucitoarei Teodora Tompea, cunoscuta prezentatoare a Digi24.

Anul acesta, Fundația Alexandrion a acordat trei premii speciale: Preotul Walid Eskandafi – premiul special pentru contribuția la propagarea libertății religioase, Ivanka Shalapatova – premiul special pentru contribuția remarcabilă la susținerea copiilor defavorizați și la protejarea sănătății acestora, Ivanka Demchuck – premiul special pentru contribuția la dezvoltarea artei religioase.

Soprana Irina Baianț, grupul de operă crossover Brio Sonores și pianistul Marius Deneș, acompaniați de orchestra New Hope, i-au încântat pe cei peste 600 de oaspeți cu piese cunoscute și iubite, precum \"Pasăre cu pene albastre\", \"Codrii mei bătrâni\", \"Il mondo\" sau \"Brindisi - La Traviata\".

Distribuie articol

Laureații ediției din 2022 ai Galei desfășurată pe 16 noiembrie sunt: Dumitru Radu Popescu – literatură (premiul pentru volumul „O sută și una de poezii”), Dragoș Sebastian Becheru – istorie (premiul pentru lucrarea „România și problema petrolului 1969 – 1981”) , Gigi Căciuleanu – teatru (premiul pentru opera „Omnia” și spectacolele antologice din stagiunea 2021-2022), Arh. Cristina Olga Gociman – arhitectură (premiul pentru lucrarea „Consolidare, restaurare, restituire Castelul Ion Oteteleșanu”), Anghel Gheorghe – arte plastice (premiul pentru cariera de excepție), Ruxandra Donose – muzică (premiul pentru cariera de excepție), Dan Pița – film (premiul pentru cariera de excepție).

Mai mult, anul acesta, Fundația Alexandrion a acordat nu mai puțin de trei premii speciale.

Premiile speciale ale Galei Premiilor Brâncoveanu

Preotul Walid Eskandafi – premiul special pentru contribuția la propagarea libertății religioase. Părintele Walid a organizat, la începutul crizei siriene, două inițiative sociale de reconciliere extrem de valoroase: Marmarita Private School, care acomodează mii de elevi, și Catholic Relief Center, care oferă sprijin moral și emoțional familiilor de refugiați;

Ivanka Shalapatova – premiul special pentru contribuția remarcabilă la susținerea copiilor defavorizați și la protejarea sănătății acestora. Ivanka Shalapatova este CEO al Fundației “For Our Children” din Bulgaria, prin intermediul căreia derulează proiecte de susținere a drepturilor copilului și de sprijinire a familiei la nivel global;

Ivanka Demchuck – premiul special pentru contribuția la dezvoltarea artei religioase. Ivanka Demchuck este o artistă din Ucraina care pictează icoane. Ea a ales să-și construiască o carieră în Lviv (Ucraina) datorită patrimoniului cultural bogat al acestui oraș, bazat pe tradițiile creștine occidentale și orientale.

Pandemia și criza sistemelor de sănătate, criza lumii naturale și a climei, iar acum războiul purtat în Europa sunt, toate, încercări care ne testează solidaritatea și capacitatea de a răspunde împreună și eficient. Poate părea că, în fața acestor provocări, cultura este un moft. Nimic mai greșit. Cultura ne definește, este metabolismul nostru vital și cel mai de preț bun comun. Ea ne dă speranța, ne hrănește optimismul și îi îndemn pe toți să o hrănească în continuare.

Dr.Nawaf Salameh, Președinte Fondator Alexandrion Group și Fundația Alexandrion: Avem oameni minunați printre noi care au slujit binele comun și pe care i-am onorat în cadrul Galei. Recunoștința mea se îndreaptă către ei, dar și către cei care au reușit să-și facă bine treaba în aceste vremuri dificile


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă