Ospitalitatea gorjeană la Stănești, Casa Apostu

Ospitalitatea gorjeană la Stănești, Casa Apostu

20:34 01.11.2019
0

Undeva, retrasă de la drumul județean, pe marginea unei câmpii intramontane, o vilă cu mansardă îmi atrage atenția. Sus, pe lemnul de la mansardă scria cu litere frumos buchisite, Pensiunea Casa Apostu. Am considerat locația perfectă, liniștită, retrasă, aproape de Cheile Șușiței și de Cascada Vaidei.

Distribuie articol

Într-o dimineață de primăvară timpurie, începutul lui mărțișor, am simțit nevoia unei guri de aer proaspăt, aproape de munți, aproape de natură, aproape de oameni. Ceva m-a atras către Valea Jiului, dar până acolo e cale lungă. Am pornit din București către Târgu Jiu; trecuse ceva vreme de când nu mai călcasem pe la poalele Munților Vâlcan. Drumul s-a desfășurat fără evenimente neplăcute, exceptând zona kilometrului 36 de pe A1, unde tot timpul anului, indiferent de anotimp sau an, se lucrează la drum. Dealul Negru m-a întâmpinat molcom și negru de nori înfuriați, dar am reușit să trec fără să fiu udat. Imediat după Râmnicu Vâlcea, soarele a început din nou să-și arate razele timide. În depărtare, se profilau pe albastrul cerului munții albiți de zăpadă, străpungeau albastrul de gheață al cerului cu vărfurile lor ascuțite ca niște sulițe purtate la război.

Inițial, am intenționat să ajung pe Valea Jiului, dar, uitându-mă pe hartă, mi s-a părut mai interesant să vizitez și alte zone așa că am decis să mă avânt către Munții Vâlcan prin Stănești, apoi Curpen și Vaidei. Imediat la ieșirea din Târgu Jiu, din localitatea aparținătoare Bârsești, se face drumul la dreapta către Vaidei. Șușița, cu apele ei reci ca gheața, îmi este companion de drum. După temperatura apei, este clar că izvoarele și le are în Munții Vâlcan. Ulterior, am aflat că izvorește chiar de la baza Vârfului Straja, cel mai înalt vârf din Munții Vâlcan.

Cum spuneam, tot pe Șușița în sus, drumul ajunge la Stănești, apoi la Curpen. Neștiind calitatea drumului, mai sus, am preferat să-mi găsesc loc de cazare la Curpen. Undeva, retrasă de la drumul județean, pe marginea unei câmpii intramontane, o vilă cu mansardă îmi atrage atenția. Sus, pe lemnul de la mansardă scria cu litere frumos buchisite, Pensiunea Casa Apostu. Am considerat locația perfectă, liniștită, retrasă, aproape de Cheile Șușiței și de Cascada Vaidei.

Am intrat în curte, o curte frumos amenajată și deși abia se împrimăvărase, ordinea și organizarea lucrurilor te duce cu gândul la o familie de oameni gospodari. M-a întâmpinat chiar proprietarul, domnul Toni Apostu. Un om absolut extraordnar, sincer, calm, bucuros de oaspeți. Pe scurt, un om cu toate calitățile necesare pentru a fi o gazdă perfectă. Ulterior, a venit și soția împreună cu fiica, ambele ocupându-se de bunul mers al gospodăriei și de ordinea și curățenia din Pensiunea Casa Apostu.

Cum am intrat în curte, pe partea stângă, o clădire din lemn, cu geamuri de sus până jos asigura salonul pentru servit masa. De la masă, puteai admira curtea frumos aranjată. Imediat după acest salon, un foișor acoperit, ca o terasă face legătura cu pensiunea propriu-zisă. În spatele foișorului, un cuptor cu grătar și rotisor, mândria domnului Apostu, stă liniștit și așteaptă să fie folosit pentru prepararea delicioaselor produse tradiționale pe care familia Apostu le pregătește cu tot sufletul.

În foișor, pe o măsuță din lemn, decorată cu motive tradiționale, tronează cu respect produsele din fermă proprie ale familiei Apostu, gemuri, dulcețuri, țuici și alte băuturi alcoolice făcute aici. Ospitalitatea familiei Apostu, din punctul meu de vedere, nu cunoaște margini. Ar face totul în așa fel încât musafirii să se simtă mai bine ca acasă.

Pensiunea Casa Apostu este compusă din 4 camere cu o capacitate de cazare de 8 persoane. Camerele sunt foarte bine întreținute și foarte curate. Primul lucru pe care l-am remarcat a fost curățenia. Camerele aerisite, și cu miros proaspăt, băile parfumate, lenjeria foarte curată și cu un parfum suav. Nu am reușit să găsesc vreun cusur la această pensiune. Am fost primit cum trebuie, tratat cum trebuie și am aflat și foarte multe informații despre atracțiile turistice din zonă, informații pe care le poți afla doar de la localnici.

De la balcon poți admira în voie măreția Munților Vâlcan și Vârful Straja, dacă este atmosfera curată. Familia Apostu pune la dispoziția turiștilor salonul pentru servire a mesei împreună cu o bucătărie complet utilată și un grătar unde musafirii sunt liberi să-și prepare bucatele pe care doresc să le servească.

Bineînțeles că dintre serviciile oferite de Pensiunea Casa Apostu nu lipsește legătura la internet asigurată prin conexiune wireless pe toată suprafața pensiunii, parcarea în curte, locul de joacă pentru copii și produsele bio.

Familia Apostu, buni cunoscători ai locurilor, organizează la cerere, plimbări prin zonă cu ATV-ul, mașini de teren, enduro sau plimbări cu bicicleta prin Cheile Șușiței și împrejurimi. Șușița Verde, cum se mai numește, izvorăște la doar câțiva kilometri în amonte de Casa Apostu, de sub Vârful Straja, dar vizitarea acestui izvor necesită ceva antrenament și mult curaj. Șușița a creat prin Munții Vâlcan un rai natural de excepție, un loc puțin călcat de oameni, un loc pus de-o parte pentru cei care vor să-și încarce bateriile pentru o perioadă lungă de timp, un loc unde poți veni să te odihnești într-adevăr, un loc unde poți spune cu mâna pe inimă că ai fost în sânul naturii. Familia Apostu completează cu brio acest peisaj de basm, ospitalitatea lor fiind ingredientul principal pentru o vacanță de neuitat.


Sursa: Turist prin Romania
Sursa imagine: Casa Apostu, Stanesti, Gorj
Adrian Satmaru

Adrian Satmaru

Romania merita mai mult! Avem o tara absolut extraordinara care merita promovata si mediatizata. Din 1996 fac acest lucru si voi continua sa-l fac atat timp cat voi mai putea. Fac tot ce imi sta in putere sa promovez traditia, cultura, istoria si mestesugurile locale. Pana la urma, istoria si cultura definesc un popor.

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă