Moment istoric: S-a inaugurat Centrul Cultural Românesc în Kladovo (Serbia)

Moment istoric: S-a inaugurat Centrul Cultural Românesc în Kladovo (Serbia)

18:26 16.10.2023
0

Românii din Kladovo au la dispoziție un nou centru cultural românesc, realizat pe baza unui proiect finanțat de către Departamentul prentru românii de pretutindeni. Cei care au pus suflet la împlinirea acestui vis și au construit proiectul sunt frații noștri de la Asociația pentru Dezvoltare și Cooperare FORUM CLADOVA. Jurnal Românesc a sprijinit logistic și tehnic fiecare pas spre desăvârșirea așezământului cultural de la Kladovo. Centrul funcționează din vara acestui an, dar sâmbătă, 14 octombrie 2023, într-o zi sfântă pentru lumea creștină, a fost inaugurat oficial. O prezență numeroasă de români de pe ambele maluri ale Dunării a demonstrate că deschiderea centrului era una necesară și binevenită pentru sprijinirea comunității românești din Serbia de Răsărit. Oficialități locale din Mehedinți, parlamentari și Serbia și România, dar și reprezentanți ai unor prestigioase instituții de cultură din Mehedinți, Dolj și Caraș-Severin și-au dat mâna pentru a rosti bucuria înființării unei vetre românești în comunitatea din Serbia vecină. Reprezentanul Ambasadei României de la Belgrad a salutat cu multă dragoste inițiativa, la fel ca și oficialii români și chiar un deputat din parlamentul Serbiei. Înainte de a începe evenimentul, toată lumea a rostit o rugăciune, alături de un preot al bisericii românești din Serbia.

Distribuie articol

Romeo Crîșmaru: Într-o zi sfântă (14 octrombrie 2023), am consemnat, împreună cu prietenii mei Ivan Vrzogic și Mihailo Vasiljevici, un moment istoric. Am deschhis oficial CENTRUL CULTURAL ROMÂNESC DIN KLADOVO, un așezământ cultural unde vor avea loc cursuri de limba română, conferințe, lansări de carte și activități complexe care contribuie la afirmarea identității culturale și lingvistcie a românilor din Valea Timocului. Îi iubesc din suflet pe aceșt bravi români și mi-a fost greu să înțeleg cum luptă cu înverșunare, de ani și ani de zile, pentru a putea fi români și pentru a trăi românește. De aceea trebuie ajutați și de aceea i-am ajutat!

Mulțumesc Departamentului pentru românii de pretutindeni, care le-a acordat sprijin financiar, dar mulțumesc în mod deosebit celor care au fost alături de noi la deschidere: domnului consul general al României la Belgrad – MIHAI ȘERBAN (care a reprezentat Ambasada României în Serbia), vicepreședintele Consiliului Județean Mehedinți – RAMONA CUPĂ, primarul Severinului – MARIUS SCRECIU, senatorul LIVIU MAZILU, Universității din Craiova, Bibliotecii Județene „I. G. Bibicescu” din Severin (reprezentată de doamna director Cristina Firu), Bibliotecii Județene „Teodor și Aristia Aman”, (reprezentată de directorul Lucian Dindirică), Camerei de Comerț și Industrie Dolj, reprezentanților Primăriei Herculane, Muzeului Regiunii Porților de Fier, doamnei TANIA LĂIN de la Centrul Cultural „Nichita Stănescu”, prietenului meu MIHAI FIRICĂ (Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova), managerului Palatului Culturii „Teodor Costescu” – Delia Rîmniceanu, Muzeului Olteniei, domnului inspector școlar general al IȘJ Mahedinți – Alin Tomoescu, precum și tuturor celor care astăzi au fost prezenți la acest minunat eveniment.

Evenimentul de astăzi este încă un pas înainte în eforturile susținute pe care România le face pentru a ajuta și proteja comunitățile românești din afara granițelor.


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă