Mihai Firică, secretar de stat: Dosarul Arta cămășii cu altiță - element de identitate culturală în România și Republica Moldova - un succes comun

Mihai Firică, secretar de stat: Dosarul Arta cămășii cu altiță - element de identitate culturală în România și Republica Moldova - un succes comun

23:26 06.09.2020
0

Vineri 4 septembrie a.c., a avut loc ședința comună a grupurilor de lucru care elaborează dosarul \"Arta cămășii cu altiță - element de identitate culturală în România și Republica Moldova\", la care au participat domnul Mihai Firică, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii din România, domnul Andrei Chistol, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, domnul Emil Țircomnicu, președinte al Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din România, domnul Petru Vicol, președinte al Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din Republica Moldova, reprezentanți ai instituțiilor centrale și membrii celor două grupuri de lucru. Reprezentantul Ministerului Culturii, secretarul de stat Mihai Firică, a reafirmat sprijinul acordat partenerilor din Republica Moldova pentru realizarea dosarului comun și pentru a pune la dispoziția partenerilor toate elementele care pot contribui la întocmirea documentației aferente care va fi depusă, inclusiv elemente care includ traducerea în limba engleză sau filmul de prezentare: Consider că va fi un succes comun și vor fi respectate toate termene stabilite în calendarul comun de evenimente. Salut realizarea filmărilor necesare realizării filmului de prezentare și-i felicit, deopotrivă, atât pe tehnicieni, cât și pe specialiștii din comisie.

Distribuie articol

Au fost remarcate demersurile realizate până în acest moment pentru elaborarea dosarului (documentare, fundamentare teoretică, cercetare de teren, filmări cu persoane din comunitățile reprezentative), precum și devotamentul membrilor față de respectarea angajamentului asumat, în condițiile unei crize sanitare fără precedent. S-a stabilit planul de acțiuni viitoare comune, pentru ca dosarul să poată fi depus la UNESCO în martie 2021 pentru înscrierea în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Colaborarea la nivel oficial în vederea promovării cămăşii cu altiţă, ca piesă reprezentativă a portului tradiţional românesc, purtătoare de valoare universală, a fost inițiată în 2016. În noiembrie 2018, la București, a fost semnat Protocolul de cooperare între Ministerul Culturii și Identității Naționale din România și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova. Documentul prevede intensificarea colaborării în domeniul culturii, inclusiv cooperarea părților în pregătirea dosarelor de nominalizare a elementelor comune de patrimoniu pentru înscrierea în listele UNESCO.

Menționăm că România și Republica Moldova au înscris deja trei dosare transnaţionale în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii: ,,Colindatul în ceată bărbătească” (2013), ,,Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţei” (2016), și „Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie” (2017).


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

Conectare



Cont nou



Resetare parolă