Mihai Firică: Dacă tinerii vor ajunge iar în genunchi, ignorați de politicieni, nu se vor opri până nu ne vor trimite lângă Dăncilă și Dragnea

Mihai Firică: Dacă tinerii vor ajunge iar în genunchi, ignorați de politicieni, nu se vor opri până nu ne vor trimite lângă Dăncilă și Dragnea

04:23 11.11.2019
0

De aici a pornit totul. În Craiova era o seară geroasă de noiembrie, 4 noiembrie 2015, cu mulți tineri în jurul meu. Unii nu aveau mai mult de 14-15 ani. Furioși, rostind obsedant numele Colectiv, încercând să facă gesturi radicale. Ba chiar s-au îmbrâncit cu jandarmii și au pornit spre Primăria Craiova. Părea că totul se schimbă și ceva îmi amintea de decembrie 1989. Doar că atunci era spre prânz, cu câțiva tineri care strigau în fața fostei librării Casa cărții, dar semănau izbitor cu cei cu care mergeam alături. După un tur, am revenit în Piața Mihai Viteazul și a urmat momentul care a schimbat totul.

Distribuie articol

Cineva s-a asezat în genunchi iar gestul său a fost urmat de toți, câteva sute de craioveni de toate vârstele. Mi-am spus că nu este totul pierdut și oamenii aceștia se vor ridica. Greu, că așa e aici, în zona nostalgicilor roșii. Și chiar părea că s-a schimbat după ce Ponta a fugit odată cu Gabriel Oprea.

După un an, ciuma roșie a cuprins România iar Craiova s-a prăbușit sub votul celor care uitaseră că tinerii fuseseră arși la #Colectiv din cauza netrebnicilor pe care tocmai i-au votat cu iluzia unor promisiuni ridicole. Nu a trecut nici o lună și iar am fost în stradă. Noaptea, ca hoții, pesediștii își spălau dosarele și își acordau grațieri. Proteste încă din prima noapte, apoi din zi în zi. Câteodată mai mulți, uneori putând a ne număra pe degete. Dar am continuat. Unii au plătit pentru acel curaj de a demonstra împotriva pesediștilor în ,,orașul Olguței,, iar un trust de presă a fost destructurat pentru a-i pedepsi pe care care i-au ajutat pe protestatari. Țin minte că ne încurajam privind numărul celor care ieșeau la proteste în București, Timișoara, Cluj, Sibiu...

Cam atunci m-am decis să intru în politică, după o întâlnire la Sibiu cu mai mulți prieteni. Am continuat să vin în piață și după ce m-am înscris în PNL. Mi-am spus că nu e onest să plec și să aștept ca pesedeul să crape. A urmat 10 august și iar mi-am zis că dacă n-am emigrat la timp e și asta o formă de exorcizare. Proteste și iar proteste, câteodată în pantaloni scurți, cam cu aceiași prieteni cu care mărșăluiam prin zăpadă. Și la fel de puțini. Iar rezistența noastră a dat roade. Iată că a venit noiembrie 2019 iar Craiova s-a resetat politic. În Craiova, Iohannis a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale (32,5 %), iar Dăncilă (24,38 %) și Barna (18,45 %) arată cum se așează lucrurile pentru următorii ani. Ca și la europarlamentare, opoziția are peste jumătate din voturile craiovenilor.

Grație acelor tineri care au crezut că se poate face o breșă în zidul de impostură, că a nu te lăsa călcat în picioare valoarează cu mult mai mult decât o leafă de bugetar. În mare măsură, lor le datorăm schimbarea iar succesul electoral se poate risipi ca un fum dacă erorile se vor repeta. Sper ca și colegii liberali să fi înțeles acest lucru. Dacă tinerii vor ajunge iar în genunchi, ignorați de politicieni, nu se vor opri până nu ne vor trimite lângă Dăncilă și Dragnea.


Mihai Firică

Mihai Firică

director fondator PRO Oltenia - ziar online: Informaţia veritabilă te face mai puternic. Orice decizie iei, a fi la curent cu ultimele noutăţi din domeniul care te interesează este o condiţie a succesului. Viaţa de zi cu zi te-a învăţat, dragă cititorule, că a afla o informaţie în timp real, cu un pas înaintea celuilalt, deschide oportunităţi nebănuite.

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

Conectare



Cont nou



Resetare parolă